Теми статей
Обрати теми

Транспортний податок: простіше не буває

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Транспортний податок — остання з трьох складових місцевого податку на майно, за яку треба відзвітувати у поточному році*. Порядок його декларування і сплати не змінився ані на йоту. Тож не будемо сьогодні повторювати норми ПКУ, а краще розповімо власникам автомобілів про цей податок своїми словами. Обмежимося лише юрособами, бо за фізосіб його розрахують податківці.

* Про перші дві складові — плату за землю та податок на нерухомість — ви можете прочитати відповідно у «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 10, с. 9 та у статті «Податок на нерухомість — 2020: звітуємо за новою формою!» цього номера.

Хто має платити. Такий обов’язок покладено на власників дорогих легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п’яти років включно. Тобто цей податок не має на меті охопити увесь автопарк країни, а обмежується лише легковиками престижних моделей (Audi, Bentley, BMW, Cadillac, Lamborghini, Lexus, Lincoln, Maserati, Mercedes-Benz, Porsche, Rolls-Royce, Tesla, Toyota тощо). Автобусам, вантажівкам, причепам, самохідним машинам і механізмам прохання не турбувати. ☺

Як переконатися в тому, що ваш автомобіль саме легковий? Простіше за все зазирнути до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу.

До речі, податківці стверджують (лист ДФСУ від 20.07.2018 р. № 3219/6/99-99-12-02-03-15/IПК), що до об’єктів оподаткування належать і спеціалізовані легкові автомобілі. Це транспортні засоби, призначені для перевезення певних категорій пасажирів (автомобілі екстреної медичної допомоги, інкасації, ритуальний автомобіль тощо) та мають спеціальне обладнання (таксі, броньований, обладнаний спеціальними світловими і звуковими сигнальними пристроями тощо) (ст. 1 Закону України від 05.04.2001 р. № 2344-III).

Що означає «дорогий». Запам’ятайте:

ціна придбання вашого авто жодної ролі для оподаткування не відіграє

ПКУ для відповіді на це запитання оперує поняттям середньоринкова вартість. За легковики, у яких вона перевищує певну межу, доводиться сплачувати податок. Та пересічному платнику, на нашу думку, навіть зайве буде знати, чому дорівнює ця межа, — від нього все одно нічого не залежить.

Адже обов’язок визначати цей показник покладено не на платника, а на Мінекономіки (п.п. 267.2.1 ПКУ). Воно щороку має складати перелік автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком (далі — Перелік) і до 1 лютого оприлюднювати його на своєму офіційному сайті. Перелік повинен містити марку, модель, рік випуску, об’єм циліндрів двигуна, тип пального таких автомобілів.

Перелік на поточний рік можна знайти за посиланням: me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA. І до речі, не всім авто у ньому 5 років, є й такі, що оподатковуються лише до 1 (2, 3) років. Загальна кількість моделей, що підлягають оподаткуванню у 2020 році, становить 172 проти майже 350 моделей торік. Податківці стверджують (із найсвіжіших див. лист ГУ ДПС у Вінницькій обл. від 25.11.2019 р. № 1505/ІПК/02-32-04-03): визначальною ознакою віднесення транспортного засобу до об’єкта оподаткування транспортним податком є саме його наявність у Переліку. При цьому обов’язково слід зважати на вік авто (як його визначити, див. нижче).

Якщо ж у Переліку відсутня інформація про автомобіль з параметрами, які відповідають вашому авто, ви не є платником податку у поточному році.

До речі, якщо на сайті Мінекономіки відсутній сам Перелік на відповідний рік (його не оприлюднили до граничної дати подання «транспортної» звітності), то немає й обов’язку декларувати та сплачувати транспортний податок у цьому році.

Зверніть увагу! Щоб перевірити той чи інший автомобіль на наявність його у Переліку, об’єм циліндрів двигуна слід округлити до найбільшого цілого значення. Наприклад, об’єм циліндрів 4461 куб. см округлюється до 4500 куб. см (лист ДФСУ від 20.05.2019 р. № 2263/6/99-99-12-02-03-15/ІПК).

Як визначити вік авто і на що він впливає. Вік автомобіля відлічують не від дати його придбання чи дати початку його експлуатації**, а від моменту випуску. Дату виробництва автомобіля дізнатися легко. Достатньо зазирнути в технічну документацію або в договір на його придбання. Для авто, дату виготовлення яких визначити неможливо, нею вважають 1 січня року виготовлення, зазначеного в реєстраційних документах (п.п. 14.1.220 ПКУ).

** Хоча в БЗ 110.06 і є роз’яснення, з якої дати визначається термін використання легкового автомобіля з метою оподаткування транспортним податком, говорити про його адекватність не доводиться.

Ще раз підкреслимо: оподатковуються транспортним податком ті легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років включно. Та це не означає, що за авто, яке, скажімо, цьогоріч потрапило до Переліку, доведеться сплачувати податок протягом наступних років.

Своє авто треба щороку перевіряти на наявність його у Переліку

І якщо у черговому Переліку на поточний рік його вже немає, то включати у декларацію його не слід, незважаючи на те, що 5 років йому ще не виповнилося.

У разі спливу 5-річного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок сплачують не за весь рік, а за період з 1 січня до початку місяця, наступного за місяцем, у якому вік авто досягне 5 років (п.п. 267.6.7 ПКУ). Наприклад, якщо дата випуску автомобіля припадає на вересень 2015 року, то вам доведеться сплатити транспортний податок за 9 місяців 2020 року (січень — вересень). Звісно, за умови, що таке авто є у Переліку на 2020 рік. Якщо ж його там немає, то до декларації ви його не включаєте, незважаючи на те, що станом на 01.01.2020 р. йому ще не виповнилося 5 років.

Ще один приклад. Автомобіль Mercedes-Benz GLS 350d 4 matic 2017 року випуску з об’ємом двигуна 2987 куб. см, тип пального дизель згідно з Переліками на 2017 і 2018 роки був об’єктом оподаткування, якщо з року його випуску минуло не більше 2 років. Отже, власник такого авто мав уключати його до декларації транспортного податку на 2017 і 2018 роки і сплачувати за нього податок.

Разом з тим згідно з Переліком на 2019 рік цю модель визнано об’єктом оподаткування, якщо з року випуску минуло не більше року. Таким чином, у декларацію на 2019 рік таке авто 2017 року випуску не включається і податок за нього сплачувати надалі не треба (див. лист ГУ ДПС у Харківській обл. від 27.12.2019 р. № 2163/ІПК/20-40-04-03-20).

Як розрахувати податок. Треба перемножити ставку (25000 грн. для усіх випадків незалежно від вартості і віку автомобіля) на кількість ваших легкових авто, що є об’єктами оподаткування.

Якщо ви придбали оподатковуване авто протягом року, податок маєте сплачувати починаючи з місяця, в якому виникло право власності на нього, пропорційно кількості місяців, що залишилися до кінця року (п.п. 267.6.4 ПКУ). Якщо ж ви придбали і продали легковий автомобіль протягом одного календарного місяця, то подавати декларацію і сплачувати транспортний податок не треба (БЗ 110.05).

А от у разі переходу права власності на такий автомобіль від одного власника до іншого протягом звітного року попередній хазяїн обчислює податок за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності, а новий господар цього авто — починаючи з місяця, в якому він набув права власності на нього (п.п. 267.6.5 ПКУ). Про сплату податку за авто, яке потрапило в ДТП, читайте в одному з найближчих номерів.

Як задекларувати та сплатити. Юрособи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого подають контролюючому органу за місцем реєстрації легкових автомобілів декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально (п.п. 267.6.4 ПКУ).

Останній день її подання в поточному році — 19 лютого***. Форму декларації, нагадаємо, затверджено наказом Мінфіну від 10.04.2015 р. № 415 (у редакції наказу від 27.06.2017 р. № 595).

*** Законопроєктом № 1210 збираються змінити граничну дату звітування з транспортного податку на 20 лютого.

Щодо автомобілів, придбаних протягом року, декларацію подають протягом місяця з дня виникнення права власності (п.п. 267.6.6 ПКУ). Якщо місяць придбання і місяць держреєстрації авто є різними, то сплачувати транспортний податок, на думку фіскалів, слід з місяця, в якому проведено реєстрацію (БЗ 110.05).

Податок сплачується за місцем реєстрації авто авансовими внесками щокварталу до 30-го числа місяця, що настає за звітним кварталом (п.п. «б» п.п. 267.8.1 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі