Теми статей
Обрати теми

Коли можна не виправляти помилки у місячній декларації з плати за землю

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство у жовтні 2020 року придбало земельну ділянку. До цього воно платником плати за землю не було. Нарахувати плату за землю вирішили через щомісячну декларацію. При заповненні декларації за жовтень у к. 13 та к. 17 ряд. 2 розд. І, а також к. 3 ряд. 3 розд. ІІІ нарахували податок за весь рік, а не за 3 місяці. Водночас інші колонки розд. ІІІ заповнили правильно (показали лише суму податку, нараховану за жовтень). Чи правильно заповнена декларація? Якщо ні, то як виправити помилку і заповнити уточнюючу декларацію?

Щоб зрозуміти, чи допустило підприємство у цьому випадку помилку, спочатку нагадаємо правила заповнення щомісячної декларації з плати за землю. Правила заповнення річної декларації див. у «Податки & бухоблік», 2020, № 10, с. 9.

Заповнювати ж місячну декларацію слід з урахуванням певних особливостей. Їх ви можете відшукати тільки у примітках, зазначених у самій декларації, та роз’ясненнях фіскалів (БЗ 111.05).

Відповідно до цих підказок заповнювати к. 13, а отже, і к. 17 ряд. 2 розд. І щомісячної декларації з плати за землю слід за тими ж правилами, що і річної. Тобто в цих колонках слід зазначати саме розмір податку, нарахований за цілий рік.

Але оскільки ми говоримо про заповнення звітної декларації за нововідведену ділянку, то в цих колонках слід зазначити суму земподатку, належну до сплати з дати виникнення права власності або користування земділянкою до кінця року. Тобто при заповненні к. 13 і 17 слід рахувати податок за фактичний час володіння землею, а не за формулою за весь календарний рік. На цьому наголошують і фіскали у БЗ 111.05.

Що ж стосується ряд. 3 розд. ІІІ, то його слід заповнювати так:

— у к. 3 відображати річну суму земподатку, тобто переносити значення із к. 17 ряд. 2 розд. І;

— з к. 4 — 15 слід заповнити тільки ту колонку, що відповідає звітному місяцю, за який подається декларація. Тобто якщо подають декларацію за жовтень, то слід заповнити тільки к. 13 «Жовтень».

Як бачимо, підприємство і справді помилилося при заповненні декларації. У к. 13 і 17 ряд. 2 розд. І та к. 3 ряд. 3 розд. ІІІ воно відобразило більшу суму податку, ніж потрібно. Замість нарахованого податку за жовтень-грудень воно показало у цих колонках суму нарахованого податку за січень-грудень.

Водночас така помилка не повинна вплинути на суму нарахованого податку за щомісячною декларацією. Річ у тому, що, як свідчить запитання, підприємство інші колонки ряд. 3 розд. ІІІ заповнило правильно (у декларації за жовтень заповнило тільки к. 13). А враховуючи те, що по особовому рахунку платника податку проходить саме сума, відображена у к. 4 — 15 ряд. 3 розд. ІІІ, а не дані з розд. І чи к. 3 ряд. 3 розд. ІІІ, то навіть помилково заповнивши розд. І і к. 3 ряд. 3 розд. ІІІ, підприємство не допустило фатальної помилки, яка вплинула б на нарахування податкових зобов’язань за жовтень.

Враховуючи це, вважаємо, що у цій ситуації, коли подали щомісячну декларацію і в к. 4 — 15 ряд. 3 розд. ІІІ відобразили правильну суму нарахованого податку (наприклад, у нашому випадку, заповнили тільки к. 13), то виправляти нічого не потрібно. Тобто жодних уточнюючих декларації до декларації з плати за землю за жовтень подавати не слід. Оскільки всі помилково заповнені графи не вплинули на розмір нарахованого податку, а отже, жодної шкоди не нанесли. Покарати за неправильне заповнення цих граф також не зможуть. Штрафів за перекручення інформації, відображеної у декларації, на сьогодні не існує.

Пам’ятайте тільки одне: надалі при заповненні місячних декларацій (за листопад і грудень) просто правильно заповніть розд. І і к. 3 ряд. 3 розд. ІІІ. І тоді у вас душа буде на місці і не виникатиме бажання щось виправити.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі