Теми статей
Обрати теми

Безконтактні оплати під РРО-ярмом

Вишневський Михайло, податковий експерт
З 01.08.2020 р. таки набирає чинності Закон № 128, який робить мініреволюцію у правилах застосування РРО. Враховуючи це, всіх суб’єктів господарювання хвилює, чи змінилися вимоги до найголовнішого запитання — коли треба застосовувати РРО?

Із 01.08.2020 р. у ст. 3 Закону про РРО буде прямо зазначено, що застосовувати РРО та/або ПРРО (про них «Програмні РРО: початок» цього номера) мають суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів (ЕПЗ)), платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу. До цієї дати йшлося про застосування «платіжних карток».

У зв’язку з цим у багатьох виникає запитання: чи не свідчать такі зміни про скорочення випадків застосування РРО, а саме зняття РРО-ярма при оплаті за товар чи послугу платіжною карткою через POS-термінал, інтернет-еквайринг (детально про це див. «Податки & бухоблік», 2020, № 51, с. 14)?

На жаль, такі нововведення про жодні послаблення не говорять. Річ у тому, що таке уточнення, на наш погляд, не скорочує і не розширює випадки використання РРО.

Судіть самі. Відповідно до п. 1.14 ст. 1 Закону № 2346 електронний платіжний засіб (ЕПЗ) — платіжний інструмент, який надає його держателю можливість за допомогою платіжного пристрою отримати інформацію про належні держателю кошти та ініціювати їх переказ.

При цьому ЕПЗ може існувати в будь-якій формі, на будь-якому носії, що дає змогу зберігати інформацію, необхідну для ініціювання переказу (п. 14.1 ст. 14 Закону № 2346). Тобто вищезгаданий Закон не встановлює обмежень щодо форм, в яких може існувати ЕПЗ.

Водночас на сьогодні на практиці існують дві форми ЕПЗ, а саме:

платіжні картки — електронний платіжний засіб у вигляді емітованої пластикової чи іншого виду картки, що використовується для ініціювання переказу коштів з рахунка платника або з відповідного рахунка банку з метою оплати вартості товарів і послуг, перерахування коштів зі своїх рахунків на рахунки інших осіб, отримання коштів у готівковій формі в касах банків через банківські автомати, а також здійснення інших операцій, передбачених відповідним договором (п. 1.27 Закону № 2346);

мобільні платіжні інструменти — ЕПЗ, реалізований в апаратно-програмному середовищі мобільного телефону або іншого бездротового пристрою (п. 1.193 ст. 1 Закону 2346).

З цього випливає, що відтепер РРО і ПРРО слід використовувати не лише у випадку розрахунків за допомогою платіжних карток (чи їх реквізитів, наприклад, через інтернет-еквайринг), а й у випадку використання для розрахунків мобільних платіжних інструментів. Так,

без РРО не обійтися при оплаті за товар за допомогою смартфону чи інших пристроїв, які мають NFC

Але, насправді, ці зміни — це уточнення того, що відбувалося й до 01.08.2020 р. Адже якщо за товар покупець розраховувався у магазині безконтактно, у тому числі із використанням мобільних пристроїв, обладнаних NFC, така операція мала проводитися через РРО й без цих змін. Тобто ці зміни направлені лише на пристосування вимог Закону про РРО до розвитку технологій у сфері безконтактної плати.

Крім того, саме визначення «розрахункова операція» залишилося незмінним. У ньому й досі прямо говориться, що розрахунки за допомогою платіжної картки є розрахунковою операцією, при здійсненні якої без РРО відповідно до ст. 3 Закону про РРО не обійтися.

Теги РРО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі