Теми статей
Обрати теми

Декларація без показників

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
У цій статті детальніше розглянемо можливість платника не подавати податкову декларацію, керуючись звільняючою нормою з п. 49.2 ПКУ. Коли немає об’єкта оподаткування і показників, що підлягають декларуванню? І що робити, якщо на цій підставі деку не подали, а після з’ясували, що об’єкт оподаткування все-таки був.

Загальні правила та винятки

Один з обов’язків платника податків — подавати контролерам звітність та інші документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків/зборів (п.п. 16.1.2 ПКУ). Але завдяки абзацу першому п. 49.2 ПКУ платник може не подавати звітності за відсутності у звітному періоді одночасно: (1) об’єкта оподаткування та (2) показників, які потрібно задекларувати. Це правило поширюється на всіх платників (як «юриків», так і «фізиків»), зокрема, тих, які обрали спрощену систему оподаткування.

Виняток становлять платники, визначені п.п. 212.1.15 ПКУ (особа, постійне представництво, що реалізують пальне або спирт етиловий), а також платники, які мають діючі (у тому числі зупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією*, яка підлягає ліцензуванню (п. 49.21 ПКУ). Ці платники незалежно від факту здійснення госпдіяльності зобов’язані за кожен установлений ПКУ звітний період подавати податкові декларації. Причому, схоже, мова не тільки про акцизну декларацію.

* Підакцизні товари перелічені в п. 215.1 ПКУ.

При цьому фіскали пояснюють (див. 114.07 БЗ), що особа, яка не здійснювала реалізацію пального або спирту етилового, але має ліцензії на право зберігання власного пального, не зобов'язана подавати деку, якщо протягом звітного періоду у неї одночасно відсутні:

— об'єкти оподаткування акцизним податком та/або показники, які підлягають відображенню в декларації;

— будь-які інші діючі (зокрема, припинені) ліцензії на право здійснення діяльності за підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню відповідно до законодавства (крім ліцензій на зберігання власного палива);

— підстави для визнання її платником акцизного податку з будь-яких інших ознак, визначених п. 212.1 ПКУ (крім випадку, якщо така особа була платником акцизного податку тільки у зв'язку з імпортом підакцизних товарів визначених пп. 215.3.4 — 215.3.8 ПКУ).

Особливості декларування

Податок на прибуток. На жаль, ситуація, коли відсутній об’єкт оподаткування податком на прибуток або показники, що підлягають декларуванню, насправді більше теоретична.

Навіть якщо в госпдіяльності буде повне затишшя, не подавати декларацію можна тільки за відсутності поточних показників для декларування. Наприклад, якщо в підприємства «висять» минулорічні збитки, то їх доведеться вносити до прибуткової декларації поточного року. Також не уникнути подання декларації й тим підприємствам, які на час простою не законсервували свої об’єкти основних засобів і продовжують нараховувати на них бухгалтерську амортизацію. Крім того, подавати деку повинні й ті платники, які, незважаючи на тимчасову бездіяльність, зокрема:

— виплачують дивіденди і сплачують дивідендний внесок (заповнюємо додаток АВ до ряд. 20 декларації);

— виплачують доходи нерезидентам і утримують податок на репатріацію (суми фіксують у додатку ПН до ряд. 23 декларації).

Зауважте: податківці до показників декларації відносять, зокрема, показники, які мають нульове значення або підлягають декларуванню у складі фінансової звітності, що подається разом із декларацією (див. лист ДФСУ від 16.08.2016 р. № 18391/10/26-15-12-05-11, 102.20.02 БЗ).

Так, показником вважається також відмітка в прибутковій декларації, наприклад, про прийняте рішення не застосовувати коригування фінансового результату до оподаткування на всі різниці.

Крім того, відповідно до форми прибуткової декларації розділом «Відомості про одночасне подання...» передбачена відмітка про подання Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід). При цьому, як зазначають фіскали (102.20.02 БЗ), з огляду на те, що для розрахунку об'єкта оподаткування використовуються дані бухобліку і фінзвітності, платники податку на прибуток зобов'язані подавати декларацію разом із проміжною або річною фінзвітністю незалежно від показників, які в ній відображені.

ПДВ. З можливістю не подавати порожню ПДВ-декларацію ситуація більш реалістична. Так, якщо у звітному періоді у вас немає залишків від’ємного значення ПДВ попередніх періодів, то за повної відсутності поточних операцій цілком можна уникнути обов’язку подавати ПДВ-декларацію. Податківці із цим згодні (101.23 БЗ).

Єдиний податок. З єдиноподатковою звітністю все ще більш оптимістично. Податківці (107.01.07 БЗ) дозволяють за відсутності діяльності не подавати ЄП-звітності ФОП — ЄП 1 — 2 груп навіть у разі, що в такій декларації необхідно відображати щомісячні авансові внески з ЄП (п. 295.1 ПКУ) і види здійснюваної діяльності (п. 296.2 ПКУ). Хоча формально цю інформацію можна віднести до показників, які підлягають декларуванню/

Усі шанси не подавати порожню єдиноподаткову звітність є також у платників 3 групи. Для цього необхідно, щоб показників/об’єктів, що підлягають декларуванню, не було протягом усіх кварталів звітного року. Бо, враховуючи складання ЄП-декларації наростаючим підсумком, якщо хоча б в одному з кварталів звітного року був задекларований ЄП-дохід, то навіть за відсутності доходу в подальших звітних кварталах поточного року платникові доведеться звітувати до кінця цього року в загальному порядку (див. лист ДФСУ від 29.11.2018 р. № 5004 /Г/99-99-13-02-03-14/ІПК; 107.01.07, 108.01.05 БЗ).

Про те, які ще податкові декларації подавати потрібно в разі тимчасової бездіяльності, а які ні, ви дізнаєтеся з матеріалів на с. 6 цього номера.

Виправляємо не подану декларацію

Знайома ситуація. Оскільки діяльність заморожена, порожню декларацію не подали. У наступному звітному періоді з’ясувалося, що об’єкт оподаткування все-таки був. Отже, не враховану інформацію потрібно декларувати. Як виправляти таку помилку?

Загальний принцип виправлення помилок у податковій декларації, передбачений п. 50.1 ПКУ, спирається на внесення уточнень до поданої раніше декларації. Тому спочатку подаємо «звичайну» декларацію за період, за який дека помилково не подавалася. А оскільки вона подається із запізненням, штрафних санкцій не уникнути. Це: (1) штраф за несвоєчасне подання декларацій (ст. 120 ПКУ), а при виникненні об’єкта оподаткування є небезпека отримати ще й (2) штраф згідно зі ст. 126 ПКУ (ср. ). В останньому випадку штраф становитиме 10 або 20 % задекларованого податку. Якщо подання «запізнілої» деки призводить до нарахування податку, щоб мінімізувати штрафи, рекомендуємо спочатку подати нульову декларацію, а потім самовиправитися через уточнюючий розрахунок (штраф — 3 %)**.

** Деталі — у «Податки & бухоблік», 2019, № 34-35, с. 22 і № 19, с. 26.

Водночас нагадаємо: на період дії карантину суб’єктів господарювання від податкових штрафів захищає карантинний мораторій (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі