Теми статей
Обрати теми

Перенесення та оприлюднення фінзвітності

Нестеренко Максим, податковий експерт
Карантин відобразився у тому числі й на строках оприлюднення фінансової звітності. У цій статті з’ясуємо, яким саме чином відбулося перенесення строків на таке оприлюднення!

Підприємству недостатньо лише скласти фінансову звітність. Її обов’язково потрібно подати зацікавленим користувачам, серед яких органи статистики та органи ДПСУ (ч. 1 ст. 14 Закону про бухоблік).

Але для деяких підприємств недостатньо й того, щоби просто подати фінансову звітність податківцям та органам статистики. Вони повинні оприлюднити свою річну фінзвітність. Тобто зробити її загальнодоступною, щоб із нею могли ознайомитися всі охочі, а не лише податкові й статистичні органи.

Оприлюднення: хто та коли?

Під оприлюдненням фінансової звітності розуміють її розміщення разом з аудиторським висновком на вебсторінці чи на вебсайті підприємства (у повному обсязі) та в інший спосіб у випадках, визначених законодавством.

Які підприємства та в які строки повинні оприлюднювати свою річну фінансову звітність

Відповідь на це запитання надає ч. 3 ст. 14 Закону про бухоблік. Причому для деяких із таких підприємств фінзвітність за 2019 рік — перша, яку потрібно оприлюднювати. Докладно про це ми вже розповідали вам у «Податки & бухоблік», 2020, № 12, с. 9.

Загальні строки оприлюднення фінзвітності для різних категорій підприємств згідно з Законом про бухоблік наведемо в табл. 1.

Таблиця 1. Загальні строки оприлюднення фінзвітності за 2019 рік

Категорія підприємств

Строки оприлюднення

Порядок оприлюднення

Підприємства, що становлять суспільний інтерес (крім великих підприємств — неемітентів цінних паперів)

Не пізніше ніж до 30 квітня 2020 року

Разом з аудиторським висновком на своїй вебсторінці (у повному обсязі) та в інший спосіб у випадках, визначених законодавством

Публічні акціонерні товариства

Суб’єкти природних монополій на загальнодержавному ринку

Суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях

Великі підприємства* — неемітенти цінних паперів

Не пізніше ніж до 1 червня 2020 року

Разом з аудиторським висновком на своїй вебсторінці (у повному обсязі)

Середні підприємства*

Інші фінансові установи, що належать до мікро- та малих підприємств

* Величину підприємства визначають на підставі критеріїв з ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік. Докладно про це читайте в «Податки & бухоблік», 2019, № 101, с. 3.

Як бачимо, граничні строки оприлюднення фінзвітності за 2019 рік припадають якраз на час карантину. Тому законодавець вирішив звільнити підприємства від штрафів за більш пізнє оприлюднення фінзвітності.

Продовження строків

Фактично звільнення від штрафів означає, що законодавець переніс строки оприлюднення фінзвітності за 2019 рік (п. 12 розд. V Закону про бухоблік). Продовжені строки оприлюднення фінзвітності-2019 наведено в табл. 2.

Таблиця 2. Продовжені строки оприлюднення фінзвітності за 2019 рік

Категорія підприємств

Строки оприлюднення

Підприємства — неемітенти цінних паперів

У період дії карантину або протягом 90 календарних днів з дня, наступного за днем його завершення, але не пізніше 31.12.2020 р.

Підприємства — емітенти цінних паперів

Протягом строку, встановленого п. 7 розд. VII Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23.02.2006 р. № 3480-IV*, але не пізніше 31.12.2020 р.

* Річна інформація про емітента за 2019 рік може бути розкрита до 30.04.2020 р., а після цієї дати розкривається протягом 5 робочих днів після проведення загальних зборів акціонерів та учасників ТОВ.

Пам’ятайте, що у зв’язку із карантином продовжуються також і строки для проведення щорічних зборів ТОВ та акціонерних товариств. Це важливо, адже у емітентів цінних паперів строк розкриття інформації прив’язаний до цих зборів.

Відповідальність

За порушення порядку оприлюднення фінзвітності разом з аудиторським звітом посадовим особам підприємства світить адміністративна відповідальність згідно зі ст. 16316 КпАП. Розміри адмінштрафів наведено в табл. 3.

Таблиця 3. Адміністративна відповідальність

№ з/п

Вид правопорушення

Штрафні санкції

1

Порушення порядку оприлюднення фінзвітності або консолідованої фінзвітності разом з аудиторським звітом

Штраф у розмірі від 17000 до 34000 грн

2

Вчинення дії, зазначеної в рядку 1 цієї таблиці, особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке правопорушення

Штраф у розмірі від 34000 до 51000 грн

Зверніть увагу! У ст. 16316 КпАП йдеться про притягнення до відповідальності за порушення порядку оприлюднення фінзвітності разом з аудиторським звітом. Тобто штраф можливий, коли фінансова звітність: не оприлюднена взагалі; оприлюднена з порушенням строків; оприлюднена без аудиторського звіту; оприлюднена з аудиторським звітом, але не в повному обсязі.

Продовження строків оприлюднення фінзвітності за 2019 рік покликане звільнити від цього штрафу посадових осіб підприємства, які зобов’язані її своєчасно та в повному обсязі оприлюднювати. Тож фактично законодавець лише продовжив строки, визначені Законом про бухоблік щодо оприлюднення фінзвітності з аудиторським висновком, але ніяк не пом’якшив власне ці вимоги.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі