Теми статей
Обрати теми

Податковий борг і перехід на сільгоспЄП

Нестеренко Максим, податковий експерт
Практика показує, що часто кандидатів на сільгоспЄП «завертають» через наявність у них податкового боргу. Давайте детально поговоримо, коли податковий борг може стати причиною недопуску до когорти платників сільгоспЄП.

Процес переходу

Ключовою нормою для розуміння предмета нашої розмови є п.п. 291.51.3 ПКУ. Ця норма зазначає, що

не може бути платником сільгоспЄП суб’єкт господарювання, який станом на 1 січня базового (звітного) року має податковий борг

За винятком безнадійного податкового боргу, який виник унаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Із вищезазначеної норми можемо зробити для себе кілька висновків:

1) податковим боргом, наявність якого заблокує перехід на сільгоспЄП, є: (1) сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником у встановлений ПКУ строк, та (2) сума непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ (п.п. 4.1.175 ПКУ);

2) ідеться про податковий борг із будь-якого податку чи збору (крім ЄСВ, борг із сплати якого не є податковим боргом, — на цьому наголошують фіскали у листі від 13.11.2017 р. № 30848/7/99-99-13-01-02-17) та штрафів за податкові порушення (борг зі штрафів за РРО, ВЕД-пені тощо), а не тільки у зв’язку з несплатою податкових зобов’язань із сільгоспЄП;

3) розмір податкового боргу жодного значення не має;

4) наявність безнадійного податкового боргу, що виник через форс-мажорні обставини, до уваги не береться. Нагадаємо, що факт наявності такого безнадійного податкового боргу встановлюється в порядку, визначеного п.п. 4 п. 2.1 Порядку списання <...>, затвердженого наказом Міндоходів від 10.10.2013 р. № 577;

5) податковий борг блокує сільгоспЄП-реєстрацію у випадку, коли має місце бездіяльність платника (неналежне виконання ним податкового обов’язку щодо сплати податку, що призвело виникнення податкового боргу). Якщо ж платник здійснив всі необхідні дії щодо погашення податкового боргу, але, наприклад:

— помилився в коді бюджетної класифікації при перерахуванні податку до бюджету, це — не причина відмовляти йому у реєстрації платником сільгоспЄП. З цим погоджується і ВСУ у постанові від 05.02.2019 р. у справі № 822/751/17*);

* Див.: reyestr.court.gov.ua/Review/79638226

— податковий борг обліковується, незважаючи на те, що платник станом на 1 січня вчинив дії щодо його погашення, це також не перешкода для переходу на сільгоспЄП.

На цьому також зазначає Сьомий апеляційний адміністративний суд (див. постанову від 23.01.2019 р. у справі № 2240/2514/18**), який визнав незаконними дії податківців, які заблокували сільгоспЄП-реєстрацію суб’єкта господарювання, що погасив податковий борг 29.12.2017 р., а факт погашення було відображено в ІКП лише 03.01.2018 р. (датою валютування).

** Див.: reyestr.court.gov.ua/Review/79555084

Між двох вогнів

Нагадаємо, що пакет документів для реєстрації платником сільгоспЄП-юрособи подають до 20 лютого поточного року (п.п. 298.8.1 ПКУ). Водночас сума єдиного податку чотиригрупником визначається станом на 1 січня (п.п. 295.9.1 ПКУ) й податківці доходять висновку, що ця ж дата є і датою реєстрації юрособи платником групи 4 (БЗ 108.02.01).

Тож між датою сільгоспЄП-реєстрації (1 січня) і граничним строком подання пакета документів для реєстрації платником сільгоспЄП (до 20 лютого) існує певний проміжок часу. А тому не дивно, що в кандидатів на сільгоспЄП виникає запитання: а якщо станом на 1 січня податковий борг відсутній, однак у проміжку між 1 січня і 20 лютого він з’явиться? Чи не буде це перешкодою у сільгоспЄП-реєстрації кандидата з таким податковим боргом?

Податківці у своїх усних консультаціях впевнено відповідають: не буде. Формально тут — усе за буквою закону: п.п. 291.51.3 ПКУ говорить саме про податковий борг станом на 1 січня, а строк подання документів для реєстрації платником сільгоспЄП у цій нормі ніяк не згадується. Однак обережним кандидатам у платники сільгоспЄП все ж рекомендуємо не допускати виникнення такого боргу, а тим, хто здійснив таке упущення в цей період, щоб спати спокійно, можна підтвердити цей висновок за допомогою ІПК.

А що потім?

Наявність податкового боргу на 1 січня, що прописана у п.п. 291.51.3 ПКУ, стосується як аграріїв, які вперше стають платники сільгоспЄП, так і чинних платників сільгоспЄП, тобто тих, хто в минулому році перебував на сільгоспЄП, для щорічного підтвердження статусу платника сільгоспЄП.

Тому якщо у вже чинного платника сільгоспЄП виникає податковий борг станом на 1 січня, то податківці, звичайно, забажають витіснити такого аграрія із когорти платників сільгоспЄП.

Причому податківці відмовляють у реєстрації платником сільгоспЄП уже чинному аграрію за тими ж правилами, що й тим, які вперше реєструються платником сільгоспЄП. А саме: коли аграрій-боржник на виконання п.п. 298.8.1 ПКУ здійснює щорічне підтвердження свого статусу платника сільгоспЄП, вони просто витісняють його із Реєстру платників сільгоспЄП. Але такі дії — це порушення правил перебування на сільгоспЄП.

Річ у тому, що механізм позбавлення уже чинного платника сільгоспЄП статусу агроспрощенця через наявність податкового боргу станом на 1 січня базового (звітного) року суттєво відрізняється від випадків відмови у реєстрації платником сільгоспЄП аграріїв — претендентів на сільгоспЄП.

Кандидата можна просто «завернути» у разі спроби зареєструватися, посилаючись на невідповідність вимогам ст. 291 ПКУ (п.п. 1 п. 299.6 ПКУ). А от щодо чинного платника сільгоспЄП такий швидкий «відворіт» провернути не вийде. Адже реєстрація платника сільгоспЄП є безстроковою і може бути анульована лише за спеціальним рішенням податкового органу (п. 299.10 ПКУ).

Тому якщо платник сільгоспЄП заборгував бюджету станом на 1 січня і сам добровільно не залишив спрощену систему (для цього він просто не повинен був подавати документи для підтвердження статусу платника на наступний рік), у податківців є тільки один спосіб застосувати п.п. 291.51.3 ПКУ. Завітати до єдиноподатника-боржника з перевіркою і зафіксувати в акті такої перевірки наявність податкового боргу. До речі, податківці самі офіційно це визнають (див. лист ДФСУ від 04.04.2019 р. № 1432/6/99-99-12-02-03-15/ІПК // «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 32, с. 6).

Тому теоретично тим платникам сільгоспЄП, яких через податковий борг без усякої перевірки «завернули» при щорічному підтвердженні статусу сільгоспЄП, можна спробувати поборотися з фіскалами і повернути свій статус платника сільгоспЄП. Судова практика навіть містить випадки, коли платник сільгоспЄП довів у суді, що відмова у продовженні статусу сільгоспЄП без перевірки — незаконна (див., наприклад, постанову ВС від 05.03.2019 р. у справі № 822/1676/18*).

* Див.: reyestr.court.gov.ua/Review/80269476

Однак, на наш погляд, практичної користі у такій перемозі — мало. Річ у тім, що навіть після судового рішення (яке визнає незаконним порядок дій податківців) ніщо не заважає контролерам завітати до вас із перевіркою і застосувати норми абзацу другого п. 299.11 ПКУ (ср. ). Тобто донарахувати податок на прибуток, земельний податок, рентну плату та інші податки, які він мав би застосовувати з 1 січня замість сільгоспЄП.

А починаючи з наступного місяця після місяця, у якому встановлено таке порушення, усе одно доведеться переходити на загальну систему. Тож судитися у випадку наявності податкового боргу станом на 1 січня є сенс тільки тому платнику сільгоспЄП, який хоче оскаржити власне факт наявності боргу.

Якщо ж наявність боргу під сумнів не ставиться, оскаржувати дії податківців, пов’язані із наявністю цього боргу, — немає сенсу. Тож краще не допускати податкового боргу й у статусі кандидата у платники сільгоспЄП, й у статусі чинного платника сільгоспЄП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі