Теми статей
Обрати теми

«Давайте, я вас из фоторужья…», або Автофіксація порушень ПДР

Амброзяк Наталя, юрист
З 1 червня запрацювала система автофіксації порушень Правил дорожнього руху (ПДР). Поки «листи щастя» надходитимуть тільки за перевищення швидкості. Та й камери стоять лише по Києву й області. Але це до певного часу. Причому тема стосується не лише фізосіб-водіїв, але й підприємств. Як саме? Давайте розбиратися.

* Фраза Шарика з м/ф «Канікули у Простоквашино».

До чого тут підприємство?

Якщо на підприємстві є автомобіль, то шанс отримати звістку від Нацполіції такий же, як і у звичайного автовласника.

Автоштрафування за порушення ПДР може загрожувати:

1) власнику транспортного засобу (ТЗ);

2) керівнику юрособи або особі, яка виконує його повноваження (якщо ТЗ-порушник зареєстрований на юрособу);

3) уповноваженому користувачеві ТЗ;

4) фізичній особі, яка ввозить ТЗ в Україну (якщо ТЗ зареєстровано за кордоном і не підлягає держреєстрації у нас).

Із власниками ТЗ усе зрозуміло. Порушив — плати.

А що з керівником? За загальним правилом за порушення за участю автомобіля підприємства доведеться відповідати саме йому. «Але він же не завжди винен»! — скажете ви. Звичайно. Тому буде справедливо, якщо відповідальність понесе уповноважений користувач ТЗ або той, хто таким не є, але безпосередньо був за кермом.

Хто такий уповноважений користувач?

Це той, кому власник довірив управляти ТЗ і дані про кого є в Єдиному держреєстрі транспортних засобів (ЄДРТЗ). Наприклад, фізособа — орендар ТЗ або працівник підприємства — власника (користувача) ТЗ.

На тих, хто ввозить ТЗ в Україну, зосереджуватися особливо не будемо. Пропонуємо поговорити про директорів.

Як директорові спихнути штраф?

Тут три варіанти.

1. Якщо ніхто ще не порушив — внесіть дані про уповноваженого користувача в ЄДРТЗ. Це можна зробити, подавши заяву у будь-якому сервісному центрі МВС або через Електронний кабінет водія — ЕКВ (e-driver.hsc.gov.ua). Деталі процедури див. у постанові КМУ від 14.11.2018 р. № 1197.

2. Якщо порушення вже сталося — нехай штраф заплатить водій-порушник. Для цього треба, щоб протягом 20 календарних днів після порушення він подав спеціальну заяву у відділення Нацполіції**. Її можна подати в паперовому вигляді або через сайт МВС (знадобиться кваліфікований електронний підпис). До заяви обов’язково треба додати квитанцію про сплату штрафу.

** Бланк заяви див. за посиланням: mvs.gov.ua/ua/pages/7577_Rekviziti_oplati_shtrafiv.htm/

3. Директор може заявити в Нацполіцію про викрадення автомобіля або крадіжку його номерних знаків. Тоді якщо на підприємство прийде адмінпостанова, то протягом 20 календарних днів після порушення треба подати документи, що підтверджують ці факти.

Про які штрафи Йдеться?

Як ми вже говорили, поки «автофіксувати» будуть тільки перевищення швидкості. Штрафи за це порушення такі (ч. 1 і 3 ст. 122 КУпАП):

— від 20 до 50 км/год — 255 грн;

— від 50 км/год і вище — 510 грн.

Похибка за умови автоматичної фіксації: ± 3 км/год).

У майбутньому в автоматичному режимі також можуть фіксуватися, наприклад, порушення заборони рухатися по тротуарах чи пішохідних доріжках або виїзд на зустрічну смугу (ст. 122 КУпАП).

На якій підставі?

Підстава для сплати штрафу — постанова про притягнення до відповідальності. Протокол в цьому випадку не складається.

Постанова набуває чинності з моменту (ч. 2 ст. 291 КУпАП): (1) її вручення; (2) отримання/відмови в отриманні її поштою; (3) повернення поштового відправлення з відміткою про її невручення.

Цей документ відправляють поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу реєстрації порушника (місцезнаходження юрособи). Якщо порушник — нерезидент, який ввіз ТЗ, то постанова видається під час перетину кордону України.

Інформацію про наявність адмінштрафів можна також дізнатися за посиланням: bdr.mvs.gov.ua, в ЕКВ або через додаток «Штрафи ПДР»*** і чат-бот у Телеграмі @ShtrafyPDRbot.

*** Поки є не увесь функціонал. Доступно тільки на Android, скоро з’явиться для IOS.

Отримали постанову: що робити?

Заплатити штраф. Це найочевидніший сценарій. Сплатити штраф треба протягом 30 днів з дня отримання постанови порушником

Це можна зробити через банк, за допомогою QR-коду на лицьовому боці постанови, через додаток «Дія» або ЕКВ.

Заплатити 50 % штрафу. Бонус від законодавця ☺. Якщо фізособа-власник, директор та інші протягом 10 банківських днів після отримання «листа щастя» сплатять 50 % штрафу, то вважатиметься, що постанова про притягнення до відповідальності виконана в повному обсязі. Більше нічого доплачувати не треба.

Оскаржити постанову. Порушник може подати скаргу вищим за рівнем поліцейським або звернутися з позовом до суду. Скаргу або позов можна подати протягом 10 днів з дня отримання постанови (ст. 289 КУпАП, ч. 2 ст. 286 КАСУ).

Строк для сплати штрафу (якщо скаргу/позов не задовольнять) відлічуватиметься з дня отримання рішення за позовом або скаргою.

Не платити штраф. Не платити можна тоді, коли є підстави для звільнення від адмінвідповідальності (ст. 2793 і 2797 КУпАП).

Штрафи не загрожують відповідальним особам, якщо за кермом були не вони і водій-порушник сам заплатив штраф або ТЗ викрали чи номери ТЗ вкрали (див. вище).

В інших випадках, якщо порушник не сплачує штраф або не оскаржить постанову, стягувати суму буде держвиконавець. Нацполіція передає справу у виконавчу службу протягом 10 днів після спливу строку для сплати штрафу. Якщо санкція накладається на нерезидента, що ввозить ТЗ в Україну, то — протягом 5 днів.

Це означає, що порушнику доведеться заплатити адмінштраф у подвійному розмірі (ч. 2 ст. 308 КУпАП) плюс виконавчий збір. Крім того, є ризик арешту майна/банківських рахунків винуватця і заборони на виїзд з України. Якщо порушник — нерезидент, який ввіз ТЗ, то поліцейські відразу повідомляють про заборону на виїзд прикордонникам (п. 4 розд. V Інструкції, затвердженої наказом МВС від 13.01.2020 р. № 13).

Наостанок нагадаємо: адмінштраф застосовують до фізичних осіб. Навіть якщо автомобіль зареєстрований на юрособу, то сплачує штраф фізособа-порушник. Якщо адмінштраф (наприклад, за директора або водія) заплатить підприємство і працівник не компенсує його суму, то з’являться ПДФО і ВЗ.

Ось і все! Бажаємо вам ні цвяха ні жезла ☺.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі