Теми статей
Обрати теми

Здаєш в оренду частину будівлі — платиш податок за всю землю

Хмелевський Ігор, податковий експерт
За матеріалами категорії 111.02 Бази знань

Висновок документа

З 01.07.2020 р. платники єдиного податку, які надають земельну ділянку та/або нерухоме майно, що знаходиться на ній, в оренду, мають сплачувати земельний податок за всю земельну ділянку

Передісторію цієї проблеми див. у «Податки & бухоблік», 2020, № 47, с. 2. Тож одразу до справи. Попередні роз’яснення на цю тему залишали хитку надію, що і решта будуть більш-менш зваженими. Так, зокрема, у БЗ 111.05 податківці справедливо зауважили, що обов’язок сплачувати з 1 липня земельний податок у разі здавання землі/нерухомості в оренду поширюється тільки на тих єдинників другої або третьої груп, які є власниками земельних ділянок або постійними землекористувачами. А у листах ДПСУ від 01.07.2020 р. № 2637/6/99-00-04-03-03-06/ІПК і ГУ ДПС у Дніпропетровській обл. від 03.07.2020 р. № 2696/ІПК/04-36-04-04-21 узагалі написали так, що зрозуміліше годі й чекати: підприємство не зобов’язане декларувати плату за землю за земельну ділянку, право- встановлюючі документи на яку не оформлені!

Інакше кажучи, немає оформленого права на землю — немає і клопоту зі сплатою земподатку, у тому числі якщо здаєш в оренду свою нерухомість, що знаходиться на такій землі. Щоправда, можливі проблеми від місцевих рад, які захочуть отримати втрачене (чи то недоотримане), але ми зараз не про це…

Не повинно бути жодного клопоту і у власників нежитлових приміщень у багатоповерхівках. За ідеєю, вони взагалі не зобов’язані платити земподаток до бюджету. Хоча, на жаль, на місцях цю ідею перекручують як фіскали, так і суди (див., наприклад, постанову Другого апеляційного адмінсуду від 05.12.2019 р. у справі № 520/6083/19 // reyestr.court.gov.ua/Review/86235901). Але ми зараз і не про це теж…

А про те, як платити земельний податок решті єдинників-орендодавців, які дійсно зобов’язані його платити, у тому разі, коли в оренду передано частину будівлі? За всю ділянку, на якій розташований такий об’єкт, чи лише за її частину, обчислену пропорційно до загальної площі будівлі?

На жаль, у роз’ясненні, що коментується, контролери підійшли до відповіді на це запитання вкрай фіскально: сплачувати земельний податок слід за всю земельну ділянку.

Як бачите, вкотре перемогла жадібність, а не державницький підхід. ☹ Бо якщо замислитися, то законодавець цією нормою навряд чи мав на меті здерти останню сорочку з таких єдинників. Навпаки, він прагнув цим досягти рівності усіх платників перед законом, недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації як одного з принципів податкового законодавства (п.п. 4.1.2 ПКУ). І якщо п. 284.3 ПКУ лише частково позбавляє пільг із земподатку тих платників, що ними користуються, і при цьому надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, то так само, на наш погляд, слід підходити і до трактування п.п. 4 п. 297.1 ПКУ.

На думку ж фіскалів, звільнення від земподатку згідно з п.п. 4 п. 297.1 ПКУ пільгою не є, тож і застосування п. 284.3 ПКУ до єдинників неможливе. А раз так, то платіть податок за всю землю під будівлею, лише частина якої передана в оренду.

Що тут можна сказати? Тільки таке: якщо ви ще не подали земельну декларацію (строк — не пізніше 20 серпня) — врахуйте цю вимогу податківців. Якщо вже подали за пропорційну частину земельної ділянки — подавайте уточнюючу. Ну або готуйтеся до суду...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі