Теми статей
Обрати теми

ФОП & інтернет-магазин

Альошкіна Наталя, податковий експерт
За великим рахунком, здійснювати торгівлю через Інтернет мають право як юридичні особи, так і фізичні особи — підприємці. Прямих заборон немає й щодо вибору системи оподаткування. Як єдиноподатник, так і загальносистемник може торгувати через інтернет-магазин. Про те, що являє собою інтернет-торгівля, ви вже знаєте, а тут поговоримо про загальні обмеження й особливості торгівлі ФОП через інтернет-магазин.

Відмітна особливість інтернет-торгівлі — відсутність особистого контакту між продавцем і покупцем. Увесь механізм такої торгівлі полягає в тому, що потенційний покупець через вебсайт знайомиться з товаром та оформляє замовлення. А продавець забезпечує доставку цього товару за зазначеною адресою. Причому важливо, щоб правочин укладався саме в Інтернеті в електронній формі (з урахуванням Закону № 675 і правил оферти). Наприклад, покупець придбаває конкретний товар (послугу) шляхом натиснення кнопки «купити» (натискаючи цю кнопку, покупець, по суті, вчиняє правочин). Якщо ж сторіночка в Інтернеті виконує всього лише рекламні функції, а сам правочин на сайті не відбувається, то ваша сторіночка (вебсайт) не вважається інтернет-магазином.

Загальні обмеження щодо товару

Продаж товарів через Інтернет одночасно вважається продажем товарів на замовлення і дистанційною торгівлею (див. лист Держпідприємництва від 11.01.2014 р. № 196/0/20-14). Отже, доведеться дотримуватися вимог Правил № 103, які регламентує роздрібну торгівлю товарами. Згідно з п. 1.3 Правил № 103 асортимент товарів, що реалізовуються через інтернет-магазин, підприємець визначає самостійно, крім товарів, продаж яких заборонено згідно із законодавством.

Повністю заборонені товари. Для всіх суб’єктів госпдіяльності, у принципі, заборонено для торгівлі такі товари: вогнепальна і холодна зброя; радіоактивні матеріали, наркотики та нарковмісні речовини; неліцензоване програмне забезпечення; аудіо- та відеоматеріали, матеріали антидержавної спрямованості; матеріали, що пропагують ксенофобію (людиноненависництво); товари та матеріали кримінальної спрямованості; фашистська атрибутика тощо.

Товари з особливими умовами доставки. Окрім повністю заборонених до продажу товарів, є товари, які, наприклад, заборонено пересилати поштою. Перелік таких товарів перелічений у п. 32 Правил № 270. Наприклад, це тварини й отруйні рослини; харчові продукти (строк зберігання яких не перевищує 10 діб); спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації, перелік яких визначає Кабмін*.

* Перелік таких засобів міститься в листі СБУ від 03.03.2006 р. № 36/1199.

Заборона для інтернет-торгівлі. Є товари, які заборонені безпосередньо для торгівлі через Інтернет. Так, тільки через стаціонарні точки можна продавати, зокрема: (1) алкогольні напої, тютюнові вироби та (2) лікарські засоби. Утім, не заборонено використовувати вебсайт як рекламу цих товарів, розміщення інформації про їх наявність і навіть бронювання товару. При цьому реалізація такого товару повинна здійснюватися виключно зі стаціонарного об’єкта торгівлі.

(1) Алкогольні напої та тютюнові вироби. Торгівля «алкоголем» і «тютюнкою» дозволена виключно через стаціонарний об’єкт, адреса якого внесена до ліцензії на роздрібну торгівлю (ст. 1 та 15 Закону № 481, лист ДПСУ від 24.04.2020 р. № 1652/6/99-00-05-04-01-06/ІПК, 113.02 і 113.04 БЗ).

(2) Лікарські засоби. У звичайних умовах заборонено дистанційну торгівлю лікарськими засобами (у тому числі через інтернет-магазин), а також продаж поштою і через будь-які інші заклади, крім аптечних. Про це прямо сказано в пп. 27, 156, 158 Ліцензійних умов № 929 (ср. ). Щоправда, на період уведення карантину та/або надзвичайної ситуації дозволено здійснювати дистанційну торгівлю лікарськими засобами при дотриманні умов їх зберігання, визначених виробником під час їх транспортування, зокрема із залученням на договірній основі операторів поштового зв’язку (п. 27 примітку 1 Ліцензійних умов № 929)**.

** Таке нововведення діє з 11.04.2020 р.

Єдиноподаткові нюанси

Обмеження для всіх груп. На ФОП-спрощенця діють загальні обмеження щодо торгівлі певними видами товарів згідно з п.п. 291.5.1 ПКУ. Так, платник ЄП не має права здійснювати продаж підакцизних товарів, реалізацію дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, продаж предметів мистецтва й антикваріату. І тут уже жодного значення не має: торгівля здійснюватиметься дистанційно або через стаціонарний об’єкт. Крім того, слід враховувати особливості роботи на першій і другій групі ЄП.

Перша група ЄП. Такі підприємці не можуть узагалі здійснювати продаж через інтернет-магазин, оскільки їм дозволено виключно продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або надання побутових послуг населенню (п.п. 1 п. 291.4 ПКУ).

Друга група ЄП. ФОП на цій групі можуть продавати товари через інтернет-магазин будь-яким покупцям. Але ось надавати послуги мають право тільки іншим платникам ЄП або населенню. Тобто, надаючи такі послуги, як, наприклад, доставку товару, установлення, підключення, інші сервісні послуги*** тощо, ФОП-другогрупнику доведеться чітко моніторити систему оподаткування одержувача таких послуг. Адже надання таких, як, утім, і будь-яких інших, послуг загальносистемнику заборонено. При цьому зверніть увагу: якщо вартість супутніх послуг (наприклад, доставка, установлення тощо) включена у вартість товару, жодні обмеження, вважаємо, не працюють. Оскільки сама собою послуга покупцеві не надавалася — покупець просто придбав товар на визначених договором умовах.

*** Якщо це виконання законодавчо встановлених гарантій при продажу товару.

Види діяльності. Перш ніж здійснювати інтернет-торгівлю, перевірте, щоб відповідний вид діяльності був унесений до Реєстру платників ЄП. А саме вид діяльності за кодом КВЕД:

— 47.91 «Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет»;

— 53.2 «Інша поштова та кур’єрська діяльність» або 49.4 «Вантажний автомобільний транспорт, надання послуг перевезення речей». Цей код стане в пригоді, якщо доставка має окрему вартість і виділяється в договорі, первинних документах;

— 73.11 «Рекламні агентства». Якщо плануєте розміщувати рекламу на своєму вебсайті.

Якщо потрібного коду в Реєстрі платників немає — це виправно. Спочатку додаємо новий код до Держреєстру, услід подаємо заяву для внесення коду до Реєстру платників ЄП. Благо, жодних обмежень у кількості видів діяльності тут не передбачено. Врахуйте: дохід від діяльності, відсутньої в Реєстрі платників ЄП, оподатковується ЄП за ставкою 15 % (для єдинників другої групи). До того ж необхідно перейти на загальну систему оподаткування з першого числа місяця, що настає за звітним періодом, у якому допущено таке порушення (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ). Тож із цим краще не затягувати.

І ще: платники ЄП мають право здійснювати розрахунки виключно в грошовій формі (п. 291.6 ПКУ). Тому розрахунок електронними грошима**** (п. 15.1 Закону № 2346) для них заборонено.

**** Наприклад, це можуть бути WebMoney, GlobalMoney, Яндекс.Гроші, Maxi, електронні гаманці на картках Visa, MasterCard (див. «Податки & бухоблік», 2019, № 19, с. 13).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі