Теми статей
Обрати теми

Чи можна звільнити суборендаря держземель від плати за березень?

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство здає в суборенду орендовану у органів місцевого самоврядування земельну ділянку. Розмір плати за суборенду дорівнює розміру орендної плати. Земля на період карантину використовувалася суборендарем у його діяльності (він працює і під час карантину). Чи має право підприємство на звільнення з плати за землю за березень? Якщо так, то чи може воно не нараховувати плату за суборенду землі своєму клієнту?

Звільнення від плати за землю. За період з 1 березня по 31 березня 2020 року не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) (п. 524 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Щоб отримати звільнення від плати за землю, така земля має використовуватися в господарській діяльності. Передача в суборенду взятої в оренду землі вважається використанням такої землі у господарській діяльності (п.п. 14.1.36 ПКУ). Отже всі умови для отримання звільнення від орендної плати дотримано.

Про правила уточнення раніше задекларованих зобов’язань читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 26, с. 2 та № 28, с. 2.

Плата за суборенду. Розмір плати за суборенду державних чи комунальних земель не повинен перевищувати розміру орендної плати (п. 288.6 ПКУ).

Враховуючи це, багато суборендодавців почали вважати, що після того як їх звільнили від нарахування орендної плати за березень, вони зобов’язані звільнити і своїх суборендарів від орендної плати за цей місяць.

Дійсно, якщо суборендодавець отримає від суборендаря за звільнений від плати за землю місяць (березень) плату за користування у розмірі, визначеному у договорі суборенди, то це буде порушенням вимог п. 288.6 ПКУ. Але покарати його за це ніхто не зможе.

Податківці у БЗ 112.07 прямо заявляють, що за встановлення в договорі суборенди плати, вищої за орендну плату, вони не притягують до відповідальності.

Суди вважають (див. п. 2 постанови Пленуму ВСУ від 06.11.2009 р. № 9), що саме факт встановлення у договорах суборенди плати в розмірі, вищому за граничний, може призвести до визнання правочину недійсним (ч. 1 ст. 215 ЦКУ).

Якщо ж у договорі суборенди визначено розмір плати у розмірі не більшому за розмір орендної плати, але через звільнення від сплати орендної плати за березень 2020 року суборендодавець отримає більшу суму суборенди, ніж перерахує орендної плати в бюджет, то суд визнати такий договір недійсним не зможе.

Тому перейматися отриманим прибутком від такої операції за березень не слід.

Звільнення від плати. Водночас багато суборендодавців все одно остерігаються. І хочуть за власною ініціативою звільнити суборендаря від плати за договором суборенди за березень.

Суборендодавець може самостійно взагалі звільнити суборендаря від плати за суборенду, в тому числі і на період карантину. Для цього суборендодавцю слід встановити, що в березні землею суборендар користується безоплатно.

Щоб при цьому не було проблем із нарахуванням ПДВ, а саме із дотягуванням договірної вартості до рівня звичайної ціни, слід доводити, що у березні звичайний розмір суборенди дорівнює нулю. Обґрунтувати це слід тим, що розмір суборенди держрегулюється п. 288.6 ПКУ. Отже, звичайна ціна для договору суборенди держземлі не може бути більшою розміру оренди. А оскільки розмір оренди землі за березень дорівнює нулю, то і звичайна ціна також дорівнює нулю. Таким чином, жодних донарахувань робити не слід. Деталі — у «Податки & бухоблік», 2020, № 34, с. 2.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі