Теми статей
Обрати теми

Позика і єдиний податок

Нестеренко Максим, податковий експерт
Єдиноподатники теж знають про позики і теж ними користуються. Які особливості обліку позик у платників єдиного податку? Давайте поговоримо про це!

Можна чи не можна?

Чи дозволено єдиноподатникам надавати і отримувати позики? Якщо йдеться про отримання, то тут відповідь однозначна: вони можуть бути позичальниками. Це стосується як безпроцентних, так і процентних позик.

Якщо ж ідеться про надання позик, то тут ситуація не така однозначна. Податківці продовжують стверджувати, що надання безпроцентної позики у вигляді поворотної фіндопомоги є фінансовим посередництвом, а тому надавати позики для ФОП-єдиноподатників заборонено згідно з п.п. 6 п.п. 291.5.1 ПКУ (БЗ 107.01.03). Для юросіб таких заяв немає.

Продовжуємо рішуче заперечувати! Фінансове посередництво передбачає роботу із залученими грошовими коштами (ч. 3 ст. 333 ГКУ). А надавати залучені кошти у позику може лише кредитна установа і тільки на підставі ліцензії.

Тож надавати як позику власні кошти можуть усі платники ЄП: і юрособи, і ФОП. Причому це стосується як безпроцентних, так і процентних позик. Але попередимо: Верховний Суд ігнорує ці аргументи і стає на бік податківців, визнаючи надання позики фінпосередництвом (див. постанови ВС від 13.03.2018 р. у справі № 805/17499/13-а і від 13.06.2018 р. у справі № 826/12934/14*).

* Див.: reyestr.court.gov.ua/Review/72983304 і reyestr.court.gov.ua/Review/74718554.

Дохід з відстроченням

Будь-яка позика для позичальника — це надходження грошей на його рахунок чи в касу. Чи є така позика доходом? Відповідь дає спеціальна норма п.п. 3 п. 292.11 ПКУ.

Процентна позика не підпадає під цю норму і під доходи, оскільки вона не є поворотною фінансовою допомогою у розумінні п.п. 14.1.257 ПКУ. Сплачені проценти ніяк на базу оподаткування ЄП не впливають.

А от щодо отриманої безпроцентної позики існує особливе «єдиноподаткове» правило: не включаються до доходу суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі (п.п. 14.1.257 ПКУ), отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання. Тобто

безпроцентна позика не є доходом платника ЄП тільки в тому випадку, якщо вона повернута протягом 12 місяців,

тобто якщо єдиноподатник отримав і повернув таку позику протягом 12 місяців. Відповідно платник ЄП у періоді отримання безпроцентну позику до доходів не включає. Але якщо він не поверне таку позику протягом 12 місяців, її доведеться уключати до доходів у тому періоді, коли сплине 12-місячний строк. Це стосується як ФОП, так і підприємств-єдиноподатників. До речі, це шлях в один кінець: якщо позика не повернута протягом 12 місяців, при подальшому її поверненні дохід уже не зменшується.

Як рахувати 12 місяців?

Для платників ЄП — отримувачів безпроцентних позик неминуче постане питання, а як рахувати ті самі 12 місяців, після сплину яких потрібно відображати дохід? Договір позики — це реальний договір. Інакше кажучи, переважне значення для нього має не строк, зазначений у договорі, а фактичне надходження грошових коштів (ст. 1046 ЦКУ). Тож час користування позикою для цілей ПКУ рахуємо виходячи з тих строків, протягом яких ви фактично користувалися залученими коштами.

Тому не думайте, що прописавши у договорі строк користування менше ніж 12 місяців, ви вже вирішили проблему. Якби ж то! Ви можете прописати строк 10 місяців, але якщо фактично повернете гроші через 14 — це вас від доходів не врятує.

Для єдиноподатників строк користування позикою встановлено місяцями. За ч. 3 ст. 254 ЦКУ строк, визначений місяцями, закінчується у відповідне число останнього місяця.

Перебіг строку починається з дня, наступного після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок (ч. 1 ст. 253 ЦКУ). Тож

12-місячний строк починається з дня, наступного за надходженням позики

Тобто відповідно до традиційного підходу вважаємо: якщо кошти у вигляді безпроцентної позики надійшли єдиноподатнику 10.11.2020 р. Тоді строк користування починаємо рахувати з 11.11.2020 р. і користуватися такою позикою без «дохідних» наслідків можна до 11.11.2021 р. включно. Але, строго кажучи, у ПКУ йдеться про 12 календарних місяців, а не про 365 днів. Тому формально можна вважати, що у нашому прикладі дохідні наслідки настають при поверненні не 12.11.2021 р, а 01.12.2021 р.

Дохід від позики в обліку та звітності

Облік. Юрособам-єдиноподатникам, які перевищили 12-місячний строк, нема про що турбуватися. Вони для складання звітності використовують дані бухобліку (п.п. 296.1.3 ПКУ). А в бухобліку немає ПКУшного правила «12 місяців». Відтак, в обліку юросіб-єдиноподатників дохід згідно з п.п. 3 п. 292.11 ПКУ взагалі не буде відображено. У них такий дохід відобразиться тільки в декларації.

До речі, якщо позика відповідно до договору є довгостроковою, вона в бухобліку має відображатися за теперішньою вартістю (п. 9 П(С)БО 11). Інакше кажучи, таку заборгованість позичальник має дисконтувати і в бухобліку відображати дохід на суму дисконту*. Однак цей бухобліковий дохід не означає надходження коштів, тому ніяких ЄП-доходів на суму дисконту не буде.

* Докладно про це читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 23, с. 22.

Тепер про ФОП-єдиноподатників. Поки що вони ведуть Книги обліку і щоденно відображають там свої доходи (пп. 296.1.1, 296.1.2 ПКУ). У таких книгах суму «простроченої» фінансової допомоги рекомендуємо відображати у графі 2. Робимо це на дату, коли має місце перший день прострочення 12-місячного строку. Наприклад, якщо 12-місячний строк сплив 03.11.2020 р., датою доходу буде 04.11.2020 р.

Починаючи з 01.01.2021 р. (відповідно до змін, внесених Законом № 786) ФОП-єдиноподатники матимуть право вести облік своїх доходів у довільній формі. І це можна буде робити не поденно, а помісячно. Тож вести Книгу обліку більше не буде обов’язково. Її можна буде замінити зошитом, журналом чи файлом Excel (див. інформлист № 16**).

** Див.: tax.gov.ua/data/material/000/339/432244/Informaciyniy_list_16.pdf.

Повідомляти податківців про те, як ви збираєтеся вести облік, теж не потрібно. Але будьте готові, що вони попросять вас пред’явити ваш облік доходів. Ну і, звичайно, дані обліку повинні відповідати фактично отриманим сумам доходу відповідно до первинних документів.

Звітність. Тут прострочену позику мають відображати усі платники ЄП. Усі без винятку єдиноподатники відображають дохід у деклараціях, затверджених наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578. У загальному випадку (коли граничний обсяг доходу для відповідної групи не перевищено) підприємці-єдиноподатники відображають дохід:

у рядку 01 (для першогрупників);

у рядку 03 (для другогрупників);

у рядку 05 (для третьогрупників-ПДВшників) і в рядку 06 (для безПДВшників).

Що стосується юросіб-єдиноподатників, то вони дохід відображають у рядку 1 декларації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі