Теми статей
Обрати теми

Вірус проти договірних штрафів

Амброзяк Наталя, юрист
Новий вірус крокує світом. І він зачепить не лише життя і здоров’я багатьох людей. Дістанеться, швидше за все, й бізнесу. Адже епідемія може завадити виконанню ЗЕД і внутрішніх договорів. А може, коронавірус і на податкові зобов’язання вплине? Шукаємо відповіді разом.

Договірні зобов’язання. Нагадаємо: якщо сторона не виконала свої зобов’язання за договором через дію непереборної сили (форс-мажору), то вона звільняється від відповідальності. Коронавірус цілком вписується в поняття «форс-мажор». Згідно з ч. 2 ст. 141 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» від 02.12.97 р. № 671/97-ВР форс-мажором вважаються, зокрема, епідемії і всілякі обмеження, що встановлюються владою тієї або іншої країни (наприклад, заборона експорту/імпорту). З 17 березня у цій нормі з’явилася згадка про карантин.

Але одного лише факту існування епідемії або обмежень недостатньо для того, щоб однозначно звільнитися від відповідальності. Запам’ятайте:

форс-мажор працює тільки тоді, коли ті чи інші обставини роблять неможливим виконання конкретного зобов’язання

Залежно від суті зобов’язання такими обставинами можуть виступати різні заборони. Ви вже знаєте, що у зв’язку з карантином Кабмін увів деякі заборони (постанова КМУ від 11.03.2020 р. № 211). Обмеження можуть вводити і місцеві органи влади. Можуть перекривати кордони між деякими країнами для переміщення вантажів. У такому разі ваш іноземний контрагент, наприклад, може не виконати умови з постачання свого товару в строк, установлений у договорі. Тоді посилання на форс-мажор може звільнити від договірної неустойки (штрафів/пені). У цьому випадку знадобляться докази існування форс-мажору. Найнадійніший варіант — сертифікат ТПП.

«Коронавірусні» обмеження можуть звільнити не лише від відповідальності, але і від виконання зобов’язань за деякими договорами. Так, якщо ви орендуєте приміщення в якомусь ТРЦ і його закрили на карантин, то орендну плату ви маєте право не платити (ч. 6 ст. 762 ЦКУ). Вважаємо, що логічно буде написати лист орендодавцеві, вказавши на неможливість використання приміщення.

Формулювання в договорі. Достатньо згадки про епідемії та обмеження держорганів.

Податки, подання декларацій та інших заяв. Граничні терміни подання податкової декларації, заяв про перегляд рішень фіскалів, про повернення надміру сплачених податків/зборів можуть подовжуватися, зокрема, у разі, коли платник був обмежений у переміщеннях у зв’язку з форс-мажором, підтвердженим документально. Наприклад, ФОП застряг в одній з країн, яка перекрила кордон для виїзду. Нагадаємо: у такому разі терміни подовжуються на підставі письмової заяви платника в податкову (п. 102.6 ПКУ).

З юрособами в цьому випадку складніше. Адже формально на час відсутності керівника та/або головного бухгалтера їх право підпису повинне передаватися.

Також форс-мажор може стати підставою для відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу платника (п. 100.5 ПКУ). Але не забувайте, що її проводять тільки під відсотки — 120 % річних облікової ставки НБУ на день ухвалення рішення (п. 100.1 ПКУ). Про інші «коронавірусні» податкові послаблення див. коментар «Коронавірусу— бій! Верховна Рада вносить корективи» цього номера.

Тож запасайтеся доказами і звертайтеся в Торгово-промислову палату за отриманням довідки. Будьте здорові і не піддавайтеся паніці!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі