Теми статей
Обрати теми

Зберігаємо чеки РРО правильно

Адамович Наталія, податковий експерт
Лист ДПСУ від 14.04.2020 р. № 1514/6/99-00-05-04-01-06/ІПК

Висновок документа

Чеки під авансовим звітом можуть вигорати або темніти. Щоб не втратити такі розрахункові документи, можна робити їх засвідчені копії

Історія з вигорілими чеками РРО давня. За загальним правилом до авансового звіту мають бути долучені оригінали документів, які підтверджують суми понесених підзвітною особою витрат: чеки РРО, розрахункові квитанції, товарні чеки, проїзні документи, посадкові талони тощо. Але найчастіше підзвітні особи мають справу все-таки з чеками РРО.

Практично всі касові апарати обладнані термопринтером і друкують чеки на термопапері. Така роздруківка недовговічна: символи стираються або зникають у разі перепаду температур, вигорають на сонці. Ось і виходить, що через деякий час бухгалтер замість чеків РРО може побачити чисті клаптики паперу.

Як результат, авансовий звіт не підкріплений належними підтвердними документами.

Чим може загрожувати втрата інформації в чеках і, у свою чергу, невизнання перевіряючими таких чеків РРО як підтвердних документів? По-перше, якщо працівник отримав аванс під звіт, то податківці можуть заявити, що він не повернений в строк, і донарахувати ПДФО/ВЗ. По-друге, контролери можуть не визнати витрати, а також податковий кредит з ПДВ, відображений на підставі чека РРО.

По-третє, за незбереження чека може загрожувати (1) штраф суб’єктові господарювання згідно з п. 121.1 ПКУ, (2) адмінштраф посадовим особам згідно з п. 1551 КУпАП. А ось «касових» штрафів зараз можна не боятися (див. «Податки & бухоблік», 2019, № 52, с. 2).

Як бачимо, список неприємностей чималий. Тому про збереження інформації в чеках РРО краще потурбуватися заздалегідь!

І, як радять податківці, отримавши авансовий звіт з усіма підтвердними документами, бажано зробити їх засвідчені копії, які все-таки довше залишаються читабельними. Щоправда, податківці промовчали, хто ж має засвідчити зняті з чеків копії. Вважаємо, що це справа бухгалтера: для цього на копії чеків ставлять напис «копія вірна», підпис посадової особи і печатку підприємства (за її наявності). Звертатися за засвідченням копії чека до продавця навряд чи доречно.

Звісно, засвідчена копія чека РРО все-таки не оригінал розрахункового документа. Проте якщо ви для себе отримаєте таку ж консультацію, запитань при перевірці не буде.

До того ж слід урахувати, що в п.п. «б» п.п. 170.9.1 ПКУ йдеться про «документально підтверджені витрати», а таким документальним підтвердженням, на нашу думку, можуть виступати не лише так звані розрахункові документи*. Тому як варіант можна скласти щось на кшталт самоакта.

* Саме розрахункові документи, як ті, що підтверджують витрати підзвітника, чітко згадуються тільки щодо придбання квитків на транспорт у відрядженні (п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ).

А як бути тим, хто такої копії не зробив, а інформація на касових чеках зникла? У такій ситуації податківці ще раніше інформували, що електронні копії розрахункових документів, надрукованих РРО, зберігаються у базах ДФС і можуть у будь-який час за окремим запитом бути отримані покупцем для захисту своїх прав (див. лист ГУ ДФС у м. Києві від 30.08.2017 р. № 1759/ІПК/26-15-14-09-16). Але наскільки реалізація такого запиту реальна на практиці, можна тільки здогадуватися ☺.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі