Теми статей
Обрати теми

Звільнення для податкових агентів

Децюра Сергій, податковий експерт
Під час карантину не виключені випадки, коли суб’єкт господарювання випадково чи свідомо не зможе своєчасно перерахувати в бюджет утримані із доходів інших осіб (як юридичних, так і фізичних) податки, в тому числі і не виконає функції податкового агента. Які наслідки таких дій для суб’єкта господарювання?

Від чого звільнено. Карантинне звільнення (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) покриває і штрафи за ненарахування, неутримання та/або несплату (неперерахування) податків платником податків, у тому числі податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків (ст. 127 ПКУ).

Розмір штрафу становить за:

— перше порушення — 25 % суми податку;

— повторне протягом 1095 днів — 50 %;

— третє та наступне за 1095 днів — 75 %.

Під звільнення потрапляє штраф:

1) за несплату ПДФО і ВЗ, які утримано із:

— зарплати працівників за березень — травень та перераховано у бюджет при її виплаті;

— інших доходів, які виплачує ФОП чи юрособа звичайним фізособам;

2) за неперерахування в бюджет податку на репатріацію при виплаті у березні — травні перелічених у п.п. 141.4.1 ПКУ доходів нерезидентам із джерелом їх походження з України тощо.

Підводне каміння. Слід чітко розуміти, що п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ і справді звільняє від штрафів за порушення у період з 01.03.2020 р. по 31.05.2020 р. Тому суб’єкта господарювання не мають карати за це порушення незалежно від того, коли його виявлять і коли фактично буде здійснена сплата утриманого податку (до закічнення крантину чи після цієї дати).

Водночас

п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ лише звільняє від відповідальності за порушення, а не скасовує його

Тому якщо підприємство, наприклад, у період з березня по травень допустить декілька порушень, за які карає ст. 127 ПКУ, а саме не перерахує до чи при виплаті доходу фізособі утриманого ПДФО і ВЗ та при виплаті доходу нерезиденту податок на репатріацію, а зробить це 29.05.2020 р., то, на думку фіскалів, воно допустить аж два (!) порушення згідно зі ст. 127 ПКУ. А отже, якщо при перевірці будуть виявлені ці порушення і ще одне (тобто третє), яке буде допущене після карантину, то вони вимагатимуть накласти штраф за післякарантинне порушення, як за третє, тобто у розмірі 75 %.

Роблять так фіскали тому, що, на їх погляд:

1) повторне порушення — це кожне наступне в межах 1095 днів. З цим погодився і суд (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 28, с. 27);

2) порушенням для ст. 127 ПКУ вважається кожна несплата податку до чи під час виплати доходу. Так, вони вважають, що за перерахування податку на репатріацію до бюджету в повному обсязі, але пізніше строку, застосовується штраф за ст. 127 ПКУ (БЗ 102.16 і 102.22).

Ми, звичайно, з таким підходом не погоджуємося. Порушення за ст. 127 ПКУ має бути, тільки коли суб’єкт взагалі не перерахує утриманий податок у бюджет, а не коли перерахує із запізненням. Але це потрібно доводити у суді;

2) п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ звільняє тільки від податкових штрафів, а от від адмінштрафів імунітет він не дає. За порушення правил перерахування ПДФО світить адмінштраф за ст. 1634 КУпАП у розмірі від 34 до 51 грн, а за порушення правил сплати податку на репатріацію — за ст. 1632 КУпАП у розмірі від 85 до 170 грн.

Тому перед тим, як допускати порушення, навіть під час карантину, гарно про це подумайте.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі