Теми статей
Обрати теми

Березневе звільнення від плати за землю: тільки для тих ФОП, хто подавав декларацію?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Лист ДПСУ від 23.04.2020 р. № 1636/6/99-00-04-06-03-06/ІПК

Висновок документа

На фізичну особу — платника плати за землю, яка не подавала податкову декларацію з плати за землю, не поширюється право на звільнення від сплати орендної плати за березень

Свого часу ми припускали (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 26, с. 2), що фіскали намагатимуться позбавити ФОП березневого звільнення із плати за землю, посилаючись на те, що на «фізиків» воно взагалі не поширюється.

Так от, тоді фіскали заявили, що ФОП у частині нарахування плати за землю прирівняні до юросіб. Проте ПКУ визначає лише дві категорії платників плати за землю: (1) «юриків», які самостійно її обчислюють і декларують (п. 286.2 ПКУ), та (2) «фізиків» (у тому числі й ФОП), яким її нараховують контролери (п. 286.5 ПКУ).

Натомість фіскали вигадали третю категорію — ФОП, які мають правовстановлюючі документи на землю, оформлені саме на підприємця, а не на «фізика»-громадянина. Такі ФОП начебто також зобов’язані самостійно обчислювати плату за землю і подавати звітність. І саме за критерієм подання звітності платники плати за землю (тобто лише перша та ще третя категорія, представників якої обмаль) мають право на березневе звільнення (див листи ДПСУ від 17.04.2020 р. № 1605/6/99-00-04-03-03-06/ІПК та від 04.05.2020 р. № 1794/6/99-00-04-03-03-06/ІПК).

Водночас той критерій, який насправді прописав законодавець у п. 524 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, — використання земельних ділянок у господарській діяльності — податківці вважають другорядним. Найбільш яскраво це видно з листів ДПСУ від 14.04.2020 р. № 1520/6/99-00-04-03-03-06/ІПК та від 15.04.2020 р. № 1528/5/99-00-04-03-03-05/ІПК. У останньому взагалі йдеться про юрособу, що не має права та не здійснює діяльність, спрямовану на отримання доходу, тобто не проводить господарську діяльність в розумінні ПКУ — однак їй все одно дозволяють скористатися звільненням!

Фабула ж листа, що коментується, діаметрально протилежна. Громадянин (на жаль, не відомо, ФОП він чи ні), який вносить орендну плату за повідомленням-рішенням, складеним податківцями, цікавиться, чи має він право скористатися звільненням від орендної плати за березень. При цьому спеціально наголошує, що орендовані земельні ділянки використовує у господарській діяльності.

Відповіли фіскали у тому ж руслі, що і в роз’ясненнях, згаданих вище: на «фізика»-землекористувача, який не подавав річну земельну звітність, березневе звільнення від плати за землю не поширюється. При цьому вони навіть не поцікавились, чи зареєстрований такий «фізик» як ФОП, а також про яку саме господарську діяльність йдеться у запиті.

Маємо констатувати, що така тенденційність у роз’ясненнях фіскалів, з одного боку, невиправдано розширює коло пільговиків за рахунок юросіб, що не використовують земельні ділянки у госпдіяльності, а з іншого — залишає за бортом березневого звільнення практично усіх ФОП, що, безумовно, є несправедливим.

На наше ж тверде переконання, податківці мають зменшити плату за землю за березень усім ФОП-землевласникам і землекористувачам, не висуваючи до них безглуздих вимог щодо обов’язковості декларування ними плати за землю. Єдиний законний критерій такого звільнення, повторимо ще раз, — використання земельних ділянок у господарській діяльності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі