Теми статей
Обрати теми

Коли хворіє дитина: коротко про лікарняні

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Погодьтеся, доволі часто можна почути: «От тільки одужали, пішли в дитсадок (школу)… і на тобі! Знову захворіли!» Так вже сталося, що першими під удар застуди та грипу потрапляють саме діти. Добре, коли є бабусі чи дідусі, які готові прийти на допомогу та посидіти з малечею. А що роботи, коли всі працюють? Вихід — оформити лікарняний для догляду за дитиною. «Ну ось, знову лікарняний» — зітхне бухгалтер. Не засмучуйся, бухгалтере! Розібратися з нюансами оплати такого лікарняного тобі допоможе ця стаття.

Документальне

Наразі є два документи, які засвідчують тимчасову непрацездатність працівника у зв’язку з необхідністю догляду за хворою дитиною. Це (1) листок непрацездатності та (2) довідка про догляд за хворою дитиною за формою № 138/о.

Проте будьте уважні:

підставою для виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною є виключно лікарняний лист

Якщо ж особа працює за сумісництвом, то допомогу призначають на підставі копії лікарняного листа, засвідченої підписом та печаткою основного роботодавця.

А ось довідка за формою № 138/о тільки засвідчує поважну причину відсутності працівника на роботі у зв’язку з хворобою дитини. Проте оплаті вона не підлягає.

Призначають допомогу по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною в загальному порядку. Але є тут один нюанс, який слід контролювати комісії (уповноваженому) із соцстрахування. Пунктом 3.11 Інструкції, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455, встановлена заборона на видачу листка непрацездатності по догляду за хворою дитиною в період:

— щорічної (основної і додаткової) відпустки;

— додаткової відпустки у зв’язку з навчанням або творчої відпустки;

— відпустки без збереження заробітної плати.

Звісно, якщо лікар не спитає, а працівник не попередить його про те, що він перебуває у зазначеній відпустці, то лікарняний по догляду за хворою дитиною буде видано з дня звернення. Що робити з таким листком непрацездатності?

Якщо період відпустки повністю перекриває період догляду, то такий лікарняний оплаті не підлягає, що повинно бути зазначено у протоколі комісії із соцстрахування. Якщо ж відпустка закінчилася, а тимчасова непрацездатність по догляду згідно з лікарняним листом триває, то допомога призначається з дня, наступного за днем закінчення відпустки.

Також якщо на вашому підприємстві використовується праця сезонних чи тимчасових працівників, то запам’ятайте, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається їм не більш як за 75 календарних днів протягом календарного року.

Оплата

Лікарняний лист по догляду за хворою дитиною оплачується за рахунок ФСС з першого дня непрацездатності. Проте у ст. 22 Закону № 1105* встановлена максимальна кількість днів, яка підлягає оплаті залежно від віку дитини та особливостей лікування.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Так, у загальному випадку допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років виплачується застрахованій особі з першого дня за період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більш як за 14 календарних днів. Якщо ж така дитина віком до 14 років потребує стаціонарного лікування, то допомога виплачується з першого дня за весь час її перебування в стаціонарі разом із хворою дитиною згідно з лікарняним листом.

Розмір допомоги по догляду за хворою дитиною залежить від страхового стажу працівника

Загальний страховий стаж впливає на відсоток оплати (50, 60, 70 і 100 %) днів тимчасової непрацездатності звичайних (не пільгових**) категорій працівників.

** Пільговим категоріям працівників, переліченим у п. 5 ч. 1 ст. 24 Закону № 1105, лікарняні обчислюють незалежно від страхового стажу в розмірі 100 % середньоденної зарплати.

Страховий стаж за 12 місяців — це свого роду інструмент економії ФСС страхових коштів. Так, якщо працівник за останні 12 місяців перед настанням страхового випадку заробив собі страховий стаж менше 6 місяців, то вмикається обмеження щодо суми допомоги, передбачене ст. 19 Закону № 1105. Докладно про це див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 84, с. 5.

Розрахунок середньоденної зарплати та суми допомоги проводимо згідно з Порядком, затвердженим постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266. Нагадаємо, що її обчислюють шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати, яка увійшла до бази справляння ЄСВ, на кількість календарних днів у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин.

Таких поважних причин всього чотири. Це:

тимчасова непрацездатність;

— відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

— відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком;

— відпустка без збереження заробітної плати.

Так от, під днями тимчасової непрацездатності слід розуміти як дні непрацездатності, підтверджені лікарняним листом, так і дні нероботи, що засвідчує довідка про догляд за хворою дитиною за формою № 138/о. На це якраз звертали увагу фахівці ФСС з ТВП у своєму листі від 25.05.2016 р. № 5.2-32-81 (ср. ).

До речі, без проблем впоратися з розрахунком лікарняних вам допоможе тематичний випуск «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 95.

Ще раз нагадаємо, що період, протягом якого застрахована особа згідно з довідкою (за формою № 138/о) доглядала за хворою дитиною, оплаті не підлягає.

Порядок отримання фінансування з ФСС на виплату допомоги по тимчасовій втраті працездатності по догляду за хворою дитиною загальний.

Після затвердження протоколу комісії із соціального страхування протягом 5 робочих днів ви повинні подати до ФСС заяву-розрахунок на отримання фінансування з ФСС.

Допомога надійшла на спецрахунок? Виплачуйте її у найближчий після дня отримання коштів від ФСС строк, установлений для виплати зарплати. І не забудьте відзвітувати перед ФСС, направивши повідомлення про те, що кошти виплачені в повному обсязі і в належний строк (строки).

Строк подання повідомлення — 1 місяць з дня виплати лікарняних.

Оподаткування

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності для догляду за хворою дитиною оподатковується ПДФО, ВЗ у загальному порядку. Також ця сума входить до бази нарахування ЄСВ.

Нюанс: якщо основний працівник надав довідку про догляд за хворою дитиною, обов’язково проконтролюйте суму доходу за місяць, що входить до бази нарахування ЄСВ за ставкою 22 %. Якщо вона виявиться нижчою за мінзарплату, визначте ЄСВ-різницю та донарахуйте на неї ЄСВ.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ лікарняні відображайте в загальній сумі зарплати з ознакою доходу «101».

Переходимо до ЄСВ-звіту за формою № Д4, а саме до таблиці 6. В ній лікарняні відображаємо в окремому рядку. При цьому в графі 13 зазначаємо кількість календарних днів тимчасової непрацездатності згідно з лікарняним листом.

А якщо працівнику видана довідка про догляд за хворою дитиною? Тоді кількість днів непрацездатності, що засвідчені такою довідкою, вкажіть у графі 14, в якій зазвичай вказуєте кількість календарних днів без збереження заробітної плати. Так, ми розуміємо, що це виглядає дещо дивно. Але це вимога Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

На завершення хочемо побажати вам і вашим діткам міцного здоров’я!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі