Теми статей
Обрати теми

Зайва розподільча податкова накладна: як анулювати?

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Випадково двічі зареєстрували податкову накладну, складену згідно зі ст. 199 ПКУ. Дата й усі показники в них однакові, відмінний тільки номер. Як анулювати зайву податкову накладну?

У загальному випадку Порядок № 1307 для таких ситуацій обумовлює послідовність дій. При дотриманні певних правил він дозволяє, по-перше, анулювати помилково зареєстровану ПН, а по-друге, відновити реєстраційний ліміт. Для цього складається зменшуючий РК, яким виводиться в нуль помилкова ПН. При цьому у верхній табличці ліворуч зазначається тип причини «20», а код причини в розділі Б відповідає ознаці «301».

Проте у вашому випадку цей варіант, швидше за все, не спрацює. Свого часу ми сподівалися, що цей механізм працюватиме для всіх ПН, у тому числі для самовиписаних ПН, зведених ПН тощо (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 1-2, с. 21). Адже жодних обмежень Порядок № 21 у цьому плані не містить (хіба що запитання могло виникнути щодо типу причини: ми сподівалися, що пріоритет матиме позначка «20»).

Схоже, що в житті все розгорнулося в інше русло

Так, в одній з консультацій податківці роз’яснюють, як заповнити РК до безпідставно складеної згідно зі ст. 199 ПКУ ПН. По-перше, він виводить у нуль показники помилкової ПН, по-друге, у гр. 2.1 розділу Б табличної частини РК зазначається код причини «202», що відповідає причині коригування «Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до п. 199.1 ст. 199 ПКУ» (БЗ 101.15). І жодного слова про тип причини «20» і код причини «301». Можливо, у консультації малася на увазі одинична помилкова ПН? Таку ПН, навіть якщо вона виписана на звичайне постачання, дійсно, не можна анулювати за допомогою РК з «20». Проте, як нам відомо, ця позиція стосується всіх помилково зареєстрованих компенсаційних ПН (у тому числі й за п. 198.5 ПКУ; див. іншу консультацію в тій же категорії БЗ 101.15). А що коли ігнорувати роз’яснення і відправити на реєстрацію такий РК з «20»? Система, швидше за все, «відфутболить» його.

Тому нічого не залишається, як реєструвати РК за рекомендаціями фіскалів. Це може призвести до такого: якщо цей РК буде датований іншим періодом, ніж період складання помилкової ПН, то регліміт може бути штучно занижений через появу показника ∑Перевищ. Але навіть якщо поставити в ньому дату, яка припадає на той помилковий період, то через несвоєчасну реєстрацію регліміт буде занижений (система підтягує несвоєчасно зареєстровані зменшуючі РК до періоду їх реєстрації).

Узагалі помилкові ПН не включаються до декларації з ПДВ, оскільки жодних ПЗ не виникає. На це не раз звертали увагу податківці (БЗ 101.24). Власне, через це й виникає вищезазначена проблема.

Свого часу деякі бухгалтери все-таки включали і такі ПН, і РК, що нівелюють їх, до декларації. Ідеологічно це неправильно, але технічно дозволяло уникнути заниження регліміту. Ми не можемо давати вам таку рекомендацію, поготів, що реакція податківців на перевірках може бути не передбачувана.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі