Теми статей
Обрати теми

Касові зміни: для користувачів ПРРО і сервісу «готівка на касі»

Адамович Наталія, податковий експерт
Постанова Правління НБУ від 07.05.2020 р. № 59

Постанова, що коментується (діє з 25 травня), вносить зміни в касове Положення № 148*. Виділимо декілька найважливіших моментів.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

висновок документа

З 01.08.2020 р. разом з паперовими вводяться в дію електронні розрахункові документи та електронні фіскальні звітні чеки

Такі зміни приурочені до можливості використання суб’єктами господарювання з 01.08.2020 р. програмних РРО (ПРРО)**. НБУ підправив своє касове положення під їх роботу і визначив порядок оприбуткування готівки для користувачів ПРРО — відокремлених підрозділів, які працюють без касової книги. Це щоденне створення засобами ПРРО в паперовій та/або електронній формі фіскальних звітних чеків і подання їх на фіскальний сервер засобами телекомунікацій, а також направлення створених чеків ПРРО і повідомлень для їх реєстрації і довгострокового зберігання на фіскальний сервер.

** Нагадаємо, що спочатку їх застосування було намічене на 19 квітня, але «карантинний» Закон України від 17.03.2020 р. № 533-IX відклав початок їх застосування на 1 серпня.

висновок документа

З 01.08.2020 р. послуга з видачі готівки на касі не вимагає обов’язкового документування в касовій книзі з оформленням видаткових касових ордерів

Давно б так. Сервіс «готівка на касі», а точніше послуга видачі готівки покупцям, які розплачуються електронними платіжними засобами (платіжними картками), передбачена п. 1.42 ст. 1 Закону України «Про платіжні системи і переказ коштів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2346-III. Реалізувати її можуть за бажанням і за домовленістю з еквайром/платіжною організацією усі торговці: і підприємства, і ФОП, що приймають картки для оплати вартості товарів/послуг.

Проте в чинній поки що (до 01.08.2020 р.) редакції пп. 9 і 27 Положення № 148 порядок розрахунків і документального оформлення послуги «готівка на касі» прописано дуже нечітко. Він вимагає від підприємств: (1) реєструвати ці операції в розрахункових документах РРО або РК; (2) відображати такі операції в КОРО або РК (у разі їх використання); (3) складати видатковий касовий ордер на загальну суму проведених операцій з видачі готівки і робити запис у касовій книзі. І не дає чіткої відповіді, як документувати такі операції відокремленим підрозділам, які працюють без касової книги і, відповідно, не оформляють касові ордери. Детальніше про це див. «Податки & бухоблік», 2019, № 80, с. 5.

З 01.08.2020 р. порядок обліку послуги видачі готівки на касі в пп. 9 і 27 Порядку № 148 буде прописаний трохи чіткіше і для усіх: підприємств/відокремлених підрозділів підприємств/ФОП. І зокрема, вимагатиме тільки реєстрації таких операцій у розрахункових документах РРО або РК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі