Теми статей
Обрати теми

Послуги резидента резидентові за кордоном: чи є ПДВ?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Здійснюємо монтаж обладнання за межами України. Чи будуть такі закордонні монтажні роботи оподатковуватися ПДВ, якщо і ми, і наш замовник монтажу — резиденти (платники ПДВ)?

Ні, закордонні монтажні роботи ПДВ не оподатковуються. Розглянемо чому.

Для послуг важливе місце їх постачання. Спершу зазначимо, що в ПДВ-обліку роботи підпадають під поняття «послуги» (п.п. 14.1.185 ПКУ). У свою чергу, оподаткування послуг залежить від місця їх постачання. Тобто послуги є об’єктом оподаткування ПДВ тільки у тому випадку, якщо місце їх постачання виявляється розташованим на митній території України (п.п. «б» п. 185.1 ПКУ). При цьому

місце постачання послуг визначають за спеціальними правилами, прописаними в пп. 186.2 — 186.4 ПКУ,

для різних послуг — по-різному. І якщо місце постачання, визначене за правилами ст. 186 ПКУ, виявляється розташованим:

— на території України, — послуги оподатковують ПДВ;

— за межами України, — послуги не оподатковують ПДВ.

З урахуванням цього передусім з’ясуємо, де буде розташовано місце постачання робіт з монтажу.

Монтаж обладнання за кордоном — без ПДВ. У вас — роботи з монтажу обладнання, тобто роботи з рухомим майном. А цей випадок регулює окремий п.п. «г» п.п. 186.2.1 ПКУ. Він встановлює, що для робіт і послуг, пов’язаних з рухомим майном, місце постачання визначають за місцем їх фактичного постачання.

Ну а оскільки монтаж обладнання фактично відбувається за межами України (за кордоном), то у монтажних робіт місце постачання розташоване «за межами». Тобто закордонні монтажні роботи не є об’єктом оподаткування ПДВ. Тому нараховувати ПДВ на них не треба.

До речі про те, що, наприклад, закордонний монтаж техніки (рухомого майна) за договором субпідряду (тобто субпідрядником-резидентом для генпідрядника-резидента на користь кінцевого замовника нерезидента) не є об’єктом ПДВ за п.п. «г» п.п. 186.2.1 ПКУ, йшлося і в листі ДПСУ від 06.12.2019 р. № 1765/6/99-00-07-03-02-15/ІПК.

Як бачимо, місце постачання послуг не завжди залежить від статусу сторін. Нагадаємо, що за постачальником його визначають для послуг, що вписуються в загальний п. 186.4 ПКУ, а за одержувачем — для послуг, перерахованих в п. 186.3 ПКУ. А ось для послуг з п. 186.2 ПКУ вирішальним є місце їх фактичного постачання (незалежно від одержувача або постачальника послуг).

Тому в нашому випадку (для робіт з монтажу) статус сторін не важливий і на визначення місця постачання послуг не впливає. І якщо обидві сторони (і замовник, і виконавець) — резиденти, то це ще не означає, що послугам автоматом світить ПДВ. У розрахунок треба брати також сам вид послуг, що надаються, оскільки від цього залежить порядок визначення місця їх постачання.

Оскільки закордонні монтажні роботи не є об’єктом ПДВ, нагадаємо, що:

— податкову накладну за необ’єктними постачаннями виписувати не треба, а ось

— у декларації з ПДВ (у рядку 5) таке необ’єктне постачання потрібно відобразити. І не забудьте заповнити додаток Д6 до декларації (у таблиці 1 якого вказати монтажні роботи з посиланням на п.п. «г» п. 186.2.1 ПКУ і відображенням їх вартості).

А також усі закордонні нюанси (що монтаж відбувається за межами України) пропишіть в договорі, а також в акті виконаних робіт. Тоді безПДВшний статус операції буде надійно підкріплений.

Щоправда, врахуйте, що необ’єктні постачання (із ряд. 5 декларації) можуть спричинити необхідність компенсації вхідного ПДВ за п.п. «а» п. 198.5 ПКУ і розподілу ПДВ за ст. 199 ПКУ. Детальніше про розподіл див. «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 1-2.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі