Теми статей
Обрати теми

Несвоєчасна реєстрація ПН (АН) та РК — без штрафів!

Павленко Олексій, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.28 Бази знань

висновок документа

Протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року не будуть застосовуватися санкції за нереєстрацію/несвоєчасну реєстрацію ПН/РК

Як вам уже відомо (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 24, с. 24) Законом № 533* передбачено, що за порушення податкового законодавства, вчинені протягом усієї весни цього року (з 01.03.2020 р. по 31.05.2020 р.), штрафні санкції не застосовуються. Але це послаблення не стосується, зокрема, «порушення нарахування, декларування та сплати» ПДВ.

* Закон України від 17.03.2020 р № 533-IX.

Ми зазначали, що за такого формулювання санкції за несвоєчасну реєстрацію/нереєстрацію ПН/РК, передбачені ст. 1201 ПКУ, в цьому періоді теж не мають застосовуватись. Адже нарахування, декларування та сплата ПДВ і не(своєчасна)реєстрація ПН/РК в ЄРПН — це зовсім різні речі**.

** ПЗ з незареєстрованої ПН повинне відображатись в декларації з ПДВ, і регліміт при цьому все одно зменшиться - через ∑Перевищ (такі ПН відображаються в таблиці 1.1 додатка 5 до декларації).

Втішає, що податківці не втратили залишки здорового глузду і спочатку в п. 1 інформаційного листа ДПСУ від 20.03.2020 р. № 7*** (далілист № 7), а потім і в цій БЗ-консультаціїї проінформували платників, що з 1 березня по 31 травня 2020 року санкції за нереєстрацію/несвоєчасну реєстрацію ПН/РК в ЄРПН застосовуватись не будуть!

*** tax.gov.ua/data/material/000/322/412719/Informaciyniy_list_7.pdf (В листі № 7 також йдеться про незастосування штрафів за несвоєчасну реєстрацію АН/РК в ЄРАН!).

Ми, звісно, згодні, але тут ще виникають питання щодо різних «перехідних» ситуацій. А саме: чи застосовуватимуть фіскали ці санкції при реєстрації в березні — травні ПН чи РК до них, граничний термін реєстрації яких закінчився до 1 березня? Гадаємо, що ні, але тут можуть бути різні підходи.

Якщо вважати, що порушення вчиняється конкретно в момент реєстрації ПН/РК із запізненням, то реєстрація в березні — травні будь-яких ПН/РК не підлягає штрафуванню взагалі! Адже Закон № 533 амністує порушення, що вчинені (!) саме в періоді з 1 березня по 31 травня. Буквальне прочитання норм ст. 1201 ПКУ дає для цього певні підстави. Тут можна також стверджувати, що несвоєчасна реєстрація ПН/РК (як порушення) відбувається тільки в момент реєстрації ПН/РК, а до цього моменту порушення кваліфікується як «нереєстрація», яка підпадає під санкції з п. 1201.2, а не п. 1201.1 ПКУ.

А от якщо вважати, що при несвоєчасній реєстрації вчинення порушення відбувається уже в перший день, що настав за граничним терміном реєстрації ПН/РК (і триває надалі аж до моменту реєстрації), то тоді не всі запізнені ПН/РК при їх реєстрації в ЄРПН будуть амністовані від штрафів... Але навіть і за такого фіскального підходу — якщо граничний термін реєстрації ПН (РК) був 29 лютого цього року, то порушення податкового законодавства відбулося 1 березня — тобто в амністованому періоді. А тому штрафні санкції за таке порушення застосовувати податківці теж не мають права.

Але судячи з того, що податківці жодних застережень ні в листі № 7, ні в БЗ-консультації, що коментується, не зробили, схоже, вони не будуть штрафувати жодні ПН/РК, зареєстровані в цьому періоді в ЄРПН із запізненням.

Тож поспішайте навесні зареєструвати всі свої прострочені ПН/РК!

А от якщо прострочені ПН/РК не будуть до 1 червня цього року зареєстровані, то фіскали вже штрафуватимуть їх на повну котушку — тобто з урахуванням всього простроченого періоду (звісно, якщо нічого до цієї дати в законодавстві не зміниться)…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі