Теми статей
Обрати теми

Сплата податку через термінал

Павленко Олексій, податковий експерт
Добрий день! Цікавить, як може директор внести власні кошти підприємству (платник єдиного податку 3 групи) для сплати земельного податку? Доходу в підприємства немає. Чи можна внести безповоротну фінансову допомогу до каси підприємства та сплатити в терміналі самообслуговування податок, щоб не вносити кошти на рахунок у банку?

Вважаємо, що ви можете залучити грошові кошти у такий спосіб і сплатити ними податок через платіжний термінал.

Проте при цьому треба зважати на такі моменти.

По-перше. Чинними нормативами цілком допускається сплата податків і обов’язкових платежів через термінали самообслуговування, проте при цьому слід мати на увазі, що разом із сплатою, яка надійшла, до Казначейства повинна надійти й уся необхідна інформація про платіж. Вона потрібна для того, щоб правильно ідентифікувати платіж, який надійшов, і облікувати його за конкретним платником податків.

Тому, щоб сплачена, у тому числі через термінал, сума правильно відобразилася в інтегрованій картці платника податків (вашого підприємства), при сплаті необхідно дотриматися усіх вимог Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків..., затвердженого наказом Мінфіну від 24.07.2015 р. № 666. У цьому Порядку прописано, як правильно заповнювати поле платіжного документа «Призначення платежу», і наведено приклади його заповнення (а в додатку — Перелік кодів видів сплати).

Якщо ви чітко відповідно до цього Порядку зазначите при перерахуванні всі необхідні реквізити в полі «Призначення платежу» і технічні можливості конкретного платіжного термінала дозволять їх не лише вказати, а й передати/супроводити ними платіж, то перерахування податку в такий спосіб проблем викликати не повинно.

По-друге. Згідно зі ст. 38 ПКУ податки повинні сплачуватися самим підприємством. Принаймні від його імені особою, що представляє підприємство. Тому варіант спочатку оприбуткувати готівку до каси підприємства, а потім видати її під звіт на госппотреби (для сплати податку) нам уявляється тут оптимальним. У цьому випадку підзвітна особа відзвітує про витрачання коштів, додавши квитанцію термінала. Додатковим підтвердженням цієї витрати стане й майбутнє звіряння з податківцями розрахунків за цим податком.

Водночас, вважаємо, що не буде порушенням, якщо керівник і без оприбуткування грошей у касі сплатить цей податок від імені підприємства за рахунок власних коштів і подасть після до бухгалтерії авансовий звіт із квитанцією термінала. Але при цьому бажано, щоб оплата здійснювалася директором шляхом внесення до термінала готівки, а не, наприклад, з його особистої платіжної картки, оскільки в іншому випадку є небезпека, що суму, яка надійшла, фіскали не облікують в особовому рахунку підприємства, а віднесуть до складу нез’ясованих (див., наприклад, тут*).

* if.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/408589.html

По-третє. Під яким соусом прийняти від керівника гроші / провести таку операцію / як вчинити з боргом? Вважаємо, було б вигідніше внести до каси цю суму у вигляді поворотної фінансової допомоги підприємству із строком до 12 місяців, щоб не сплачувати з цієї суми ЄП (принаймні одразу).

Якщо ж суму вносити, як ви зазначили, у вигляді безповоротної допомоги, то доведеться одразу відобразити її у складі оподатковуваного ЄП доходу, навіть якщо не внесете цю суму на рахунок у банку.

Коли ж допомога буде оформлена як поворотна, то вона потрапить вам до доходу тільки після закінчення 12 місяців з дати отримання (п.п. 3 п. 292.11 ПКУ). Це тільки якщо ви за рік не вирішите питання з погашенням цього боргу перед керівником. Та й то тут є варіант узяти після закінчення 11-го місяця іншу поворотну фіндопомогу і закрити цими грошима борг за першою допомогою. І так — до нескінченності... ☺

Про обмеження тут готівкових розрахунків сумою 50 тис. грн ми не згадали, оскільки навряд чи розмір вашого земельного податку перевищує цю суму.

Про сплату через директора ПДВ і зарплатних податків читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 11, с. 28.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі