Теми статей
Обрати теми

Держпідтримка фермерських господарств — 2020

Децюра Сергій, податковий експерт
Постанова КМУ від 03.06.2020 р. № 447

Висновок документа

Підкориговано механізм надання фінансової підтримки фермерських господарств

Кабмін вніс деякі зміни до Порядку № 106*, яким установлено механізм підтримки розвитку фермерських господарств (ФГ).

* Затверджений постановою КМУ від 07.02.2018 р. № 106.

1. Змінено підхід до визначення обслуговуючого кооперативу, якому будуть надавати підтримку у 2020 році (п.п. 2 п. 3 Порядку № 106). Тепер отримати допомогу можуть усі види обслуговуючих кооперативів, а не лише молочарського, м’ясного, плодово-ягідного, овочевого напрямів, а також із заготівлі та переробки продукції бджільництва, дикорослих ягід, грибів і рослин.

2. Щоб отримати будь-яку держпідтримку, визначену Порядком № 106, у її отримувачів (ФГ та кооперативів) не повинно бути заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на податкову, а також за регіональними та місцевими програмами, Укрдержфондом (п. 4 Порядку № 106). Отже, усім боржникам до держпідтримки зась!

3. Введено новий вид держпідтримки — спецдотацію за утримання корів молочного напряму продуктивності.

Таку підтримку ФГ отримає, тільки коли в його власності перебуватиме від 5 корів. Розмір дотації на кожну наявну станом на 1 липня поточного року корову складає 5000 грн і не може перевищувати 250000 грн. Тобто дотацію дають тільки на 50 корів.

Щоб отримати дотацію, ФГ має подати до 1 жовтня (станом на 1 липня поточного року) до Мінекономіки заявку та пакет документів, наведений у пп. 6 та 113 Порядку № 106. Якщо всі документи подано, то дотацію перерахують на рахунок у банку не пізніше 10 грудня.

У бухобліку сума такої нової дотації має пройти через субрахунок 482. При цьому відображати в обліку дотації як цільові надходження слід при фактичному отриманні коштів проводками Дт 311 — Кт 377 і одразу Дт 377 — Кт 482.

Після цього аграрій має визнати дохід від цільового фінансування: Дт 482 — 718. При цьому оскільки на використання дотації на корів не встановлено жодних спецвимог, то відображати дохід слід у тому періоді, в якому цільове фінансування надійшло ФГ. Такий дохід не зменшить розміру сільгоспчастки у платників сільгоспЄП, оскільки виключається із загального доходу при її розрахунку (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 5, с. 9).

4. Всі інші види держпідтримки, які надавалися раніше за Порядком № 106, надаватимуться ФГ й у 2020 році. Отже, як і в минулому році, ФГ можуть отримати компенсацію за сільгосптехніку у розмірі 40 % її вартості.

Але надавати окремі види підтримки будуть з певними особливостями, а саме держпідтримка кооперативам надаватиметься також і для компенсації кредиту, взятого на строк до 1 року у нацвалюті під заставу техніки та обладнання, що придбавається, на умовах попередньої оплати 30 % вартості і ПДВ. Розмір компенсації 70 % вартості техніки без ПДВ, але не більш як 3 млн грн.

5. Бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь, що в минулому році не змогли отримати новостворені фермери, які виконали для цього всі умови, буде виплачуватися у 2020 році за умови повторного подання до 1 вересня документів, зазначених у п. 6 Порядку № 106.

Про облік ФГ отриманої допомоги читайте у «Податки & бухоблік», 2018, № 38, с. 17.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі