Теми статей
Обрати теми

Додаток 4 (Д4)

Альошкіна Наталя, податковий експерт
За допомогою додатка Д4:
— заявляють бюджетне відшкодування (поля «а», «б», таблиця 1), суму якого розрахували в додатку Д3;
— використовують зайві гроші на електронному ПДВ-рахунку (таблиці 2, 3, 4);
— передають ліміт при реорганізації (таблиці 5 і 6).

Розглянемо кожен випадок.

Заявлення БВ. Якщо розраховане БВ (заповнені ряд. 20.2 і додаток Д3), то в першій частині додатка Д4:

— записують поточний звітний період, за який декларують БВ (зазначають місяць/квартал);

— зазначають бажаний спосіб (способи) отримання БВ і заповнюють:

поле а) — якщо заповнений ряд. 20.2.1 декларації і хочемо отримати БВ грошовими коштами на поточний рахунок (словами і цифрами пишемо суму БВ, а також зазначаємо реквізити рахунку і найменування банку).

Врахуйте! Вписаний вами рахунок має бути обов’язково зареєстрований у ДФС, інакше при перевірці додаток Д4 може не пройти контроль;

поле б) — якщо заповнений ряд. 20.2.2 декларації і хочемо отримати БВ негрошовим способом, у рахунок сплати держбюджетних платежів. Тоді в таблиці 1 Д4 конкретизуємо, в рахунок яких платежів і в якій сумі. При цьому значення гр. 5 рядка «Усього» таблиці 1 Д4 = ряд. 20.2.2 декларації.

Використання зайвих грошей на ПДВ-рахунку. Якщо є зайві гроші на ПДВ-рахунку і ви вирішили їх використати, то заповнюємо таблицю 2 додатка Д4 (БЗ 101.24).

Важливо! Повернути зайві гроші з ПДВ-рахунку на поточний рахунок можна, тільки якщо дотримуються умови пп. 2001.5, 2001.6 ПКУ, тобто:

умова 1: наявність зайвих коштів на електронному ПДВ-рахунку на дату подання декларації. Зайвою буде сума грошей за мінусом ПЗ за декларацією за поточний період (ряд. 18) і податкового боргу (за його наявності);

умова 2: сума ПДВ за ПН, складеними і зареєстрованими у звітному періоді, не перевищує суму ПЗ, задекларованих у звітному періоді;

умова 3: сума грошей до повернення на поточний рахунок не повинна перевищувати суму ліміту на момент подання декларації;

умова 4: правильно заповнена заява-додаток Д4 на повернення коштів.

Розглянемо порядок заповнення таблиці 2 порядково.

Таблиця 2. Визначаємо зайві гроші на ПДВ-рахунку

Графа

Опис

1

Сума коштів на рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість на момент подання декларації

Увага: у гр. 1 зазначають суму зайвих коштів, наявних на ПДВ-рахунку на момент подання декларації, у межах ліміту реєстрації. Дані про залишок коштів на ПДВ-рахунку можна дізнатися, направивши «Запит» за формою J/F1302301, на який прийде «Витяг» за формою J/F1402301 (п. 13 Порядку № 569) або в електронному кабінеті (п. 421.2 ПКУ)

2

Сума узгоджених податкових зобов’язань з податку поточного звітного періоду

(рядок 18 декларацій)

До цієї графи переносять значення ряд. 18 декларації поточного періоду (з якою подається Д4)

3

Сума податкового боргу з податку на момент подання декларації

У гр. 3 зазначають суму податкового боргу з ПДВ на момент подання декларації (за його наявності).

Дізнатися його розмір можна, направивши «Запит» за формою J/F1300203, на який прийде «Витяг» за формою J/F1400203 (п. 13 Порядку № 569) або з інтегрованої картки платника в електронному кабінеті (п. 421.2 ПКУ).

