Теми статей
Обрати теми

РРО-перспективи для ФОП

Альошкіна Наталя, податковий експерт
У цій статті нагадаємо, які РРО-нововведення уготовані для ФОП — спрощенця на першій — третій групах єдиного податку. А саме що чекає на тих із них, хто здійснює або планує здійснювати реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет.

Суб’єкти господарювання, які отримують від покупців оплату виключно безготівково без застосування платіжних карток (шляхом перерахування коштів з рахунку на рахунок або шляхом внесення готівки на поточний рахунок продавця через касу банку), про використання РРО можуть не замислюватися. А ось при здійсненні розрахункової операції (у розумінні Закону про РРО) порятунком від застосування РРО для ФОП-спрощенця є п. 296.10 ПКУ.

Ця норма повністю звільняє ФОП першої групи ЄП від застосування РРО, незалежно від обсягу єдиноподаткового доходу. Проте в цій групі єдиноподатник може здійснювати виключно роздрібну торгівлю на ринку або надавати побутові послуги населенню. Тобто йому дорога в інтернет-торгівлю закрита.

Що стосується ФОП на другій та третій групі ЄП, то (при дотриманні загальних «єдиноподаткових» умов) жодних заборон для торгівлі через Інтернет у них немає*. Згідно з вищезгаданою нормою на сьогодні, якщо обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 1 млн грн, вони звільнені від застосування РРО незалежно від обраного виду діяльності, крім: (1) реалізації технічно складних побутових товарів (ТСПТ), які підлягають гарантійному ремонту, і (2) торгівлі ліками** та медичними виробами. У такому вигляді РРО-імунітет повинен працювати ще до 01.01.2021 р.

* Про загальні заборони торгівлі через Інтернет див. статтю «ФОП & Інтернет-магазин» цього номера.

** Про заборону торгувати лікарськими засобами через Інтернет див. далі.

Відразу уточнимо: в категорію інтернет-торговців, на нашу думку, потрапляють далеко не всі ФОП, які продають товар (послуги), використовуючи мережу Інтернет.

Вирішальне значення тут має факт укладення електронного правочину безпосередньо на веб-сторінці продавця

Тобто коли інтернет-сторінка використовується не просто в рекламних цілях (для ознайомлення покупця з асортиментом товару), а безпосередньо на веб-сайті відбувається електронний правочин (з урахуванням Закону № 675 і правил оферти) — покупець обирає товар/послугу і натискає кнопку «купити». Отже, для цієї категорії суб’єктів господарювання РРО-законодавство приберегло, як мінімум, дві критичні дати, які припадають на: 1 серпня 2020 року, 1 січня 2021 року (раніше ці зміни планувалися на 19.04.2020 р. і 01.10.2020 р. відповідно***).

*** Нагадаємо: зсунення строків відбулося завдяки Закону № 533 (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 29, с. 12).

1 серпня 2020 року. Із цієї дати ФОП, що торгують через Інтернет, на ЄП другої — третьої групи, які позбавлені РРО-імунітету з п. 296.10 ПКУ, зіткнуться з такими змінами.

1. На рівних правах з традиційними РРО застосовуватимуться програмні РРО (ПРРО). ПРРО, так само як і РРО, призначені для здійснення фіскальних функцій і реєстрації розрахункових операцій. Відповідно до них повинні застосовуватися ті самі правила. А отже, при роботі з ПРРО застосовувати POS-термінал потрібно в тих же випадках, що й при роботі з РРО. Зазначимо: зараз активно розробляють програмні POS-термінали, які, аналогічно ПРРО, можна встановити на смартфон (наприклад, Tap to Phone****).

**** www.oschadbank.ua/ua/press-service/news/vpershe-v-ukraini-ta-regioni-snd-ta-pivdenno-skhidnoi-evropi-visa-ta-oschadbank

2. Закон № 1023 і Закон про РРО поповняться новим терміном «електронний розрахунковий документ» (ЕРД). Це той же фіскальний чек з тими ж обов’язковими реквізитами, але тільки створений в електронній формі. Формуватися він буде за допомогою РРО або ПРРО (раніше звичайний РРО формував виключно паперові чеки).

ЕРД можна буде відтворити на дисплеї пристрою у вигляді QR-коду, який покупець може зчитати й ідентифікувати з розрахунковим документом, або направити на електронну адресу, яку надасть покупець

З появою ЕРД інтернет-торговців чекають деякі послаблення. Так, наприклад, не доведеться морочитися з паперовим чеком РРО, вкладаючи його в посилку разом із товаром. Зникне проблема з тим, коли бити чек, якщо на момент відвантаження товару гроші ще не надійшли. Тобто якщо товар у дорозі і надходять гроші, то достатньо просто направити в електронній формі чек на електронну пошту покупця.

3. Вводиться «товарно-обліковий» обов’язок для ФОП, які є платниками ПДВ або торгують ТСПТ, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, «ювеліркою». Цією вимогою буде доповнений п. 12 ст. 3 Закону про РРО. Тобто податківці від таких торговців при перевірці можуть вимагати прибуткові документи на товар. Ненадання таких документів загрожує штрафами у розмірі подвійної вартості «бездокументного» товару за цінами його реалізації, але не менше 170 грн (ст. 20 Закону про РРО).

Зверніть увагу: «товарно-облікова» норма містить формулювання про ведення обліку товарних запасів «у порядку, встановленому законодавством». Проте жоден нормативно-правовий акт цього порядку не встановлює. Тому якщо прибуткові документи є, але немає «обліку» в силу відсутності порядку його ведення, то до підприємця, ймовірно, запитань бути не повинно.

5. Значно зростуть штрафи за РРО-порушення. На перехідний період з 01.08.2020 р. по 01.01.2021 р. за непроведення або неповне проведення розрахункової операції через РРО/ПРРО/РК застосовуватиметься штраф у розмірі 10 % (за порушення, вчинене вперше) і 50 % (за кожне наступне) від суми такої операції. Починаючи з 01.01.2021 р. — 100 % і 150 % відповідно.

З 1 січня 2021 року. По суті, для ФОП на ЄП, які реалізують товари (надають послуги) через мережу Інтернет, це переломний момент. Адже з цієї дати вони повністю втрачають РРО-імунітет, передбачений п. 296.10 ПКУ, незалежно від обсягів єдиноподаткового доходу і здійснення видів діяльності. Тобто із цієї дати кожну розрахункову операцію (у розумінні Закону про РРО) вони зобов’язані проводити через РРО (ПРРО) незалежно від розміру доходу за календарний рік і характеру товару (нова редакція п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Також із цієї дати запрацює норма (нова редакція ст. 16 Закону про РРО) про повернення покупцеві грошей за купівлю (100 % вартості куплених товарів), якщо продавець видав йому чек, не переданий податківцям. Так званий кешбек — контроль покупцем продавця.

Майте на увазі: з 01.04.2021 р. безумовна (незалежно від обсягу доходу і видів діяльності) РРО-пільга з п. 296.10 ПКУ збережеться виключно для ФОП першої групи ЄП. Усі інші ФОП-спрощенці кожну розрахункову операцію (у розумінні Закону про РРО) зобов’язані будуть пробивати через РРО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі