Теми статей
Обрати теми

ОСББ надає нецільову допомогу. Чи безпечно це?

Нестеренко Максим, податковий експерт
Чи має право ОСББ надавати нецільову благодійну допомогу мешканцям будинку, яким воно «відає»?

На нашу думку, це — вкрай ризиковано. Адже п.п. 133.4.1 ПКУ вимагає, аби установчі документи будь-якої неприбуткової організації (у тому числі й ОСББ) містили заборону на розподіл отриманих доходів або їх частини серед засновників і членів такої організації.

Наразі у чинному законодавстві відсутнє таке поняття, як член ОСББ. Більше того, і процедури вступу в ОСББ теж не існує.

Нагадаємо, що раніше ст. 9 Закону про ОСББ (наразі виключена) закріплювала наступне правило. Членом об’єднання може бути фізична або юридична особа, яка є власником квартири (квартир) або приміщення у багатоквартирному будинку.

Наразі це — в минулому. Водночас ст. 10 Закону про ОСББ проголошує, що рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов’язковим для всіх співвласників (а не членів ОСББ). Тобто фактично виходить, що будь-який власник квартири або іншого приміщення в багатоквартирному будинку, де створено ОСББ, зобов’язаний слухатися ОСББ (див. також ст. 15 Закону про ОСББ)*.

* Про це ми вже попереджали вас у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 66, с. 28.

За таких обставин ніщо не заважає податківцям навіть за відсутності формальної процедури вступу до ОСББ оголосити кожного співвласника членом ОСББ. І надану йому за рахунок ОСББ благодійну допомогу кваліфікувати як порушення п.п. 133.4.1 ПКУ, за яке позбавляють неприбутковості й переводять до статусу стандартних платників податку на прибуток. Тож не рекомендуємо ОСББ надавати таку допомогу мешканцям.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі