Теми статей
Обрати теми

Не можна, але можна, або продаж авто платником ЄП

Нестеренко Максим, податковий експерт
Чи має право підприємство — платник ЄП продати власний автомобіль і залишитися при цьому на спрощеній системі?

Історія цього питання дуже давня. Пов’язана вона із тим, що платникам ЄП груп 1 — 3 заборонено здійснювати продаж підакцизних товарів (п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ). А автомобілі якраз і належать до них (п. 215.1, п.п. 14.1.145 ПКУ).

Для ФОП — платників ЄП це не проблема, адже у них дохід від продажу власного автомобіля завжди є цивільним, а не підприємницьким доходом (п.п. 1 п. 292.1 ПКУ). Він оподатковується за правилами ст. 173 ПКУ і, відповідно, не має жодного впливу на діяльність ФОП на ЄП.

А от для юросіб на ЄП це питання є надзвичайно актуальним. Практично кожне підприємство має на балансі хоча б один автомобіль, який обліковується як ОЗ. Чи буде порушенням ЄП-правил, якщо підприємство продасть цей ОЗ? Питання — цілком серйозне. Адже якщо продаж автомобіля класифікувати як здійснення забороненого виду діяльності, то за таке юрособа має залишити спрощену систему (п.п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Податківці традиційно з розумінням ставилися до такого парадоксу. Вони дозволяли залишатися єдиноподатником у випадку разового продажу автомобіля, який входить до складу ОЗ юрособи (БЗ 108.05, втратила чинність 23.05.2020 р.). Дохід від продажу такого автомобіля оподатковується за правилами п. 292.2 ПКУ, як і у випадку продажу будь-яких інших ОЗ. Натомість порушенням п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ податківці називали продаж автомобілів на постійній основі. Тобто здійснення діяльності, що відповідає класам 45.11, 45.19 та 45.40 КВЕД. Відтак, ми рекомендували не зазначати такі види діяльності у Заяві про перехід на ЄП, аби вони не потрапили до ЄП-реєстру*.

* Аби це згадати, ознайомтеся зі статтею у «Податки & бухоблік», 2018, № 23, с. 15.

Згодом податківці висловилися ще більш ліберально. Вони наголосили, що продаж автомобіля, який обліковувався на балансі підприємства у складі ОЗ та використовувався ним, не є обраним видом діяльності. Відповідно така одинична операція не є підставою для переходу на загальну систему та не потребує внесення відповідних змін у види господарської діяльності, що зазначені в реєстрі платників ЄП (див. лист ДФСУ від 27.06.2018 р. № 2902/6/99-99-12-02-03-15/ІПК).

Наразі фіскали вчергове змінили риторику. Про це свідчить лист ГУ ДПС у Миколаївській обл. від 04.05.2020 р. № 1791/ІПК/14-29-04-03-24. У ньому сказано, що ПКУ не визначає поняття «разовий продаж», а здійсненням діяльності є будь-яка господарська операція, що спрямована на отримання доходу. Тому замість орієнтації на код виду діяльності згідно з КВЕД автори листа запропонували новий принцип:

— якщо підприємство здійснює продаж автомобіля, що обліковувався як ОЗ (відповідно до П(С)БО 7 «Основні засоби»), операція оподатковується згідно з п. 292.2 ПКУ за основною ставкою ЄП (3 або 5 %). Тобто порушення ЄП-правил у цьому випадку немає;

— якщо підприємство здійснює продаж автомобіля, що обліковувався як товар (відповідно до П(С)БО 9 «Запаси»), операція оподатковується згідно з п. 292.1 ПКУ, як і будь-яка реалізація товару. При цьому до доходу від такої операції застосовується подвійна ставка (6 або 10 %) відповідно до п.п. 3 п. 293.5 ПКУ з подальшим переходом на загальну систему згідно з п.п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ.

При цьому у листі жодним чином не згадується про бухобліковий рахунок 10. Це важливо, адже будь-який ОЗ, перед тим як продати, переводять на субрахунок 286, тобто на рахунок класу товарів (див. П(С)БО 27 «Необоротні активи, утримувані для продажу»).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі