Теми статей
Обрати теми

Як податківці відповідати будуть

Амброзяк Наталя, юрист
Закон № 466 має внести конкретику в норми, що стосуються відповідальності податківців. Звісно, не таку, як хотілося б, але все-таки... Тож як нардепи пропонують нам притягти до відповіді контролюючі органи? Зараз розповімо.

Коли набуває чинності? Усі норми про відповідальність податківців набувають чинності з 01.01.2021 р.

У чому суть? Фіскали зобов’язані будуть відшкодувати шкоду, заподіяну своїми незаконними рішеннями, діями або бездіяльністю незалежно від наявності/відсутності вини (новий п. 109.4 ПКУ).

Умовно, буде два способи відшкодування:

1) бездоказовий (нові пп. 114.2 (абз. другий і третій) і 128.2 ПКУ);

2) доказовий (п. 114.3 і п. 128.1 ПКУ у новій редакції).

Незалежно від способу відшкодування, отримати ті чи інші суми платник зможе тільки на підставі рішення суду.

Тому алгоритм дій у рамках двох цих способів схожий. Вимогу про відшкодування шкоди треба заявляти в позові до адмінсуду, разом із визнанням незаконними рішення/дії/бездіяльності (п. 6 ч. 1 ст. 5 КАСУ).

Якщо забудете це зробити, то можна з вердиктом адмінсуду про незаконність рішення/дії/бездіяльності фіскалів або з рішенням вищих фіскаліьних органів на вашу користь звернутися вже до госпсуду і стягувати суму компенсації там (ч. 5 ст. 21 КАСУ).

Також з’являться норми про пеню на користь платника (нові п.п. 129.1.5, абз. перший п. 129.4 і пп. 131.4 ПКУ). Розберемося з деталями.

Бездоказовий спосіб

Як працюватиме? У певних випадках доводити наявність і розмір шкоди платникові не треба. Досить того, що рішення, дії або бездіяльність податківців відносно платника були незаконними.

Сума компенсації. Фіксована — 1 мінзарплата, встановлена законом на дату визнання незаконним рішення (дії або бездіяльності) податківців. Наприклад, на сьогодні це — 4723 грн.

Якщо ви оберете цей спосіб, то стягнути відшкодування шкоди у повному обсязі вже не вийде

Коли можна буде застосувати спосіб? Отримати свою 1 мінзарплату можна буде тільки у випадках, установлених у п. 128.2 ПКУ. Наведемо деякі з них:

— незаконні рішення/дії/бездіяльність фіскалів призвели до безпідставної відмови або втрати статусу платника певного податку. Припустимо, госпсуб’єкт втратив статус єдинника через податковий борг, що виник на підставі незаконного ППР;

— посадові особи податкової перешкоджають звільненню майна з-під режиму тимчасового затримання;

— фіскали незаконно застосували адмінарешт до майна або коштів на рахунку.

Врахуйте: адмінарешт фіскали застосовують тільки у випадках, установлених у п. 94.2 ПКУ.

До речі, норма про відшкодування шкоди, щоправда, в повному обсязі, є і зараз;

— податківці безпідставно вносять дані про наявність податкового боргу або не вносять дані про відсутність такого боргу у платника. Тільки ось не вказали, куди (не) вносять ☺.

Доказовий спосіб

Як працюватиме? Доводити доведеться:

1) незаконність рішень, дій або бездіяльності податківців;

2) наявність шкоди;

3) причинно-наслідковий зв’язок між «витівками» фіскалів і шкодою.

В основі цього способу ст. 1173 і 1174 ЦКУ. А з урахуванням судової практики за цими статтями вибити відшкодування буде, швидше за все, складно.

Часто перешкодою в застосуванні статей ЦКУ ставало те, що платникам не вдавалося довести причинно-наслідковий зв’язок між рішеннями/діями/бездіяльністю податківців і шкодою. Детально про це можна прочитати у «Податки & бухоблік», 2017, № 59, с. 23.

Надамо негативні приклади з практики Верховного Суду.

Постанови ВС від 13.11.2019 р. у справі № 922/2488/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/85866873, від 21.12.2018 р. у справі № 920/31/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/78807905 і від 08.05.2018 р. у справі № 920/316/17 // reyestr.court.gov.ua/Review/74160404#.

Позитивні приклади з практики Верховного Суду такі.

Постанови ВС від 04.10.2019 р. у справі № 910/17909/17 // reyestr.court.gov.ua/Review/84816905, від 19.09.2019 р. у справі № 910/14842/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/84454000, від 03.09.2019 р. у справі № 910/11153/17 // reyestr.court.gov.ua/Review/83985451.

Рішення стосуються митної сфери, компенсація стягувалась за незаконну затримку вантажу на митниці.

Сума компенсації. Відшкодування шкоди в цьому випадку можна стягувати в повному обсязі.

Законодавець дав приблизний перелік того, що можна включити в суму відшкодування.

Так, туди можуть потрапити:

а) додаткові витрати, понесені внаслідок незаконних рішень/дій/бездіяльності податківців:

— сплачені контрагентам штрафні санкції;

— вартість додаткових робіт, послуг тощо;

б) документально підтверджені витрати, пов’язані з оскарженням (адмін- та/або судовим) на:

— юридичний супровід (не пов’язаний із захистом, наданим адвокатом);

— відрядження співробітників або представників платника;

— залучення експертів;

— отримання необхідних доказів, виготовлення копій документів тощо.

Розмір відшкодування витрат з п. «б» не повинен перевищувати 50 мінімальних зарплат (виходячи з мінзарплати на 1 січня року, в якому було прийнято рішення про відшкодування шкоди).

Не входять в документально підтверджені витрати тільки суми, що підлягають відшкодуванню в порядку розподілу судових витрат за процесуальним законодавством (див. гл. 8 розд. І КАСУ).

Наприклад, витрати на представлення ваших інтересів у суді адвокатом ви зможете отримати як раз в процесі розподілу судових витрат.

Коли можна застосувати спосіб? У разі оскарження будь-яких незаконних рішень/дій/бездіяльності податківців.

Пеня

У ст. 129 ПКУ з’явиться п.п. 129.1.5, який регулюватиме обчислення пені у випадках несвоєчасного повернення надмірно або помилково сплачених платежів, а також несвоєчасного відшкодування ПДВ. Відлік стартуватиме з першого дня, наступного за останнім днем граничного строку повернення таких коштів.

Нараховані суми пені на користь платника виплачуватимуться в порядку, встановленому Мінфіном

Розмір пені виходячи з п. 129.4 ПКУ за кожен день прострочення складатиме 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на кожен такий день (абз. перший п. 129.4 ПКУ).

У цілому, можливі негативні наслідки для фіскалів кардинально не змінилися. Адже були і залишаються норми з ЦКУ. Але зрушення у вигляді фіксованих сум і трохи чіткіших механізмів все ж є. А ось як усе це працюватиме на практиці?..

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі