Теми статей
Обрати теми

Податкова накладна і перенесення строків

Нестеренко Максим, податковий експерт
ПН і РК до них — це ті документи, які відіграють особливу роль у ПДВ-обліку. Наскільки карантинне перенесення торкнеться тих строків, які пов’язані з цими документами? Давайте розберемося із цим питанням!

Карантинні законодавчі норми, якими встановлено перенесення строків, не містять положень, які би прямо вносили зміни до строків, пов’язаних з ПН і РК. А втім, у наших читачів час від часу виникають запитання, пов’язані із можливістю відтермінувати ті чи інші дії з ПН і РК у зв’язку з карантином. Давайте розберемося із цим питанням!

Строки реєстрації ПН/РК

Спочатку про головне. Аби не було жодних непорозумінь, наголошуємо:

строки реєстрації ПН/РК під час карантину не змінюються

Тобто жодних особливих, продовжених строків ЄРПН-реєстрації в умовах обмежувальних заходів, що викликані карантином, немає. Податківці нічого про це не говорять. Скласти ПН можна лише в межах вигаданого податківцями строку 1095 днів із дати виникнення податкових зобов’язань. А РК — протягом 1095 днів із дати складання ПН, до якої такий РК складається. Для реєстрації ПН/РК діють загальні строки, що їх визначено п. 201.10 ПКУ, а запроваджений системою гранично можливий строк реєстрації ПН, як і за звичайних умов, становить 1095 днів з дати складання (див. БЗ 101.16).

Строго кажучи, таких строків у ПКУ нема, однак податківці вже давно заручилися в цьому питанні підтримкою Мінфіну (див. лист від 31.01.2018 р. № 11310-09-10/2681). До речі, податківці обґрунтовують 1095-денний строк посиланнями на ст. 257 ЦКУ і ст. 102 ПКУ (див., наприклад, лист ДПСУ від 04.02.2020 р. № 453/6/99-00-07-03-02-06/ІПК). За таких умов логічно би строк на складання і реєстрацію ПН і РК продовжити на підставі п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ і п. 12 Прикінцевих та перехідних положень ЦКУ. Однак цього майже напевно не станеться.

Однак разом із тим протягом періоду з 01.03.2020 р. по 31.05.2020 р. діє мораторій на штрафи за податкові порушення. Цей мораторій установлено п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Докладно про те, як цей мораторій працює для штрафів за несвоєчасну ЄРПН-реєстрацію, ми вже розповідали вам у «Податки & бухоблік», 2020, № 37, с. 12. Наявність мораторію дає платникам певний простір і можливість «маневрувати» в питаннях ЄРПН-реєстрації. Адже якщо штрафів за несвоєчасну реєстрацію немає, платники можуть відтягнути її на більш пізній час.

Таким чином, мораторій на ЄРПН-штрафи виступає для платників своєрідним інструментом для самостійного продовження строків на ЄРПН-реєстрацію. Однак, схоже, що це продовження строків матиме обмеження застосування і стосуватиметься лише обмеженого кола ПН/РК. Податківці у своєму роз’ясненні від 26.03.2020 р.* заявили, що мораторій діє тільки для ПН, датованих періодом з 16.02.2020 р. по 15.05.2020 р. Подекуди фахівці ДПСУ визнають, що від штрафів за несвоєчасну реєстрацію можуть бути звільнені також ПН, датовані періодом з 1 по 15 лютого 2020 року.

* Див.: facebook.com/TaxUkraine/photos/a.140629707311599/230940061613896/?type=3&theater

Суть мораторію в тому, що до ПН, складених вищезазначеними датами, податківці не будуть застосовувати ЄРПН-штрафи. Причому незалежно від того, коли такі ПН будуть зареєстровані. А от за несвоєчасну реєстрацію ПН, складених до 16.02.2020 р. і після 15.05.2020 р., податківці збираються штрафувати на повну. Тож

притримувати ЄРПН-реєстрацію, покладаючись на мораторій, є сенс лише для невеликої частини ПН/РК — тих, що складені в амністованому періоді

Та й тут не слід забувати, що зволікання з реєстрацією ПН/РК може створити напругу в стосунках із контрагентами, які не зможуть відобразити податковий кредит або зменшити податкові зобов’язання (якщо ідеться про зменшуючий РК). Ну і, звичайно, податкові зобов’язання з ПДВ, відображені у «притриманих» ПН, слід відображати в декларації з ПДВ саме в тому періоді, на який припадає дата складання ПН, тобто дата виникнення податкових зобов’язань (пп. 201.1 та 201.10 ПКУ). Це ж саме стосується збільшення податкових зобов’язань на підставі збільшуючих РК, які були «притримані». Таке збільшення відбувається у періоді складання РК, не чекаючи його реєстрації. Ну й покупець повинен одразу ж зменшити податковий кредит на підставі зменшуючого РК, реєстрацію якого він «притримує» (пп. 192.1.1 та 192.1.2 ПКУ).

Якщо виходити з підходу, викладеного податківцями у їхньому «фейсбучному» роз’ясненні, ПН, що складені в період з 16.02.2020 р. по 15.05.2020 р., звільняються від ЄРПН-штрафів назавжди. Тобто, у принципі, їх ЄРПН-реєстрацію можна відкладати так довго, як це тільки можливо, аж до 1095 днів. Якщо, звичайно, контрагент не проти почекати і власне податкові зобов’язання відображено в декларації. В умовах недостатнього ліміту реєстрації можна не просто «притримувати» ПН з амністованими датами, а навіть відправляти на реєстрацію більш пізні ПН, з датами, які не амністовано. Але ставати на цей шлях радимо тільки після того, як «фейсбучна» позиція ДПСУ стане усталеною практикою.

Строки давності ПН/РК

У разі якщо платник ПДВ у відповідному звітному періоді не включив до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 1095 календарних днів з дати складення ПН/РК. Це правило стосується, як ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН своєчасно, так і тих, що зареєстровані з порушенням строків (п. 198.6 ПКУ).

Чи продовжується такий строк у зв’язку з карантином? Відповідь очевидна:

підстав збільшувати граничний строк на відображення податкового кредиту за ПН у зв’язку з карантином — немає

Жодним нормативним актом цього не передбачено. Дійсно, 1095-денний строк, прописаний у п. 198.6 ПКУ, на перший погляд, збігається зі строками податкової давності, що їх визначає ст. 102 ПКУ. Однак у п. 198.6 ПКУ жодних відсилань до ст. 102 ПКУ немає, та й сама ця стаття нічого про строки давності ПН/РК для цілей відображення податкового кредиту не говорить.

Отже, строки давності ПН/РК становлять 1095 днів із дати складання і не збільшуються у зв’язку з карантином. Про це свідчать консультації із БЗ 101.13, до яких не внесено жодних «карантинних» змін.

Строки на скаргу

Ще один строк, пов’язаний із ПН/РК, — строк подання заяви зі скаргою (додаток Д8). Нагадаємо: якщо продавець допустив помилки при зазначенні обов’язкових реквізитів ПН або добровільно порушив граничний термін реєстрації ПН/РК, покупець має право поскаржитися на нього. Продавець теж має право поскаржитися на покупця за порушення строків реєстрації зменшуючого РК.

Так от, право подати скаргу (додаток Д8) зберігається за скаржником протягом 365 календарних днів, що настають за граничним терміном подання декларації за звітний (податковий) період, у якому допущено помилки або порушено граничні терміни реєстрації (п. 201.10 ПКУ).

Очевидно, що ніякого продовження 365-денного строку на подання скарги у зв’язку із карантином не буде. Для цього немає законодавчих підстав. А от 90-денний строк, відведений на перевірку платника, на якого поскаржилися, імовірно, буде продовжено. Річ у тім, що документальна позапланова перевірка на підставі п.п. 78.1.9 ПКУ підпадає під дію мораторію, встановленого п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Отже, якщо скаргу у вигляді додатку Д8 було подано в період дії мораторію (з 18.03.2020 р. по 31.05.2020 р.), податківці, імовірно, будуть рахувати 90-денний строк починаючи з 01.06.2020 р. А за скаргами, за якими до 18.03.2020 р. вже почався відлік 90-денного строку на перевірку, призупинять його перебіг станом на 18.03.2020 р. і продовжать рахувати починаючи з 01.06.2020 р. Тож навряд чи платникам, на яких поскаржилися, вдасться уникнути перевірки, відтягнувши 90-денний строк у зв’язку з карантином.

«Блокувальні» строки

Блокування ЄРПН-реєстрації ПН/РК на час карантину жодним чином не припинялося. Ба більше, як свідчать звернення наших читачів, останнім часом випадків блокування навіть стало більше. А чи змінилася у зв’язку із карантином процедура розблокування ПН/РК, реєстрацію яких зупинено?

Отже, якщо вашу ПН заблоковано, вам потрібно подати письмові пояснення та копії документів, що підтверджують здійснення господарської операції, відображеної у ПН. На це у платника є 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного в ПН/РК (пп. 5 та 6 Порядку № 520). Ані власне «карантинні» закони, ані видані у зв’язку з ними підзаконні акти жодним чином не змінюють цей строк. Тож

на подання розблокувальних документів у разі блокування ПН в період карантину у платника, як і раніше, є 365 календарних днів

Це обов’язково слід взяти до уваги. Особливо тим платникам, які збираються «притримувати» реєстрацію ПН/РК, користуючись мораторієм (див. вище). Якщо «притриману» ПН заблокують при спробі реєстрації, може статися так, що часу на подання розблокувальних документів не залишиться. Також слід бути уважними тим платникам, у яких є старі заблоковані ПН. Якщо 365-денний строк закінчується під час карантину, продовжувати його ніхто не буде. А якщо 365-денний строк закінчується після карантину, то на період карантину його перебіг не зупиняється.

Після подання пояснень та підтвердних документів настає час для позитивної чи негативної відповіді податківців. Комісія регіонального рівня має на це п’ять робочих днів, що настають за днем отримання пояснень та копій документів (п. 3 Порядку № 520). Також п’ять робочих днів є у комісії, аби надати відповідь щодо отриманої таблиці даних (п. 15 Порядку зупинення реєстрації). Ці строки у зв’язку з карантином теж не продовжуються, не зупиняються і не переносяться.

Окремо слід сказати про виключення платника ПДВ із переліку «ризикових». У регіональної комісії є 7 робочих днів, аби розглянути інформацію та копії документів, подані платником для виключення з «ризикового» переліку. У разі відсутності рішення комісії протягом 7-денного строку платник виключається з переліку «ризикових» автоматично (п. 6 Порядку зупинення реєстрації). Так-от, в умовах карантину 7-денний строк на розгляд питання про «неризиковість» платника не зупиняється і правило «мовчазної згоди» із його «неризиковістю» за відсутності рішення діє.

Також важливе питання для платників, чиї ПН заблоковано, — це продовження строків, протягом яких можна подавати адміністративні скарги на рішення регіональної комісії, яка відмовила у реєстрації заблокованих ПН/РК за результатами розгляду пояснень і підтвердних документів. Адже така скарга подається у строки, визначені ст. 56 ПКУ. При цьому відлік строків починається з наступного дня після набрання чинності рішенням комісії регіонального рівня (п. 3 Порядку розгляду скарги). Тобто саме з цієї дати у платника є 10 робочих днів на адміністративне оскарження (п. 56.3 ПКУ).

Завдяки Закону № 540 на період з 02.04.2020 р. по 31.05.2020 р. зупиняється перебіг строків, установлених ст. 56 ПКУ в частині процедури адміністративного оскарження. Виняток — скарги щодо законності декларування бюджетного відшкодування та/або від’ємного значення з ПДВ (п. 528 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тож

строки на те, щоб оскаржити в адміністративному порядку відмову у розблокуванні ПН, ЄРПН-реєстрацію якої заблоковано, продовжено

Це стосується скарг, граничний строк подання яких до комісії центрального рівня припадає на період з 02.04.2020 р. по 31.05.2020 р. За такими скаргами 10-денний строк призупиняється з 02.04.2020 р. — і його перебіг почнеться після 31.05.2020 р. Тобто якщо рішення регіональної комісії про відмову розблокувати ПН винесено після 02.04.2020 р., 10-денний строк почне рахуватися починаючи аж з 01.06.2020 р. А якщо станом на 02.04.2020 р. таке рішення регіональної комісії вже є, а подати скаргу в центральну комісію платник не встиг, починаючи з 01.06.2020 р. для скарги ще буде стільки днів, скільки залишилося станом на 02.04.2020 р.

Водночас у центральної комісії є 10 календарних днів з дня отримання скарги на її розгляд (п.п. 56.23.3 ПКУ). Формально із п. 528 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ випливає, що цей строк теж переривається на період з 02.04.2020 р. по 31.05.2020 р. І положення п.п. 56.23.3 ПКУ, згідно з яким строк розгляду скарги не може бути продовженим, тут навряд чи допоможе. Адже Закон № 540 не встановив для переривання строків на адміноскарження рішень про відмову розблокувати ПН/РК особливих правил.

Тож якщо граничний строк для відповіді центральної комісії на скаргу припадає на період з 02.04.2020 по 31.05.2020 р., то податківці можуть затягнути рішення аж до поновлення строків з 01.06.2020 р. При цьому для скарг, які надійшли до центральної комісії в період з 02.04.2020 р. по 31.05.2020 р., 10-денний строк на розгляд до 01.06.2020 р. узагалі залишиться недоторканим. А для скарг, які надійшли до 02.04.2020 р., 10-денний строк на розгляд поновиться з 01.06.2020 р. з урахуванням кількості днів, що минули до 02.04.2020 р. Детальніше про це читайте у статті «Адміноскарження і перенесення строків» цього номера.

Також в умовах карантину не діє правило «мовчазної згоди» центральної комісії зі скаргою платника на рішення регіональної комісії (п.п. 56.23.4 ПКУ). Тобто якщо 10-денний строк на розгляд скарги закінчується в період з 02.04.2020 р. по 31.05.2020 р., і податківці не надсилають платнику жодного рішення, це не свідчить, що скарга автоматично задоволена і ПН розблоковано. Цей висновок випливає з п. 528 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Висновки

  • Строки реєстрації ПН/РК у зв’язку з карантином не продовжуються, однак у платників є можливість відтягнути реєстрацію деяких ПН/РК, користуючись мораторієм на штрафи за податкові порушення.
  • Заява зі скаргою на контрагента (додаток Д8), як і раніше, може бути подана лише у 365-денний строк. А от 90-денний строк, протягом яких може бути здійснена перевірка платника, на якого поскаржилися, імовірно, буде продовжено.
  • Строки для подання розблокувальних документів і для рішення регіональної комісії щодо розблокування ПН/РК залишилися незмінними. Водночас строки на адміністративне оскарження відмови розблокувати ПН/РК до комісії центрального рівня продовжені в рамках процедури, прописаної в п. 528 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі