Теми статей
Обрати теми

Оскаржуємо відмову в реєстрації ПН/РК: увага на строки!

Амброзяк Наталя, юрист
За матеріалами категорії 101.18 Бази знань

висновок документа

Якщо ви не подавали адмінскаргу на рішення про відмову в реєстрації ПН/РК, то подати позов до суду можна протягом 1095 днів. Якщо ви скаргу подали, то протягом 3 або 6 місяців

Звідки раптом такі висновки у фіскалів? Усе просто. Вони врахували останні тенденції в правових позиціях Верховного Суду (ВС).

Нагадаємо: у постанові ВС від 11.10.2019 р. у справі № 640/20468/18* судді визначали, скільки ж у платника є часу на оскарження рішення про відмову в реєстрації ПН/РК. Причому у справі йшлося про випадок, коли платник подав скаргу на це рішення в адмінпорядку.

* Див. детальніше в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 97, с. 3.

ВС, проаналізувавши КАСУ і ПКУ, вирішив відступити від своєї вже усталеної практики (див. нижче). Судді дійшли висновку, що законодавець свідомо встановив різні типи строків звернення до адмінсуду:

1) коли платник використав перед поданням позову оскарження в досудовому (адміністративному) порядку, — 1 місяць (п. 56.19 ПКУ) і 3 або 6 місяців (ч. 4 ст. 122 КАСУ);

2) коли платник захотів звернутися відразу до суду, — 1095 днів (ст. 56.18 ПКУ) і 6 місяців (ч. 1 ст. 122 КАСУ).

У КАСУ встановлюється загальний строк для подання позову до адмінсуду. Водночас цей Кодекс дозволяє іншим нормативно-правовим актам передбачати спеціальні строки. Оскільки ми говоримо про спори з фіскалами і ПКУ встановлює спеціальні строки для подання позову, то потрібно застосовувати правила саме з ПКУ.

Але чому звернутися до суду за адмінооскарженими рішеннями про відмову в реєстрації ПН/РК можна протягом 3 або 6 місяців (за КАСУ), а не протягом 1 місяця (за ПКУ)?

Річ у тім, що п. 56.19 ПКУ стосується оскарження рішень про нарахування грошового зобов’язання. Відмова в реєстрації ПН/РК таким рішенням не є. Іншими словами, п. 56.19 ПКУ до оскарження блокувань ПН/РК не застосовується, а отже, потрібно спиратися на загальні норми КАСУ.

Згідно ж із ч. 4 ст. 122 КАСУ, якщо позивач скористався досудовим порядком вирішення спору, то для звернення до суду встановлюється строк у:

3 місяці з дня вручення позивачеві рішення за результатами розгляду скарги (якщо таке рішення вручили у встановлений у законі строк);

6 місяців з дня подання скарги (якщо рішення за нею не прийняли та/або не вручили платнику). Хоча якщо таке рішення не прийняте, має відбутися автоматичне задоволення скарги (п.п. 56.23.4 ПКУ).

Тому якщо ви отримали рішення про відмову в реєстрації ПН/РК і подали скаргу на нього в комісію при ДПСУ, то позов можна подати протягом 3 місяців з дати отримання рішення за скаргою. Якщо ж ви рішення за скаргою не отримали, то на звернення до суду є 6 місяців з дати подання скарги.

Інша річ, якщо скаргу на рішення про відмову в реєстрації ПН/РК не подано. Тут діє п. 56.18 ПКУ. Тобто звернутися до суду можна протягом 1095 днів з дня отримання цього рішення.

До слова, раніше ВС був ліберальнішим. Судді вважали, що строк для подання позову з вимогою про скасування рішення про відмову в реєстрації ПН/РК — 1095 днів. Причому незалежно від того, чи подавав платник адмінскаргу (див., наприклад, постанову ВС від 17.07.2019 р. у справі № 640/46/19 // reyestr. court.gov.ua/Review/83070493).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі