Теми статей
Обрати теми

До РРО-кешбеку і єдиного рахунку готові!

Децюра Сергій, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 17.08.2020 р. № 507

висновок документа

Здійснено останні приготування до застосування з початку 2021 року РРО-кешбеку, а також повернення переплати з єдиного рахунку

Нагадаємо, що з початку 2021 року законодавець надав шанс самим покупцям контролювати продавців у частині дотримання останніми вимог РРО-законодавства.

А щоб покупці були зацікавлені здійснювати контроль, законодавці пообіцяли їм винагороду (кешбек) у випадку виведення недобросовісного продавця «на чисту воду» у вигляді отримання 100 % вартості придбаних товарів (робіт, послуг), якщо він виявить факт непроведення через РРО чи програмний РРО розрахункової операції на суму більше 850 грн і поскаржиться на цей факт контролерам.

Про механізм отримання кешбеку читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 61, с. 10. Тому нагадувати його ще раз не будемо. Скажемо тільки те, що покупець, який «показав пальцем» на порушника, отримуватиме кешбек із бюджету тільки після того, як туди потрібну суму у вигляді штрафу сплатить продавець-порушник.

І от щоб цей механізм кешбеку запрацював з початку 2021 року (тобто з бюджету кошти можна було видати покупцю), не вистачало, по суті, одного вагомого штриха, а саме встановлення правил повернення звичайній фізособі коштів із бюджету у вигляді кешбеку. Тобто коштів, які вона до бюджету не сплачувала.

Наказом, що коментується, Мінфін цей недолік виправив. Він вніс зміни до Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 03.09.2013 р. № 787. Відтепер не тільки в самому Порядку буде вказано, що він регулюватиме виплату фізособі кешбеку, а й сама назва цього Порядку буде змінена і свідчитиме про цю особливість.

Також оновлений Порядок дає право Казначейству виплачувати кешбек фізособі не тільки шляхом перерахунку такої суми на її поточний рахунок, відкритий у банку, а й готівкою на підставі чеків, виписаних Казначейством на ім’я фізособи, або поштовими переказами на адреси, визначені в заявах платників, якщо у особи немає поточного рахунку, відкритого у банку.

Водночас у ст. 161 Закону про РРО, якою регламентовано виплату кешбеку, прямо сказано, що у скарзі на продавця слід вказувати саме реквізити рахунку, на який слід перерахувати кешбек. Про можливість отримати кошти не на рахунок банку згадки немає. Але, як бачимо, Мінфін дозволяє виплату кешбеку і готівкою. Щоб отримати кошти готівкою, фізособа має вказати про це у скарзі на продавця.

Крім того, наказом, що коментується, Мінфін підготувався ще до одного нововведення. А саме: він так підкоригував норми вищезгаданого Порядку, що з 01.01.2021 р. саме на нього слід орієнтуватися тим суб’єктам господарювання, у яких буде переплата на єдиному рахунку.

Нагадаємо, що суб’єкти господарювання зможуть з 01.01.2021 р. добровільно сплачувати податки, збори, інші обов’язкові платежі (крім ПДВ, паливного і спиртового акцизу, а також держдивідендів) на один-єдиний рахунок, відкритий у Казначействі. Деталі про цей рахунок читайте у «Податки & бухоблік», 2019, № 92, с. 26.

І от щоб платники з 01.01.2021 р. могли повернути переплату, яка буде по цьому рахунку, наказ, що коментується, дав на це добро.

Звертаємо увагу! Сам цей наказ набуває чинності з дати опублікування, а от вищезгадані нововведення наберуть чинності тільки з 01.01.2021 р., тобто з тієї дати, з якої запрацюють РРО-кешбек і єдиний рахунок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі