Теми статей
Обрати теми

Комісія за зняття грошей з КПК — не підзвітні кошти

Ольховик Ольга, податковий експерт
Директор зняв готівкові грошові кошти з КПК у сумі 2300 грн. Крім того, з рахунку списалася комісія за зняття в сумі 19 грн. Гроші не були витрачені, тому наступного дня директор приніс їх до каси. Яку суму він повинен повернути — 2300 чи 2319 грн.?

Директор повинен повернути тільки зняту з КПК суму — 2300 грн., оскільки виданими під звіт вважаються тільки ті кошти, які зняті з КПК (чи витрачені для проведення безготівкових розрахунків з використанням КПК). До видачі під звіт гроші є власністю підприємства, і підзвітна особа до них жодного відношення не має.

Комісія, списана з рахунку підприємства у зв’язку зі зняттям готівки, не є оплатою за будь-які товари/послуги, що придбавалися підзвітною особою, це звичайнісінькі витрати підприємства на розрахунково-касове обслуговування банку. Звітувати за ці кошти, а тим більше відшкодовувати їх підприємству підзвітна особа не зобов’язана.

Підтверджує сказане і п. 20 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148, який свідчить, що фізособи — довірені особи установ, підприємств — юридичних осіб, які отримали готівку з поточного рахунку за допомогою КПК або ЛПК, подають до бухгалтерії звіт про використання готівки разом з підтвердними документами у встановлені строки і в порядку, визначеному для підзвітних осіб законодавством України, а також документи про отримання готівки з поточного рахунку разом з невитраченим залишком готівки.Тобто відзвітувати працівник повинен тільки про отримані готівкові кошти і відшкодувати тільки невитрачену готівку.

До речі, подати звіт про використання підзвітних коштів директорові варто навіть не зважаючи на те, що жодних витрат він не здійснював. В усякому разі, формально Порядок складання звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, затверджений наказом Мінфіну від 28.09.2015 р. № 841, вимагає відзвітувати саме про отримані під звіт кошти, а не про здійснені витрати. Та й податківці дотримуються саме такої позиції. Хоча якщо ви в таких випадках авансові звіти не складали, довести свою правоту ви можете спробувати в суді (детальніше про необхідність складання авансового звіту у випадку, якщо підзвітні кошти повертаються повністю, див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 11, с. 29).

Порядок відображення в обліку операцій зі зняття коштів з КПК підзвітною особою та їх повернення до каси підприємства наведемо в таблиці.

Зняття готівки з КПК в обліку

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума,

грн.

Дт

Кт

1

Відображено зняття працівником готівкових коштів у банкоматі

372

333

2300

2

Заблоковано суму, отриману працівником готівкою в банкоматі

313/2

313/1

2300

3

Заблоковано суму в розмірі комісії банку

313/2

313/1

19

4

Списано суму, отриману працівником готівкою в банкоматі

333

313/2

2300

5

Списано комісію банку

92

313/2

19

6

Повернено до каси невикористані грошові кошти

301

372

2300

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі