Теми статей
Обрати теми

Прощавай, квартальний періоде з ПДВ

Солошенко Людмила, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.23 Бази знань

висновок документа

Останнім квартальним звітним періодом з ПДВ є II квартал 2020 року. Починаючи зі звітності за липень 2020 року всі без винятку платники (які в тому числі перебувають на спрощеній системі оподаткування) повинні подавати декларацію з ПДВ щомісячно

Як ви вже, напевно, знаєте, квартальний період з ПДВ скасовано. Законом України від 16.01.2020 р. № 466-IX виключено положення п. 202.2 ПКУ щодо квартального періоду (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 45, с. 22). Хоча квартальників насправді було не так-то вже й багато. Адже обрати квартальний період з ПДВ могли тільки спрощенці: єдиноподатники групи 3 — платники ПДВ (тобто на ставці ЄП 3 %, п. 293.3 ПКУ). Тепер і їх переведуть на ПДВ «почастіше». ☹

Причому зміни набрали чинності з 23.05.2020 р. і застали квартальників-єдиноподатників посеред періоду. Тому виникало запитання: коли переходити на місяць і як застосовувати це нововведення єдиноподатникам при звітності за II квартал?

Податківці поспішили прояснити ситуацію заздалегідь.

Остання квартальна декларація — за II квартал. Як ми і чекали, квартальникам не стали влаштовувати чехарду з II кварталом, а надали можливості довести цей період до кінця і відзвітувати наостанок за весь II квартал.

Тому останньою квартальною декларацією з ПДВ для єдиноподатників стане декларація за II квартал. Подати її єдиноподатники повинні (з урахуванням недільно-понеділкового перенесення, п. 49.20 ПКУ) не пізніше 10 серпня 2020 року, а сплатити податок за нею — не пізніше 19 серпня 2020 року.

Ну і само собою, потрібно закрити ті минулі квартальні періоди і доздати за них ті квартальні декларації (по II квартал 2020-го включно), які під час перебування у квартальниках досі ще не здали.

З липня — перехід на місяць. А ось уже починаючи зі звітності за липень 2020 року єдиноподатники, як і всі інші платники, звітуватимуть щомісячно. Причому зверніть увагу: липневу декларацію (зважаючи на місячні звітні строки) подати доведеться також у серпні — не пізніше 20 серпня. Тож звітний серпень видасться гарячим: спершу доведеться відзвітувати за II квартал і вслід — за липень.

Переходячи на місячний період, у першій місячній (липневій) декларації в заключній частині потрібно поставити спеціальну відмітку (п. 4 розд. II Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21). Хоча якщо про неї раптом забули, то, ймовірно, нічого страшного за це не загрожує.

Перенесення «мінуса». Також майте на увазі: якщо в останній квартальній декларації з ПДВ за II квартал виникло від’ємне значення в ряд. 21, воно не пропадає. Його в загальному порядку переносять до ряд. 16.1 першої місячної декларації за липень. Тож перехідний «мінус» при зміні кварталу на місяць у спрощенців збережеться.

УР до квартальних декларацій. І нарешті, а що, якщо з часом у квартальних ПДВ-деклараціях випливуть якісь помилки і доведеться уточнитися? У такому разі помилки за періоди квартальника, як і раніше, доведеться виправляти квартальними уточнюючими розрахунками (УР). Тобто раз УР буде складатися до помилкової квартальної декларації, то й періодом, що виправляється, в полі 03 УР залишиться квартал. Адже по-іншому програмне забезпечення його просто не пропустить.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі