Теми статей
Обрати теми

Єдинник (при)(зу)пинив діяльність: як бути із земельним податком

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Лист ДПСУ від 26.10.2020 р. № 4416/ІПК/99-00-04-03-03-06

Висновок документа

1. За наявності у юридичної особи — платника єдиного податку (ЄП) КВЕД 68.20 та за відсутності фактичних випадків реалізації цього виду діяльності вона не звільняється від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності із земельного податку.

2. У разі припинення діяльності така юрособа втрачатиме звільнення від сплати земподатку

Позиція фіскалів щодо обов’язку «юриків»-єдинників сплачувати земельний податок у разі припинення діяльності з часом змінювалася. Спочатку у листі ДФС в Одеській обл. від 18.04.2018 р. № 1694/ІПК/15-32-12-04 вони заперечували можливість звільнення таких юросіб від земподатку. А вже у консультації з БЗ 111.01, чинній до 21.12.2018 р., стверджували зворотне. Хоча в останній версії цієї ж консультації, що втратила чинність із 01.07.2020 р., висновок знову невтішний: земельний податок слід сплачувати на загальних підставах.

Згадайте: післяпершолипнева редакція п.п. 4 п. 297.1 ПКУ звузила коло єдинників*-звільненців, виключивши з їх лав орендодавців нерухомості. Для решти єдинників усе залишилося, як і раніше. У зв’язку з цим змінилася концепція єдиноземельного звільнення. Ми її бачимо такою:

* Обмежимося тут лише розмовою про платників ЄП груп 1 — 3.

а) орендодавці хоча й використовують землю у своїй госпдіяльності, однак звільнення втрачають за фактом надання землі та/або нерухомості на ній в оренду;

б) якщо платники ЄП перестають провадити орендну діяльність, проте на цій же землі займаються чимось іншим (виробництвом, торгівлею тощо), звільнення відновлюється;

в) якщо ж оренда землі/нерухомості — єдиний вид діяльності єдинника і він її припиняє (або не єдиний, але він припиняє одразу всю госпдіяльність), то?..

Саме на це запитання й відповіли головні фіскали у листі, що коментується. Відповіли, чесно кажучи, аж надто фіскально. Їхні висновки ми подали на початку у рамочці, а зараз стисло прокоментуємо в порядку черговості.

1. Хоча автор запиту спеціально підкреслив, що він займається виробництвом у частині будівлі, а решту в оренду не надає, податківці невблаганні: якщо єдинник при реєстрації заявив такий вид діяльності, як оренда (код КВЕД 68.20), то навіть за її фактичної відсутності має платити земподаток. Погодьтеся, це повна нісенітниця. Нашу думку див вище у п. «б».

2. Звісно, ми сподівалися на більшу поблажливість фіскалів, хоча б тому, що в умовах коронавірусної пандемії багато госпсуб’єктів вимушені призупиняти свою діяльність. І не завжди із власної волі — згадайте весняний карантин, а також те, що законодавець вчинив тоді більш-менш розумно й звільнив на певний час від оподаткування земельні ділянки фізичних та юридичних осіб, які використовуються ними в господарській діяльності (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 26, с. 2). Тоді ми наголошували: якщо використання землі до уведення карантину мало господарське спрямування, то саме на таку землю й мало поширюватися те карантинне звільнення.

Так само, на нашу думку, слід підходити до цього питання й зараз: доки «юрик»-єдинник існує, мета його існування — провадження госпдіяльності. Отже, право на звільнення від земподатку він не втрачає (за винятком обмежень, наведених вище у п. «а»).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі