Теми статей
Обрати теми

Податки за рахунок директора

Альошкіна Наталя, податковий експерт
У зв’язку з об’єктивними обставинами (на рахунку немає грошей) у підприємства відсутня можливість сплатити податки. Директор сплачує зарплатні податки готівкою за свій рахунок. Можна чи не можна так чинити та як це оформити?

Відразу скажемо, що ситуації, коли податки сплачуються через підзвітну особу, цілком життєздатні. Зазвичай підприємство вимушене вдатися до такого вирішення питання, коли банально відчуває тимчасові фінансові труднощі (відсутні грошові кошти на поточному рахунку) або у зв’язку наявністю податкового боргу потрапило під податкову заставу тощо.

Доречно зауважити, іноді в подібній ситуації деякі спритні підприємства навіть поповнення ПДВ-рахунку примудряються таким чином оформити (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 82, с. 27). Хоча контролери не схвалюють поповнення електронного ПДВ-рахунку з іншого джерела, ніж поточний рахунок платника (лист ДФСУ від 05.04.2018 р. № 1452/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, 101.17 БЗ), на практиці, такий варіант вирішення питання зазвичай допускають. А ось безпосередньо до бюджету платити ПДВ, минувши ПДВ-рахунок, усе-таки не радимо. Адже сплата ПДВ-зобов’язань до бюджету відбувається з ПДВ-рахунку за реєстрами, які формує Казначейство. Тому, навіть після того, як готівка надійде на поточний рахунок підприємства (і, по суті, недоїмки зі сплати податку не буде), Казначейство все одно спише кошти з ПДВ-рахунку повторно. У результаті утворюється переплата за особовим рахунком (податок сплачений двічі).

А тепер повернемося до питання сплати зарплатних податків через підзвітну особу. Отже, обов’язок платника податків сплачувати податки і збори у строки та в розмірах, установлених законодавством, закріплений у п. 16.1.4 ПКУ. Законодавством допускається здійснення такої сплати, зокрема, представником платника податків (п. 38.2 ПКУ). Так, наприклад, директор, сплачуючи податки за підприємство, діє від імені та за дорученням такого підприємства та є його законним представником на підставі усного договору доручення (п. 19.2 ПКУ, ст. 1003 ЦКУ). Причому факт того, що довіритель і повірений — пов’язані особи (пп. «а» пп. 14.1.159 ПКУ), на право укладення між ними договору доручення ніяк не впливає.

Великою мірою, податківці нічого проти сплати податків третьою особою не мають (див. 129.04 БЗ). Щоправда, при цьому вони стверджують, що сума сплаченого грошового зобов’язання або податкового боргу платника включається до складу його оподатковуваного доходу. Вважаємо, таке твердження стосується виключно ситуації, коли сплата податку представником (у цьому випадку директором) має безоплатний характер або після закінчення строку позовної давності заборгованість перед ним не буде погашена.

Сплата податків через підзвітну особу

з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

дебет

кредит

1

Погашено податкове зобов’язання

641, 642, 651

372

1000

2

Сплачено банківську комісію за перерахування податків*

92

372

100

3

Відшкодовано витрати підзвітній особі

372

301

1100

* Оскільки комісія банку була сплачена у зв’язку з виконанням доручення і витрати підтверджені документально, то такі витрати теж підлягають компенсації.

І не забудьте: при оформленні директором платіжного доручення на сплату податку на користь підприємства вам потрібно орієнтуватися на приклад 2 заповнення поля «Призначення платежу» (див. п. 3 Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.07.2015 р. № 666).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі