Теми статей
Обрати теми

Овердрафт

Вишневський Михайло, податковий експерт
Ще один спосіб залучити кредитні кошти — отримати овердрафт. Давайте згадаємо основні особливості цього виду кредиту.

Коли краще овердрафт?

Овердрафт має дві основні переваги над традиційним кредитом:

— отримати його зазвичай легше. У банках овердрафти вважаються базовим продуктом, кредитом, з якого може розпочатися тривала співпраця з новим клієнтом. Тому багато банків максимально спрощують умови щодо овердрафтів, а також підходи до оцінки клієнта — щоб перший крок був для позичальника максимально простим;

— кредит надається на конкретну суму (у межах установленого ліміту овердрафту), необхідну суб’єктові господарювання в певний проміжок часу, і відсотки за користування овердрафтом нараховуються тільки на вже фактично витрачену суму.

Водночас овердрафт має низку істотних недоліків:

— ставка відсотків, як правило, вища;

— тривалість безперервного користування кредитними грошима зазвичай не перевищує один календарний місяць, тобто раз на місяць овердрафт доведеться погашати;

— ліміт залежить від оборотів за рахунком. Знизяться обороти, знизиться й ліміт.

Виходячи зі сказаного, зрозуміло, що овердрафт доцільно оформляти, якщо:

1) суб’єктові цікава можливість короткострокового користування грошима;

2) отримати інший вид кредиту не виходить.

Якщо ж показники діяльності, наявність поручителів та застави дозволяють отримати традиційний кредит, краще віддати перевагу саме останньому. Відсоткова ставка буде меншою. І переживати з приводу періодичного обнулення не доведеться.

Овердрафт в обліку

Бухгалтерський облік. Особливістю овердрафту є те, що кредитні кошти не перераховуються клієнту на рахунок — банк їх списує в «мінус». Цим і обумовлено існування двох варіантів обліку овердрафту.

1 варіант. Його обліковують на рахунку 60. Тобто отримання овердрафту (у сумі від’ємного залишку за поточним рахунком у банку на кінець дня) відображають проводкою: Дт 311 — Кт 601. А зменшення від’ємного залишку (за даними на кінець дня) — Дт 601 — Кт 311.

2 варіант. Суму отриманого овердрафту обліковують за кредитом рахунка 31. До речі, такий підхід свого часу рекомендував застосовувати й Мінфін (див. лист від 09.12.2003 р. № 31-04200-30-5/7021).

Витрати на виплату відсотків потрапляють до витрат періоду відразу при нарахуванні: Дт 951 — Кт 684 (приклад обліку овердрафту див. у «Податки & бухоблік» 2019, № 36, с. 20).

Якщо овердрафт отримано в банку-резиденті, жодних різниць з податку на прибуток не виникне. Не викличе така операція й ПДВ-наслідків. На суму оподатковуваного доходу єдинника-ПДВшника вплине хіба що сума списаного кредиту у зв’язку із закінченням строку позовної давності (абз. 3 п. 292.3 ПКУ). А ось операція отримання кредиту єдиним податком не оподатковується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі