Теми статей
Обрати теми

Перериваємо відпустки за свій рахунок

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Працівники пішли у відпустку за свій рахунок на період карантину. Чи можуть вони перервати таку відпустку і вийти на роботу? Якщо так, то чи може роботодавець відмовити їм у такому виході?

Тут усе залежить від виду відпустки за свій рахунок, в якій перебувають працівники. На період карантину працівникам може бути надана відпустка без збереження заробітної плати:

для догляду за дитиною до 14 років за п. 31 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки*;

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. №504/96-ВР.

за угодою сторін за ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки.

Обидві відпустки карантинні. Зазначимо: карантин вводить і скасовує КМУ (ст. 26 Закону України від 06.04.2000 р. № 1645-III). Але умови надання таких відпусток істотно відрізняються.

Так, відпустка для догляду за дитиною в період карантину надається роботодавцем в обов’язковому порядку за заявою працівника (матері, батька або іншого родича, який доглядає за дитиною, особи, що усиновила або взяла під опіку дитину, одному з прийомних батьків або батьків-вихователів для догляду за дитиною віком до 14 років).

Ця відпустка є правом, а не обов’язком працівника. Отже, у разі, коли у такого працівника відпала необхідність в догляді за дитиною, він має право перервати таку відпустку і вийти на роботу.

А тепер про переривання відпустки.

Достроковий вихід з карантинної відпустки для догляду здійснюється за заявою працівника. Для роботодавця вона є обов’язковою до виконання

Тобто переривання такої відпустки (до закінчення зазначеної дати або до закінчення карантину) повинне відбуватися так само, як і її початок: є заява — має бути наказ.

Переходимо до відпустки, що надається на період карантину на підставі ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки.

Нагадаємо її умови. На відміну від відпустки за свій рахунок для догляду за дитиною в період карантину, ця відпустка без збереження заробітної плати надається за угодою сторін.

Тобто, отримавши від працівника заяву з проханням надати таку відпустку, роботодавець має право відмовити в ньому. Тут ініціатива завжди виходить від працівника, але остаточне рішення про її надання залишається за роботодавцем.

З перериванням такої відпустки політика та ж.

Сторони (працівник і роботодавець) домовилися про період і тривалість такої відпустки. Зафіксували це в наказі. Цей наказ є обов’язковим як для працівника, так і для роботодавця.

За волею роботодавця відкликати працівника з відпустки за свій рахунок не можна. Це не передбачено трудовим законодавством.

Проте працівник може сам звернутися до роботодавця із заявою про її припинення. Якщо роботодавець не заперечує, то на підставі цієї заяви видає наказ про переривання відпустки за свій рахунок (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 40, с. 3).

Тобто

достроковий вихід з відпустки без збереження заробітної плати на період карантину можливий за угодою сторін

І якщо роботодавця не влаштовує переривання такої відпустки, то він має повне право відмовити працівникові у виході на роботу раніше зазначеного в заяві і наказі терміну (якщо відпустка надавалася на період карантину, то до закінчення останнього).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі