Теми статей
Обрати теми

Сільгосппослуги для сільгоспЄП

Децюра Сергій, податковий експерт
Сільгосппідприємство — платник єдиного податку групи 4 (далі — сільгоспЄП) доволі часто надає сільгосппослуги. На сьогодні воно має змогу надавати їх більше, ніж раніше. Але через те, що надання сільгосппослуг може позбавити його статусу платника сільгоспЄП, аграрій не може розкрити свій потенціал. Нещодавно з’явилася інформація, що тепер надання сільгосппослуг в будь-якому обсязі не може вплинути на перебування на сільгоспЄП. Чи достовірна це інформація? (м. Полтава)

Для того, щоб юрособа могла бути платником сільгоспЄП, вона має дотримуватися вимог п.п. «а» п.п. 4 п. 291.4 ПКУ. Однією з таких вимог є досягнення за рік, що минув перед переходом чи підтвердженням статусу платника сільгоспЄП, частки сільгосптоваровиробництва (далі — сільгоспчастки) на рівні, не меншому за 75 %. Детально про цю частку і правила її розрахунку читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 5.

Розрахувати сліьгоспчатку нескладно. Слід просто поділити розмір виручки від реалізації сільгосппродукції власного виробництва та продуктів її переробки (сільгоспдохід) на розмір загальної суми доходу підприємства і результат помножити на 100.

Для визначення сільгоспдоходу аграрій бере тільки дохід від реалізації сільгосппродукції власного виробництва та продуктів її переробки. Про включення доходу від надання сільгосппослуг до сільгоспдоходу ані в ПКУ, ані в іншому нормативно-правовому акті не йдеться.

Це не стосується лише доходу від надання супутніх сільгосппослуг, перелічених в абзаці шостому п.п. 298.8.3 ПКУ. Але тут мова йде тільки про виключний випадок розрахунку сільгоспчастки, а саме коли платником сільгоспЄП бажає стати підприємство, що утворилося шляхом злиття, приєднання, перетворення, поділу або виділення.

Отже з цього випливає, що у аграрія, який надає сільгосппослуги іншим суб’єктам господарювання чи фізособам, отриманий дохід від таких операцій потрапляє тільки у загальний дохід (знаменник у формулі для розрахунку сільгоспчастки) і оминає сільгоспдохід (чисельник у формулі). А тому чим більший розмір загального доходу, тим менший розмір сільгоспчастки. Звичайно, це не стосується випадку, коли при збільшенні обсягу наданих сільгосппослуг збільшується обсяг від реалізації сліьгосппродукції, що відбувається нечасто.

Тому усі аграрії, які часто надають сільгосппослуги іншим, постійно контролюють величину доходу від надання сільгосппослуг, щоб за результатами року не втратити статус платника сільгоспЄП. Контролювати розмір сільгоспчастки слід опираючись не тільки на фактичні дані, а і на планові показники реалізації сільгосппродукції, що може відбутися до кінця року.

Ця проблема давно всім відома. Але вирішувати її законодавець не поспішає.

Що ж стосується нововведень на початку цього року щодо сільгосппослуг, то напевно ви чули про зміни, внесені Законом України від 16.01.2020 р. № 465-IX* до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.2004 р. № 1877-IV. Відповідно до цих змін відтепер аграрій має право при розрахунку сільгоспчастки включати до сільгоспдоходу вартість не тільки сільгосптоварів, а й сільгосппослуг, наданих інших особам.

* Див. «Податки & бухоблік», 2020, № 18, с. 21.

Так, зміна гарна. Але, на жаль, вона стосується не набуття чи підтвердження статусу платника сільгоспЄП, а змоги аграрія отримати держпідтримку, наприклад, бюджетну дотацію для розвитку та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції. Тому, як і раніше, для цілей перебування на сільгоспЄП дохід від надання сільгосппослуг буде зменшувати розмір сільгоспчастки платника сільгоспЄП.

Тож при наданні сільгосппослуг радимо бути уважними і поміркованими, щоб надмірне зосередження уваги на виконанні сільгосппослуг не вилізло вам боком.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі