14.05.2020

Перенесення строків перевірок

На період карантину в Україні були зміщені не тільки строки звітування та сплати певних податків, а й строки проведення податкових і ЄСВ-перевірок. Які перевірки та на який строк змістилися і як це вплине на суб’єктів господарювання, поговоримо далі.

Податкові перевірки. На період з 18.03.2020р. по 31.05. 2020 р. було заборонено п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ проведення фіскалами:

1) документальних перевірок. При цьому:

документальні планові перевірки під час карантину не можна проводити взагалі і з будь-яких причин.

Якщо такі перевірки тільки були заплановані на час карантину, то їх здійснення перенесено на післякарантинний період.

Конкретну дату планової перевірки можна довідатися із оновленого плану-графіка перевірок

документальні позапланові перевірки можуть проводити під час карантину, тільки якщо перевіряється заявлений до відшкодування ПДВ та/або від’ємне значення з ПДВ, яке становить більше 100 тис. грн (п.п. 78.1.8 ПКУ). Позапланові перевірки з інших підстав під час карантину не здійснюються. Якщо фіскали планували перевірку і повідомили про це платника, то така перевірка переноситься на післякарантинні періоди;

2) фактичних перевірок. Така заборона не стосується тільки тих фактичних перевірок, які здійснюються з приводу порушення законодавства в частині поводження з пальним, спиртом етиловим, алкогольними напоями та тютюновими виробами. Детально, про це див. у «Податки & бухоблік», 2020, № 37, с. 19.

Коли фіскали розпочали до карантину здійснювати заборонені перевірки (як документальні, так і фактичні) і на дату його початку їх не закінчили, то такі перевірки не скасовані, а просто вважається, що строки їх проведення на період карантину заморожений. Ці перевірки поновляться після закінчення карантину з урахуванням строку перевірки, який минув до початку карантину. Тобто тим суб’єктам, у яких фіскали на дату початку карантину не закінчили свої перевірочні «розкопки», слід очікувати на їх візит відразу після закінчення карантину, тобто з 01.06.2020 р.

Детально про мораторій на перевірки читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 37, с. 26.

ЄСВ-перевірки. На період з 18.03.2020 р. по 31.05.2020 р. уведено заборону на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ.

Отже, всі документальні перевірки, що мали розпочатися в карантинний період, переносяться на післякарантинні періоди.

Якщо ж документальні ЄСВ-перевірки були розпочаті до початку карантину (до 18.03.2020 р.) і не були завершені на дату початку карантину, то строк їх проведення, як і податкових перевірок (про них ми говорили вище), був зупинений. Тобто якщо фіскали не завершили у вас перевірку, розпочату до карантину, то вони прийдуть на неї відразу після закінчення дії мораторію (з 01.06.2020 р.).

Детально про мораторій на ЄСВ-перевірки читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 37, с. 16.

Інші перевірки. Мораторій на перевірки стосується не всіх перевірок, а лише обраних. Всі інші податкові перевірки, про які не згадано вище, у період карантину проводяться у звичайному порядку. Так, не заборонено проводити під час карантину камеральні перевірки (у тому числі й камералки ЄСВ-звітності), а також проводити зустрічні звірки, оскільки вони до перевірок не належать (п. 73.5 ПКУ). Деталі — у «Податки & бухоблік», 2020, № 37, с. 19 та 21.