Врахуйте: суму податкового боргу (за його наявності) обов’язково зазначають у гр. 3 незалежно від того, яке рішення прийняте платником щодо зайвих грошей на ПДВ-рахунку

4

Сума коштів на рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, що може бути перерахована на поточний рахунок платника (графа 1 - графа 2 - графа 3)

У цій графі розраховують суму, яка може бути повернена на поточний рахунок. Вона визначається як різниця: гр. 1 - гр. 2 - гр. 3. Це «вільна» від поточних зобов’язань і податкового боргу сума коштів на ПДВ-рахунку.

Врахуйте: ця графа таблиці 2 заповнюється завжди, незалежно від того, яке рішення прийняте платником щодо надлишку грошей на ПДВ-рахунку (повернути на поточний рахунок чи пустити на погашення податкового боргу)

Після цього в Д4 зазначають бажаний напрям використання зайвих коштів і заповнюють:

— таблицю 3 — якщо хочуть повернути зайві гроші з ПДВ-рахунку на поточний рахунок (така сума не повинна перевищувати суму з гр. 4 таблиці 2). Суму записують словами і цифрами, а також наводять реквізити рахунку в банку, на який хочуть повернути гроші.

Врахуйте! На суму коштів, заявлених до повернення на поточний рахунок, зменшиться ліміт через ∑ПопРах (п. 2001.6 ПКУ, детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 58, с. 22). Тобто вже після подання декларації з Д4, а не за фактом повернення грошей на поточний рахунок (до речі, тому і заявити до повернення гроші в сумі більшій, ніж ліміт, не можна). Щоправда, якщо гроші на поточний рахунок платникові так і не повернуть, ліміт повинні відновити і його зменшення відсторнувати (п. 21 Порядку № 569). Детальніше про повернення грошей на поточний рахунок див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 85, с. 13 і № 39, с. 8;

таблицю 4 — при направленні коштів у рахунок погашення податкового боргу з ПДВ, згідно з п. 87.1 ПКУ (така сума не повинна перевищувати суму в гр. 3 табл. 2).

Передача ліміту при реорганізації. Можливість передачі ліміту при реорганізації від підприємства, що реорганізується (РП), правонаступникові/правонаступникам (шляхом збільшення в них показника ΣНакл) передбачена п. 2001.3 ПКУ.

Таку передачу здійснюють за допомогою додатка Д4, у якому:

— підприємство, що реорганізується, заповнює таблицю 5 — заяву на передачу ліміту, а

— правонаступник заповнює таблицю 6 — заяву на приєднання ліміту.

Це відбувається таким чином:

Передача

ліміту

при реорганізації

Підприємство, що реорганізується (РП)

Правонаступник

передається через додаток Д4

РП з останньою декларацією з ПДВ подає додаток Д4, у якому заповнює таблицю 5 — заяву на передачу ліміту, де зазначає суму ліміту, що передається правонаступникові (або правонаступникам, якщо їх декілька)

після узгодження суми ліміту (підтвердження перевіркою) правонаступник може подати додаток Д4, у якому заповнює таблицю 6 — заяву на приєднання ліміту

У результаті: ΣНакл РП приєднають → до ΣНакл правонаступника

(п. 2001.3 ПКУ, п. 14 розд. III Порядку № 21)

Важливо! В якому розмірі (повністю/частково) передавати ліміт правонаступникові, залежить від виду реорганізації, що проводиться. Так, при реорганізації:

— шляхом перетворення, злиття, приєднання — ліміт передається повністю (в усій сумі);

— шляхом поділу, виділення — ліміт передають частково (пропорційно отриманій правонаступником частці майна згідно з розділовим балансом).

Врахуйте: приєднати ліміт — тобто заповнити таблицю 6 додатка Д4 правонаступник може тільки після його узгодження — підтвердження за результатами документальної перевірки (п. 14 розд. III Порядку № 21, п. 9 Порядку № 569). Причому сума отриманого ліміту з Д6 до рядків декларації з ПДВ не переноситься, а збільшить власне ліміт (тобто врахується у формулі ліміту після подання правонаступником декларації з додатком Д6, БЗ 101.17).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі