Теми статей
Обрати теми

Податок на нерухомість за склади

Децюра Сергій, податковий експерт
Непромислове підприємство володіє промисловими складськими будівлями, які знаходяться в місті Харкові. Усі ці будівлі воно здає в оренду. У 2019 році підприємством був нарахований податок за ставкою 0,1 % згідно з рішенням Харківської міської ради, як для інших будівель. На сьогодні податківці заявляють, що для всіх складських будівель, які здаються в оренду, слід було брати максимальну ставку, визначену у рішенні (1 %), оскільки від здачі в оренду нерухомості підприємство отримує дохід. Чи правомірні вимоги фіскалів? (м. Харків)

Непромислові підприємства мають сплачувати податок на нерухомість за загальними правилами*, оскільки на них звільнення із п.п. «є» п.п. 266.2.2 ПКУ не поширюється.

* Детально про правила стягнення цього податку читайте у «Податки & бухоблік» 2020, № 12, с 2.

Правила стягнення податку на нерухомість у місті Харкові визначені рішенням Харківської міської ради 11 сесії 7 скликання від 22.02.2017 р. № 542/17**. Відповідно до них ставка податку встановлюється у відсотках до розміру мінзарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року, за 1 кв. м. При цьому ставка деференціюється залежно від виду об’єктів нерухомості (див. додаток № 1 до вищезгаданого рішення Харківської міської ради).

** kh.sfs.gov.ua/rishennya-mistsevih-rad-/podatok-na-mayno/podatok-na-mayno—vidminne-vid-zemeln/

Так, починаючи з 2019 року для:

— будівель готельних, будівель офісних, будівель торговельних та будівель для публічних виступів (казино, ігорні будинки) розмір ставки дорівнює 1 %;

— для гаражів — 0,1 %;

— для господарських (присадибних) будівель — 0 %;

— для інших будівель (тобто розуміємо: для всіх інших будівель, не згаданих серед вищеназваних категорій об’єктів нерухомості) — 0,1 %.

Ваше підприємство володіє саме складськими будівлями. Такі будівлі не відносяться ні до будівель готельних, ні до офісних, ні до торговельних, ні тим більше до будівель для публічних виступів. Отже складські приміщення мають потрапляти до категорії об’єктів нерухомості, які у рішенні Харківської міськради називаються «інші будівлі». А тому для нарахування податку на нерухомість за складські приміщення слід брати саме ставку 0,1 %, а не 1 %.

Крім того, у самому рішенні Харківської міськради немає жодних приміток щодо специфіки застосування ставок. Наприклад, там ви не відшукаєте примітки про те, що коли нерухомість здається в оренду, то податок слід нараховувати не за ставкою, визначеною у рішенні для певної категорії об’єктів, а саме за ставкою 1 %. З цього робимо висновок, що вимоги фіскалів щодо застосування ставки 1 % для об’єктів, які здаються в оренду, неправомірні.

Інша річ — коли підприємство свої склади здає в оренду підприємству торгівлі, яке переобладнало їх під торгові склади. От у цьому випадку податківці можуть сказати: оскільки приміщення використовується у торгівлі, то і платити слід за ставкою для торгових приміщень (1 %).

Хоча від цієї вимоги також можна спробувати відбитися. Для цього слід отримати висновок у ДП «ДНДІАСБ» Держбуду про те, що ваша нерухомість є саме складськими будівлями і потрапляє у групу 125 згідно із ДК 018-2000, а тому вона не може бути будівлею торговельною.

Водночас, оскільки в рішенні Харківської міської ради, на відміну від рішень деяких інших місцевих рад, ставки податку чітко не прив’язані до коду будівель згідно із ДК 018-2000, то не факт, що місцеві податківці просто так погодяться на застосування саме ставки 0,1 %. Можливо, вам доведеться доводити свою позицію, і не виключено, що робити це доведеться у суді.

Нагадуємо, що за березень 2020 року від сплати податку на нерухомість за нежитлові приміщення, в тому числі і склади, звільнені всі суб’єкти господарювання. Деталі у «Податки & бухоблік», 2020, № 26, с. 6 та № 28, с. 2.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі