Теми статей
Обрати теми

Ліцензія на зберігання пального в каністрах

Павленко Олексій, податковий експерт
Лист ДПСУ від 11.01.2020 р. № 76/6/99-00-04-01-04-06/ІПК

висновок документа

Якщо суб’єкт господарювання здійснює діяльність зі зберігання пального, він зобов’язаний отримати ліцензію на право його зберігання

Злякавшись штрафу (0,5 млн грн.) за зберігання пального без ліцензії, госпсуб’єкт спитав у фіскалів: чи потрібна ліцензія на зберігання пального у баку дизель-генератора* та/або в каністрах?

* Щодо того, що ліцензія на зберігання пального у баку (траспортного засобу, обладнання або пристрою) не потрібна, фіскали вже роз’яснювали (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 68, с. 28).

На жаль, висновки листа відносно зберігання в каністрах, швидше, звучать як фіскальні. Схоже було в листі ДПСУ від 27.09.2019 р. № 430/6/99-00-04-02-06-15/ІПК, а в листі ДПСУ від 26.11.2019 р. № 1541/6/99-00-04-02-06-15/ІПК відповідь на подібне запитання — однозначно фіскальна.

Загалом, висновки листів зводяться до такого. Законом № 481**, мовляв, не встановлені вимоги до видів, місткості і розміщення ємностей, використовуваних для зберігання пального. У таких випадках госпсуб’єкт здійснює діяльність зі зберігання власного пального. І тому, мовляв, йому необхідно отримати ліцензії на право зберігання пального на кожне місце (територію) зберігання, на якому розташовані будівлі та/або обладнання, та/або ємності для зберігання пального на праві власності або користування (окрім випадків, передбачених Законом № 481, коли така ліцензія не потрібна — див. нижче). У світлі такого підходу зберігання пального в каністрах, балонах і тому подібне без ліцензії на зберігання (або на оптову/роздрібну торгівлю пальним) досить небезпечне.

** Закон України від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Отримувати ліцензію на зберігання пального в невеликих каністрах здається безглуздим. Проте Закон № 481 від ліцензії захищає тільки зберігання пального винятково в споживчій тарі до 5 літрів***. По-перше, ми вже говорили, що через таке формулювання пальне в тарі 5 літрів рівно формально під звільнення не підпадає. А по-друге, ваші дрібні (до 5-літрові) каністри або т. п. повинні вважатися «споживчою тарою».

*** Є ще «нетипові» винятки: для бюджетників, нафто-, газодобувачів тощо.

А спроба депутатів за допомогою законопроєкту № 1209-1 звільнити від отримання ліцензії осіб, що зберігають пальне загальним об’ємом до 200 л, зазнала фіаско. Цю норму звідти видалили... ☹

Проте зміни, внесені Законом № 391**** у Закон № 481, спростили процедуру отримання ліцензій для ситуацій, коли суб'єкт використовує пальне, що зберігається (у тому числі в каністрах), винятково для власних потреб або переробки, але при цьому не зберігає у себе чуже пальне і не реалізує його! З 29.12.2019 р. для отримання ліцензії на зберігання в такій ситуації достатньо подати лише заяву, вказавши в ній про використання пального тільки для власних потреб або переробки, загальну місткість резервуарів (каністр) і їх фактичне місце розташування.

**** Закон України від 18.12.2019 р. № 391-ІХ.

Тому, можливо, варто не економити 780 грн. (чи більше), якщо у вас десь регулярно зберігаються каністри і тому подібне з пальним? Щоб потім не відбиватися від півмільйонного штрафу за якусь випадкову каністру або газовий балон.

І майте на увазі, що чим ширше територія, на яку вам видадуть ліцензію на зберігання, тим краще. І за рамками таких територій каністри, балони тощо з пальним усередині теж краще не зберігати. Водночас зберігання каністр у багажнику авто ліцензуватися не повинно. Та все ж бажано, щоб на момент перевірки каністри тощо, які зберігаються там (і не лише), були порожніми.

Якщо вас спробують оштрафувати, апелюйте до того, що в цілій низці роз’яснень (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 84, с. 26) головні фіскали пишуть, що ліцензії повинні отримуватися тільки на стаціонарні (!) ємності/резервуари.

До речі, нагадаємо, що Законом № 391 введення штрафу за зберігання пального без ліцензії перенесли до 31.03.2020 р.! Тож ще є час на роздуми...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі