Теми статей
Обрати теми

Не зняли з ПДВ — скасовуємо умовне постачання

Солошенко Людмила, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.15 Бази знань

Висновок документа

Якщо контролюючий орган відмовив в анулюванні ПДВ-реєстрації, платник має право за допомогою розрахунку коригування (РК) відкоригувати умовні податкові зобов’язання (ПЗ), нараховані за п. 184.7 ПКУ. У такому РК зазначають причину коригування «201»

За правилами ПДВ-розреєстрацію супроводжує умовне постачання за п. 184.7 ПКУ. Тобто в останньому звітному місяці не пізніше дати анулювання платник повинен нарахувати умовні ПЗ із залишків невикористаних активів, якщо за ними суми вхідного ПДВ були включені до складу податкового кредиту (ПК). Такі умовні ПЗ відображають у ряд. 4.1 та/або 4.2 останньої декларації з ПДВ. Для цього складають ПН з типом причини «10» у шапці, в якій (БЗ 101.16):

— у заголовній частині в реквізитах продавця платник наводить свої дані;

— у реквізитах покупця: у полі «Отримувач (покупець)» — зазначає своє найменування та умовний ІПН «600000000000». А ось податковий номер покупця (поле «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта») не заповнює;

— у «номенклатурній» гр. 2 наводить реквізити (дати і порядкові номери) вхідних ПН, на підставі яких формувався ПК за активами, що потрапили під умовне постачання;

— у гр. 4 — записує «грн»;

— у гр. 10 — зазначає вартість (частину вартості) активів, на яку нараховуються умовні ПЗ при анулюванні;

— у гр. 11 — зазначає суму ПДВ;

— гр. 3.1, 3.2, 3.3, 5 — 9, 12 не заповнюються.

Детальніше про умовне постачання при ПДВ-розреєстрації див. «Податки & бухоблік», 2019, № 65, с. 19.

Щоправда, зауважте: рішення про анулювання ПДВ-реєстрації за заявою платника контролюючий орган приймає протягом 10 календарних днів (п. 5.3 Положення № 1130*). І якщо у контролерів немає претензій, то ПДВ-реєстрацію платникові анулюють датою подання заяви (п. 184.2 ПКУ, п. 5.11 Положення № 1130). Інакше якщо законні підстави для анулювання ПДВ-реєстрації відсутні або якщо особа продовжує відповідати критеріям обов’язкової ПДВ-реєстрації, то контролюючий орган у 10-денний строк після надходження заяви платника направить йому мотивовану письмову відмову в анулюванні з поясненнями з цього питання (п. 184.4 ПКУ, п. 5.4 Положення № 1130).

* Положення про реєстрацію платників ПДВ, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1130.

Як тоді бути з раніше визнаним умовним постачанням? Цей момент пояснює консультація, що коментується, із Бази знань.

По-перше, заспокоює те, що контролери визнають можливість коригування умовних ПЗ, нарахованих при анулюванні. Адже якщо анулювання не відбулося, то й жодного умовного постачання не може бути.

А по-друге, дають рецепт, як коригувати умовні ПЗ. Для цього податківці пропонують застосовувати загальний механізм і коригувати ПЗ за допомогою РК.

З якою причиною коригування його скласти? Як пояснюють контролери, враховуючи, що порядок складання ПН при анулюванні аналогічний порядку складання зведених компенсуючих ПН за п. 198.5 ПКУ, то в гр. 2.1 РК зазначають той же код, що й при коригуванні зведених компенсуючих ПН, тобто код причини коригування «201». Сподіваємося, система такий РК пропустить без проблем. А щоб нівелювати умовні ПЗ, скласти такий зменшуючий РК можна тією ж датою, що й ПН, і зареєструвати своєчасно (подавши повторно останню декларацію з відміткою «Звітна нова», якщо граничні строки подання ще не спливли).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі