Теми статей
Обрати теми

Дата виникнення розподільчих ПЗ

Ольховик Ольга, податковий експерт
Природа розподільчих ПЗ дуже специфічна. Їх нараховують не на операції постачання, а при використанні товарів (послуг, необоротних активів) у подвійних операціях. Тому і дата виникнення таких ПЗ — особлива. Як її визначити? Про це — наша наступна стаття.

Спеціальних правил, які встановлюють дату виникнення розподільчих ПЗ, ст. 199 ПКУ не містить. У п. 199.1 ПКУ лише сказано, що обов’язок нарахування таких ПЗ виникає, якщо придбані товари/послуги, необоротні активи використовуються в подвійних операціях. Виходить, за загальним правилом датою виникнення ПЗ буде дата початку подвійного використання. Але із цього загального правила є низка винятків.

Якщо подвійне призначення визначене під час придбання

Припустимо, під час придбання товарів/послуг, необоротних активів уже зрозуміло, що вони будуть використані в подвійних операціях. Чи можна в такому разі чекати періоду використання або потрібно нарахувати ПЗ уже в періоді придбання?

З одного боку, у п. 199.1 ПКУ (на відміну від спорідненого йому п. 198.5 ПКУ) нічого не сказано про призначення подвійних товарів, а згадано тільки про фактичне їх використання. Тому формально нараховувати розподільчі ПЗ на дату придбання товарів, призначених для використання в подвійних операціях, не потрібно.

З іншого боку, загальна компенсаційна суть ПЗ, що нараховуються згідно з п. 199.1 ПКУ, і ПЗ, нарахованих згідно з п. 198.5 ПКУ, наводить на думку, що при нарахуванні розподільчих ПЗ слід керуватися принципами, закладеними в п. 198.5 ПКУ. Наприклад, ні в кого не викликає сумнівів той факт, що нараховувати розподільчі ПЗ потрібно тільки за умови, що товари, використані в подвійних операціях, придбавалися з ПДВ. Адже в самому п. 199.1 ПКУ ця умова відсутня. Про це сказано тільки в п. 198.5 ПКУ. Ось тому-то і напрошується висновок, що розподільчі ПЗ, точно так, як і звичайні компенсуючі, потрібно нараховувати не лише тоді, коли товари починають використовуватися в подвійних операціях, але й тоді, коли визначено їх подвійне призначення.

До того ж і

податківці завжди дотримувалися саме такої позиції і наполягали, що нараховувати розподільчі ПЗ потрібно вже в періоді придбання, якщо подвійне призначення визначене відразу при купівлі

Див., наприклад, лист ДФСУ від 09.07.2015 р. № 24876/7/99-99-19-03-02-17, лист ДПСУ від 30.11.2011 р. № 7565/7/15-3417-26. Чинне роз’яснення з БЗ 101.16 підтверджує, що такий підхід фіскали сповідують і сьогодні. У ньому податківці пояснюють порядок складання розподільчих ПН і уточнюють, що такі ПН складають на суму ПЗ, нарахованих на вартість товарів/послуг, використаних (призначених для використання) в неоподатковуваних операціях.

До речі, врахуйте: період придбання потрібно визначати з урахуванням вимог п. 198.2 ПКУ. Тобто датою придбання товару/послуги/необоротного активу подвійного призначення для цілей визначення дати виникнення ПЗ згідно з п. 199.1 ПКУ буде дата будь-якої з подій:

— дата здійснення передоплати за товар/послугу/необоротний актив;

— дата отримання товару/послуги/необоротного активу.

Утім, ми не виключаємо, що законодавець умисно згадав у п. 199.1 ПКУ тільки про фактичне використання. Адже сума розподільчих ПЗ, на відміну від суми звичайних компенсуючих ПЗ, залежить від частки оподатковуваних і неоподатковуваних операцій, здійснених у певному періоді (році). І якщо нарахувати такі ПЗ відразу при придбанні, а фактичне використання відбудеться в наступному році, то сума ПЗ не відповідатиме частці неоподатковуваних операцій у періоді фактичного використання. А це теж не зовсім відповідає суті розподільчих ПЗ. Та й нарахувати такі ПЗ у періоді придбання вийде не завжди. Давайте детальніше поговоримо про цей випадок.

Подвійне придбання є, неоподатковуваної діяльності немає

Якщо платник, придбаваючи товари/послуги/необоротні активи (або перераховуючи передоплату), вже розуміє, що вони будуть використані в подвійних операціях, але неоподатковувані операції таким платником раніше не здійснювалися, нарахувати ПЗ на дату придбання не вийде. Адже частина використання в оподатковуваних операціях на момент придбання в такому разі ще невідома.

Так на яку ж дату орієнтуватися в такому разі

Розрахунок частки використання в оподатковуваних операціях здійснюється за підсумками звітного періоду, в якому вперше зафіксовані неоподатковувані операції, і подається контролюючому органу одночасно з податковою декларацією за такий звітний податковий період (абз. 2 п. 199.3 ПКУ).

Але одного тільки факту здійснення неоподатковуваної діяльності замало для цілей нарахування розподільчих ПЗ. На наш погляд, якщо в періоді придбання ПЗ не нараховані через відсутність неоподатковуваних операцій, то нарахувати їх доведеться тільки тоді, коли товари/послуги/необоротні активи почнуть використовуватися в подвійних операціях. І це зовсім необов’язково буде саме період, у якому вперше задекларована неоподатковувана діяльність. А якщо так станеться, що в періоді використання вже буде відсутня неоподатковувана діяльність? Тоді й розподільчі ПЗ нараховувати взагалі не доведеться.

Якщо ПН не зареєстрована в ЄРПН

Якщо податкова накладна (ПН) за подвійним придбанням не зареєстрована в ЄРПН, підстав для нарахування зобов’язань згідно з п. 199.1 ПКУ немає (див. БЗ 101.14).

Тому

навіть якщо фактичне використання придбань у подвійних операціях уже почалося, але ПН на ці придбання не зареєстрована, то нараховувати розподільчі ПЗ ще зарано

Датою виникнення зобов’язань у такому разі буде дата реєстрації ПН у ЄРПН. Звичайно, на дату реєстрації слід орієнтуватися тільки в разі, якщо ПН зареєстрована несвоєчасно і тільки за умови, що ПК відображається саме на підставі такої ПН. Якщо ж ПН зареєстрована в тому періоді, що йде за початком подвійного використання, але з дотриманням строків з п. 201.10 ПКУ, або якщо ПК відображається на підставі документів — замінників ПН, то розподільчі ПЗ необхідно нарахувати вже в періоді початку подвійного використання.

Використання — це...

Як ми вже з’ясували, у низці випадків розподільчі ПЗ потрібно нарахувати на дату початку подвійного використання придбаних товарів/послуг/необоротних активів. Але що вважати використанням для цілей нарахування розподільчих ПЗ?

Якщо йдеться про послуги, період використання — це період, у якому послуги були фактично надані платникові. Якщо про МШП або матеріали — період, у якому вони були передані в експлуатацію. Періодом початку використання необоротних активів буде період їх введення в експлуатацію.

Період використання визначається за первинними документами, оформленими згідно із Законом про бухоблік

Див., наприклад, лист ДФСУ від 26.11.2018 р. № 4967/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (ср. ).

Наведемо пару прикладів.

Приклад 1. Підприємству, яке здійснює оподатковувану і неоподатковувану діяльність, у листопаді надані послуги з прибирання орендованого офісу. ПН на вартість послуг прибирання зареєстрована в ЄРПН своєчасно. А ПН на суму орендної плати за листопад зареєстрована в грудні з порушенням строків з п. 201.10 ПКУ.

У такому разі нарахувати розподільчі ПЗ з вартості послуг прибирання потрібно в листопаді. А ПЗ з орендної плати за листопад — у грудні.

Приклад 2. Підприємством у жовтні придбані канцтовари для працівників адміністрації. ПН зареєстрована в ЄРПН своєчасно. У листопаді підприємство вперше здійснює неоподатковувану діяльність. У грудні канцтовари видані працівникам.

За умовами прикладу нарахувати ПЗ згідно з п. 199.1 ПКУ необхідно в грудні.

Коли виникає неоподатковувана операція?

Ми вже говорили: щойно платник починає здійснювати неоподатковувану діяльність, він повинен розрахувати частку використання в оподатковуваних операціях і зафіксувати її в декларації того звітного періоду, в якому вперше здійснені неоподатковувані операції. Тут важливо враховувати, що

неоподатковувана операція виникає на дату першої події (або за касовим методом — якщо операція підпадає під касові правила)

Тобто сам факт здійснення неоподатковуваної діяльності (відвантаження неоподатковуваного/звільненого товару, надання послуг) важливий далеко не завжди. За наявності передоплати (або навіть при післяплаті — для операції, на яку діє касовий метод) неоподатковувану операцію доведеться відобразити в декларації за період, у якому платникові надійшли кошти (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 77, с. 14).

Наприклад, якщо підприємство реалізувало щось неоподатковуване за рахунок бюджетних коштів, то в декларації таку операцію потрібно відобразити в періоді надходження грошей або отримання відповідної компенсації в будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника за розрахунками з бюджетом (п. 187.7 ПКУ). У цьому ж періоді доведеться розрахувати частку неоподатковуваних операцій у загальному обсязі («анти-ЧВ») і виникне необхідність розподілу ПДВ.

Складаємо розподільчу ПН

Пам’ятайте й про те, що незалежно від дати виникнення розподільчих ПЗ на них складають зведену ПН не пізніше за останній день звітного періоду, в якому ПЗ виникли (п. 199.1 ПКУ). Найчастіше таку ПН складають останнім днем місяця. Водночас нічого не заважає платникові скласти і раніше. Але це вже зовсім інша історія. ☺ Про особливості складання зведеної розподільчої ПН, про її відображення в декларації й у бухгалтерському обліку підприємства ми поговоримо в наступній статті.

висновки

  • За загальним правилом ПЗ згідно з п. 199.1 ПКУ виникають у періоді початку використання придбаних з ПДВ товарів/послуг/необоротних активів у подвійних операціях.
  • Якщо подвійне призначення придбань визначене відразу при купівлі, нарахувати розподільчі ПЗ доведеться вже в періоді їх придбання.
  • Якщо в періоді придбання ПЗ не нараховані через відсутність неоподатковуваних операцій, то нарахувати їх потрібно буде, коли товари/послуги/необоротні активи почнуть використовуватися в подвійних операціях.
  • Якщо ПН на подвійні придбання не зареєстрована, розподільчі ПЗ потрібно нарахувати тільки в періоді її реєстрації.
  • Розподільчу ПН складають не пізніше останнього дня періоду, в якому виникли розподільчі ПЗ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі