Теми статей
Обрати теми

Підзвітна готівка: де «готівкова» межа?

Свіриденко Алла, податковий експерт
Чи діють готівкові обмеження при проведенні розрахунків із підзвітними особами? Чи можна видати з каси підзвітній особі більше 10000 грн на придбання мобільного телефону?

Граничну суму готівкових розрахунків підприємства встановлює п. 6 Положення № 148*. Тут говориться, що суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або декількома платіжними документами:

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

— між собою — у розмірі до 10000 грн (включно);

— з фізичними особами — у розмірі до 50000 грн (включно).

Ці обмеження поширюються також на розрахунки при оплаті за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівки, отриманої за допомогою електронного платіжного засобу (абзац шостий п. 6 Положення № 148).

Випадки, коли такі обмеження не діють, перераховані в п. 8 Положення № 148, і серед них — використання готівки, виданої на відрядження. Звідси можна зробити перший висновок (!): на видачу і використання готівки на госппотреби (зокрема, на придбання ТМЦ) готівкові обмеження поширюються повною мірою.

При цьому при видачі підзвітній фізичній особі авансу на придбання телефону або при проведенні остаточного розрахунку з підзвітником треба орієнтуватися на граничний розмір розрахунків із фізичними особами, а саме 50000 грн. А ось оплатити готівкою через касу (РРО) продавця ваш працівник зможе тільки суму, що не перевищує 10000 грн (включно). Тобто в ланцюжку підзвітна особа — продавець діє обмеження, встановлене для розрахунків суб’єктів господарювання між собою. І тут усе зрозуміло: фізична особа при придбанні виступає від імені роботодавця і на нього ж оформляються всі документи на придбання (ПН, видаткова накладна).

Зведемо усе сказане вище у таблицю.

Готівкові обмеження і підзвітна сума

Мета видачі готівки

З ким проведений розрахунок

Гранична сума готівкових розрахунків, грн

Під звіт/повернення невитрачених коштів/остаточний розрахунок з працівником за підзвітними сумами

З підзвітною фізичною особою

50000

Госппотреби (оплата товарів/робіт/послуг готівкою, у тому числі знятою з КПК або за рахунок особистих коштів)

Із госпсуб’єктом

10000

З фізичною особою

50000

Таким чином, ви цілком можете видати працівникові більше 10000 грн на госппотреби (але не більше 50000 грн).

А ось виплатити продавцю в один день більше 10000 грн, не порушивши при цьому вимоги Положення № 148, він не зможе. І про це рекомендуємо попередити працівника заздалегідь. Як варіант виходу зі становища, вартість телефону можна розбити на декілька частин, кожна з яких не перевищує 10000 грн, і оплачувати його придбання частинами протягом декількох днів.

Детальніше про застосування готівкових обмежень, у тому числі при проведенні розрахунків з підзвітниками, читайте в «Податки & бухоблік», 2019, № 41, с. 65.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі