Теми статей
Обрати теми

Ретрознижки в обліку покупця

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Про те, що таке ретрознижки, та як їх має обліковувати продавець, ви вже знаєте (див. с. 7). Зараз обговоримо облікові наслідки отримання післяпродажних знижок у покупця товарів.

Бухоблік ретрознижок

За вимогами § 11 МСБО 2 «Запаси» торговельні та інші знижки вираховують при визначенні витрат на придбання запасів. Але

в ситуації з ретрознижкою продавець надає її покупцеві після того, як той оприбуткує придбаний товар

На момент надходження товарів покупець ще не знає, чи виконає він умови для отримання знижки. Тому він оприбутковує на баланс товар за первісною вартістю, обчисленою за загальними правилами (п. 9 НП(С)БО 9 «Запаси», § 11 МСБО 2). І тільки тоді, коли стане відомо про отримання ретрознижки, — буде оформлено акт про встановлення нової ціни або її зміну, що підтверджує отримання знижки, покупець зможе змінити вартість раніше оприбуткованих товарів і зменшити заборгованість перед їх постачальником (див. лист Мінфіну від 13.01.2015 р. № 31-11410-08-10/699).

Порядок дій покупця безпосередньо залежить від того, чи знаходиться товар, щодо якого отримана знижка, на складі чи вже реалізований/використаний.

Товар на складі. Якщо всі або частина товарів на момент отримання ретрознижки значаться на балансі підприємства, то на суму знижки зменшують їх первісну вартість і кредиторську заборгованість перед постачальником. Для цього покупець на суму ретрознижки (без ПДВ), що припадає на товари, які залишилися на складі, робить запис методом «червоне сторно»: Дт 281 — Кт 631, 632.

Товар продано у звітному році. Якщо товар реалізований і знижка надана в тому ж звітному періоді (році), на момент отримання ретрознижки (на дату оформлення акта) коригують (зменшують) собівартість реалізованих товарів й одночасно зменшують кредиторську заборгованість перед постачальником. Коригування здійснюють на суму знижки (без ПДВ), що припадає на реалізовані товари, методом «червоне сторно»: Дт 902 — Кт 631, 632. Якщо, скажімо, товари були використані для реклами, тоді сторнують витрати на збут: Дт 93 — Кт 631, 632.

Товар продано минулого року. Якщо товари реалізовані минулого року, а знижка надається в поточному, тоді суму отриманої знижки краще показати проводкою: Дт 631, 632 — Кт 719.

Зверніть увагу! За імпортованими товарами на умовах подальшої оплати на дату отримання кредит-ноти від нерезидента інвалютна заборгованість у сумі наданої ретрознижки трансформується в немонетарну статтю (див. «Податки & бухоблік», 2018, № 35-36, с. 14). При цьому первісну вартість товарів зменшуємо / собівартість реалізації коригуємо (Дт 281/902 — Кт 632) у перерахунку на гривні за курсом НБУ, за яким був оприбуткований імпортний товар.

Але за кредитом субрахунку 632 повинна залишитися сума реального інвалютного боргу в гривнях — за курсом НБУ на дату зменшення заборгованості. Усю зайву (чи ту, якої не вистачає) суму показуємо як сумову різницю за Кт субрахунку 719 (чи за Дт субрахунку 949).

Податок на прибуток орієнтовано на бухоблік. Про кредит-ноту від особливих нерезидентів див. «Податки & бухоблік», 2018, № 35-36.

Ретрознижки та ПДВ

На розмір наданої продавцем товарів ретрознижки покупець повинен зменшити суму вхідного податкового кредиту (ПК) з ПДВ. Виконують таке коригування методом «червоне сторно» записом: Дт 641/ПДВ — Кт 631. Причому для цілей зменшення ПК неважливо, товари все ще значаться на складі покупця чи вже реалізовані/списані. Також

щоб зменшити ПК, покупцеві не треба очікувати РК від постачальника на зменшення ціни товарів

Оскільки згідно з п.п. 192.1.1 ПКУ покупець повинен зменшити ПК за результатами того періоду, в якому йому надана ретрознижка.

Та все ж отримувачеві ретрознижки варто потурбуватися, щоб продавець товарів склав і надав йому на реєстрацію зменшуючий РК. Він засвідчить, що покупець отримав саме ретрознижку, а не винагороду за маркетингові послуги, яка часто вбачається податківцям.

Чи коригувати ввізний ПК? Стала позиція податківців тут така (див. БЗ 101.04): при отриманні від нерезидента постачальника кредит-ноти — знижки на товар підстав змінювати митну декларацію (МД) немає. А за відсутності листа коригування до МД коригувати ПК покупець не має права.

А тепер розглянемо приклад.

Приклад. Оптовий покупець — платник ПДВ закупив товар у виробника на суму 600000 грн (у тому числі ПДВ — 100000 грн).

Після оприбуткування товару покупцеві була надана знижка у розмірі 10 %, тобто 60000 грн (600000 грн х 10 % : 100 %). На момент надання знижки товар повністю реалізований.

Ретрознижки в обліку покупця

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума,

грн

Дт

Кт

Оприбуткування товару

1

Оприбутковано товар, отриманий від покупця

281

631

500000

2

Відображено ПК з ПДВ у складі вартості отриманого товару, зареєстровано ПН

644/1

631

100000

641/ПДВ

644/1

100000

Отримано ретрознижку

1

Відкориговано собівартість реалізованого товару методом «червоне сторно»

902

631

50000

2

Зменшено відображений раніше ПК з ПДВ методом «червоне сторно»

641/ПДВ

631

10000

3

Перераховано оплату за товар постачальнику

631

311

540000

висновки

  • Якщо на момент отримання ретрознижки товари значаться на складі, тоді зменшують їх первісну вартість. А якщо товар проданий, сторнують собівартість реалізації. Якщо ж продали минулого року, а знижку отримали в поточному, то ставимо дохід.
  • На розмір наданої продавцем товарів ретрознижки покупець зменшує вхідний ПК з ПДВ незалежно від наявності зареєстрованого РК.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі