Теми статей
Обрати теми

ФОП: переваги та недоліки

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Сьогоднішній тематичний номер присвячуємо питанням, пов’язаним з діяльністю ФОП. В Україні їх стає дедалі більше, на їхню думку доводиться іноді зважати законодавцеві. Не дивно, що підприємницькі питання виходять на перший план. У сьогоднішньому номері ми розглянемо окремі питання реєстрації ФОП, співпраці з ними юросіб, використання ними зароблених коштів в особистих цілях, отримання готівки тощо. Не залишиться за бортом і найпопулярніша система оподаткування — єдиний податок. А розпочнемо з переваг та недоліків ФОП порівняно з юрособою.

Той, хто вирішив відкрити свій бізнес, неминуче ставить запитання — що обрати: ФОП чи юрособу? І в більшості випадків вибір падає все-таки на ФОП. Причина, зазвичай, у тому, що ФОП простіше і зрозуміліше обивателеві. Утім, багато що залежить від видів та обсягів діяльності, бажання розділити ризики й інвестиції з партнерами (тут перевага за ТОВ) та інших факторів, у тому числі суб’єктивних (наприклад, деякі компанії принципово не працюють з ФОП, тоді шлях один — створювати юрособу).

Очевидною перевагою ФОП, особливо на початковому етапі розвитку бізнесу, є легкість реєстрації (а якщо справа не пішла, то і легкість його закриття). Не потрібні установчі документи, статутний капітал тощо.

Саме провадження діяльності значно простіше. Юрособі потрібно вести повноцінний бухгалтерський облік, а отже, в будь-якому разі потрібно або вдаватися до бухгалтерських послуг, або наймати в штат бухгалтера. Нічого цього у ФОП немає. Свій облік (а це, по суті, заповнення Книги доходів і декларації, про первинку див. «Первинні документи на підтвердження доходу для єдиноподатника») він цілком може вести самостійно (тим паче, що ведення Книги доходів для єдиноподатників з 01.01.2021 р. значно спроститься).

Ось ми й підійшли до наступної переваги: оподаткування. Єдиний податок для груп 1 і 2 (та і для гр. 3) — це фактично внутрішньоукраїнський офшор. А до моменту тотального впровадження РРО цей офшор практично безлімітний. Зрозуміло, йдеться про реальний бізнес, а не про так званих сплячих ФОП. Так, є фіксований ЄСВ і єдиний податок (для гр. 1 і 2), який хоч-не-хоч, а заплати. Але його сума для живого бізнесу зовсім не фантастична. Якщо ви працюєте з нерезидентами — поцікавтеся, які суми вони перераховують до бюджету. Ви будете дуже здивовані, а крім того, розчаровані оповіданнями популістів про неймовірний податковий тиск на наших підприємців.

Інша річ — загальна система оподаткування. Відверто кажучи, на неї може піти або той, хто не дружить з математикою, або якщо в нього є якісь суб’єктивні причини. Віддати до бюджету доведеться 41,5 % чистого доходу, тобто різниці між доходами і витратами (ПДФО + ВЗ + ЄСВ). А якщо врахувати, що у витратах обліковуються далеко не всі витрати, ще й з урахуванням оплат, і їх ще потрібно довести фіскалам, то загальна система зовсім утрачає привабливість.

Але не будемо про сумне, в житті податківці приділяють ФОП значно менше уваги, ніж юрособам. Іноді вони взагалі не проводять перевірку. Бувають випадки, коли ФОП роками висять у податківців після закриття без перевірки, адже загальний строк давності в 1095 днів (п. 102.1 ПКУ) поширюється і на них, тобто після закінчення цього терміну податківці податок донарахувати не можуть (щоправда, щодо ЄСВ строк давності не встановлений ☹).

Наступна перевага ФОП — вільне поводження з коштами.

Підприємець може без проблем використовувати зароблені кошти на особисті потреби

Причому частота виведення і сума значення не має: хоч щодня, хоч усю виручку за раз. А ось для юрособи вивести кошти — ціла проблема і не завжди безподаткова (виплата дивідендів, поворотна фіндопомога, зменшення частки та інші можливі варіанти в контексті готівки ми розглядали в «Податки & бухоблік», 2020, № 42, с. 13).

І навпаки, підприємцеві не потрібно вдаватися до різних хитрощів для того, щоб влити особисті кошти в підприємницьку діяльність (збільшення статутного капіталу, поворотну фіндопомогу та інші варіанти фінансування юрособи ми аналізували в «Податки & бухоблік», 2020, № 53). Більше того, він може використовувати в бізнесі своє особисте майно. Зрозуміло, і для того, і для іншого потрібно виконати певні вимоги. До речі, вони не дуже складні («ФОП уносить власні кошти: наболіла тема», «ФОП «гуляє»: витрачання коштів на власні цілі», «Доходи ФОП на особистий рахунок», «ФОП витрачає власні кошти на підприємницькі цілі» цього номера).

Рухаємося далі — готівка. Більшість ФОП працюють у роздробі. Зараз у них є перевага не використовувати РРО. Для гр. 1 узагалі без обмежень, для інших груп — у межах 1 млн грн і за відсутності продажу складних побутових товарів, ліків та медвиробів. А це означає — отримана готівка поза фіскальним контролем. На жаль, повсюдне впровадження РРО може сильно вдарити по цій перевазі. Але сподіваємося, депутати пом’якшать законодавство чи хоча б відтермінують («Туманне майбутнє ФОП» цього номера).

А тепер про заробіток самого ФОП. Він не отримує зарплату. Увесь зароблений чистий дохід — це і є, по суті, його зарплата. А ось юрособа в будь-якому випадку повинна мати найманий персонал (хоча б директора). І його зарплата не може бути нижча мінімальної. Ось вам ще один плюс. Якщо ж говорити про найманих працівників, які працюють у ФОП, то жодної різниці порівняно з юрособою тут немає. Таке ж дотримання КЗпП, таке ж оподаткування.

А тепер про недоліки. Найголовніший —

відповідати за боргами доведеться всім майном, що належить ФОП, навіть тим, яке до підприємницької діяльності жодного відношення не має

Це випливає зі ст. 52 ЦКУ. Виняток становить тільки майно, на яке не може бути звернено стягнення (але там достатньо вузький перелік, наведений у додатку до Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 р. № 1404-VIII). Не має значення, це борг перед бюджетом чи перед контрагентами. Більше того, навіть якщо ФОП вирішить анулювати свою реєстрацію як підприємця, це не врятує від стягнення боргів. Причому щодо ЄСВ борг висітиме, доки не розрахуєтеся. Якщо ж порівнювати з ТОВ, то у загальному випадку учасник відповідає лише у межах свого вкладу (частки).

Утім, якщо грамотно вести свою діяльність, правильно платити податки, то, впевнені, цього не відбудеться.

А тому не полінуйтеся ознайомитися із сьогоднішнім номером. У ньому ви знайдете багато цікавого щодо реєстрації, оподаткування, дозволених і заборонених видів діяльності, використання готівки, перспективи законодавчих нововведень.

Отже, підіб’ємо підсумки. ФОП вигідний передусім тим, хто тільки починає свою справу, а основна маса його клієнтів — звичайні фізособи. Тобто йдеться, зазвичай, про роздрібну торгівлю і надання послуг населенню. Швидка реєстрація, оперативне і дешеве ведення бізнесу — безперечні переваги, принаймні якщо ви обираєте єдиний податок.

Утім, тут теж не без вад: ПКУ передбачає цілу низку обмежень і за обсягом операцій (ліміт доходів для кожної групи, здавання в оренду нерухомого майна («Орендодавець-підприємець, або Орендуємо нерухомість у ФОП» цього номера)) і за видами діяльності (для гр. 1 тільки торгівля на ринках і побутові послуги; для групи 2 заборона на надання послуг загальносистемникам; загальне обмеження щодо торгівлі підакцизними товарами тощо).

Інша річ, якщо йдеться про кишенькових ФОП, які обслуговують великий бізнес. Про це згубне явище не говорив тільки ледачий. Ці схеми навряд чи можна взагалі назвати бізнесом, оскільки мета вклинення ФОП зовсім інша. Утім, і такі махінатори можуть дещо почерпнути із сьогоднішнього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі