Теми статей
Обрати теми

Лікарняні ізольованим від СОVID-19

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Листи Мінсоцполітики від 15.05.2020 р. № 5183/0/290-20 та МОЗ від 13.05.2020 р. № 03.4-26/13138/2-20

Висновок документа

МОЗ проведе заміну виданих довідок ізольованим від СОVID-19 на листки непрацездатності. На думку Мінсоцполітики, оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за такими листками слід проводити згідно з ч. 2 ст. 24 Закону № 1105*

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

У «Податки & бухоблік», 2020, № 40, с. 23 ми зазначали, що нарешті особи, які знаходяться на обсервації чи ізоляції під медичним наглядом у зв’язку з COVID-19 відповідно до постанови КМУ від 11.03.2020 р. № 211, крім хворих осіб, можуть отримати лікарняний лист, який буде засвідчувати таку непрацездатність.

У листі МОЗ, що коментується, міністерство вказало, що лікуючі лікарі будуть власноруч на бланку листка непрацездатності зазначати «ізоляція від СОVID-19 — 11» як причину непрацездатності для такої категорії осіб.

Якщо на вашому підприємстві є працівники, які знаходилися на самоізоляції під медичним наглядом, зверніть їх увагу на те, що МОЗ доручило провести заміну довідок, які попередньо видавалися зазначеним особам лікарями, на листки непрацездатності із зазначенням причини тимчасової непрацездатності «ізоляція від СОVID-19 — 11».

Щодо оплати цих лікарняних листків зазначимо таке. Пунктом 51 ст. 22 Закону № 1105 встановлено: особам, які перебувають у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з COVID-19, допомога по тимчасовій непрацездатності із ФСС виплачується у розмірі 50 % середньої зарплати (доходу) незалежно від страхового стажу. Виняток — медичні працівники. Їм допомога по тимчасовій непрацездатності у таких випадках виплачується в розмірі 100 % середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

А ось з оплатою перших п’яти днів тимчасової втрати непрацездатності за рахунок коштів роботодавця вийшла халепа. Їх оплату регулює Порядок, затверджений постановою КМУ від 26.06.2015 р. № 440 (далі — Порядок № 440). Але до нього змін не внесли. Тож у результаті маємо те, що у Порядку № 440 відсутні норми, які б встановлювали механізм оплати непрацездатності за новим страховим випадком — ізоляція від COVID-19.

Що з цього випливає? Що роботодавець має право не оплачувати перші п’ять днів тимчасової непрацездатності чи оплачувати, але за стандартними відсотками (50 %, 60 %, 70 %, 100 % залежно від страхового стажу)?

На думку Мінсоцполітики, ні те, ні інше. У листі, що сьогодні коментується, спеціалісти цього відомства дійшли висновку, що перші п’ять днів тимчасової непрацездатності за страховим випадком ізоляції від COVID-19 повинні оплачуватися так, як і допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів ФСС, тобто у розмірі 50 % середньої зарплати застрахованої особи незалежно від страхового стажу.

Чому? Тому що окремого порядку для оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за вказаним страховим випадком немає. ☺

На закінчення нагадаємо про необхідність дотримання обмежень по сумі лікарняних для працівників, які за останні 12 місяців перед настанням страхового випадку заробили собі страховий стаж менше 6 місяців.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі