Теми статей
Обрати теми

Доставка товару кур’єром: коли пробивати чек РРО?

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство доставляє замовлений (у тому числі через мережу Інтернет) товар власною кур’єрською службою. При цьому оплата за такий товар відбувається в момент його передачі від кур’єра покупцю. Чи можна заздалегідь пробити чек РРО ще в магазині при передачі товару кур’єру, чи потрібно обов’язково, щоб чек РРО пробивав саме кур’єр через портативний РРО в момент здійснення оплати покупцем (готівкою чи картою через портативний POS-термінал)?

Відповідно до п. 2 ст. 3 Закону про РРО* продавці товару зобов’язані видавати покупцям, включаючи тих, які здійснюють замовлення або оплату з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції. При такому формулюванні у багатьох продавців складається враження, що вони можуть заздалегідь вибити чек через РРО, що стоїть у магазині (на складі), в момент передачі товару власному кур’єрові. А вже саму операцію отримання коштів від покупця при передачі йому товарів не відображати через РРО.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

На жаль, це зовсім не так. Річ у тому, що за загальними правилами роботи з РРО

реєстрація продажу товарів через РРО має відбуватися одночасно з розрахунковою операцією

Тобто в момент приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток тощо за місцем реалізації товарів (послуг) (ст. 2 Закону про РРО, п. 5 розд. ІІІ Порядку № 547**).

** Порядок реєстрації та застосування РРО, затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

Отже, коли ваш кур’єр доставляє товар і отримує оплату, то чек РРО має пробиватися саме в цей момент. У такому разі продавець виконає одночасно всі вимоги, прописані у Законі про РРО і Порядку № 547, щодо проведення операції через РРО. По-перше, він своєчасно проведе операції через РРО (в момент здійснення розрахункової операції), а по-друге, надасть покупцеві розрахунковий документ (чек РРО) встановленої форми при передачі товару.

Щоб кур’єр міг видати чек РРО в момент отримання оплати, у нього має бути портативний РРО. З цим погоджуються і фіскали (див. листи ДПСУ від 19.11.2019 р. № 1431/6/99-00-05-04-01-15/ІПК, ГУ ДФС у м. Києві від 19.06.2019 р. № 2784/ІПК/26-15-14-09-01-15 тощо).

Отже, продавець має придбати для своєї кур’єрської служби портативний РРО і зареєструвати його в податковій. При цьому, на думку фіскалів (див. перший лист із згаданих вище, а також БЗ 109.06), портативні РРО продавець може зареєструвати на транспортний засіб, яким кур’єрська служба доставляє товар (автомобіль, мотоцикл тощо).

Якщо ж у нього відсутній пересувний об’єкт, зокрема транспортний засіб, то такий портативний РРО можна реєструвати і за адресою складу чи магазину, де зберігається товар. Водночас незалежно від того, буде портативний РРО зареєстрований на магазин чи на транспортний засіб, на наш погляд, проводити операцію через РРО слід в момент отримання оплати від покупця.

Якщо цього не зробити, а, наприклад, пробивати операцію через РРО при передачі кур’єру товару, то це може накликати біду на підприємство. А саме — у фіскалів буде шанс застосувати штраф, передбачений п. 1 ст. 17 Закону про РРО за непроведення розрахункових операцій через РРО. Про цей штраф читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 97, с. 26.

Звертаємо увагу! Нещодавно фіскали (див. лист ДПСУ від 21.02.2020 р. № 736/6/99-00-05-04-01-06/ІПК) заявили, що при продажу товару з відстроченням платежу продавець має роздрукувати чек РРО в стаціонарному магазині і потім передавати його кур’єром разом із товаром. При цьому отримання в майбутньому коштів за проданий товар, на їх думку, не вимагатиме проведення операції через РРО. Ми з цим не згодні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі