Теми статей
Обрати теми

Як виводять готівку

Павленко Олексій, податковий експерт
На жаль, як НБУ не намагається максимально зменшити обіг готівкових коштів, реальність диктує свої умови. І підприємства так само турбують проблеми, яким чином для вирішення різних задач виводити готівку (у тому числі, щоб мати певний запас «чорної»). Розглянемо деякі способи виведення готівки з підприємства. І хоча вони здебільшого відомі, сподіваємось, що цей матеріал буде цікавим нашим шановним читачам.

Необхідність у виведенні з підприємства готівки на практиці виникає досить часто, та й причин для цього, як і способів цього, є багато. Надалі перелічимо найбільш відомі з таких способів, як законні, так і не дуже (останніх краще уникати). А також викладемо свої думки щодо переваг та недоліків кожного з них.

І заздалегідь нагадаємо про 50-тисячне обмеження в готівкових розрахунках між підприємством і фізособою і про 10-тисячне — між підприємством і іншим СПД (фіз- або юр-). Тому у низці випадків, коли суми розрахунків можуть перевищити такі розміри, краще переводити гроші безготівкою (наприклад, на картрахунки), а вже одержувач сам зніматиме необхідні суми готівкою. Про готівкові обмеження детально читайте у «Податки & бухоблік», 2019, № 41, с. 65. Звісно, пам’ятайте завжди і про фінмоніторинг та його обмеження (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 30, с. 12, 21, № 36, с. 2).

А тепер — способи виведення готівки.

Заробітна плата тощо

Це — достатньо дорогий спосіб, оскільки в стандартних випадках з нарахованої суми таких виплат сплачується 22 % ЄСВ, а також із них утримується і сплачується 18 % ПДФО та 1,5 % ВЗ. Тобто щоб одержати чисту гривню, доведеться витратити приблизно 51,55 коп. на податки та ЄСВ1.

1 Якщо мова йде про виплати за основним місцем роботи, то маємо на увазі, що нараховано суму, більшу за розмір мінімальної зарплати…

Платник податку на прибуток. У платника цього податку податкові витрати на розготівкування через зарплату 1 гривні складуть приблизно 51,55 коп. Але зарплата й прирівняні виплати йдуть у бухобліку до витрат, тому йому не доведеться витрачати 18 % цього податку на розготівкування через зарплату. До того ж до витрат увійдуть 22 % ЄСВ, а також ПДФО і ВЗ (у складі зарплати), що в нашому прикладі дозволить зекономити близько 9,28 коп. (51,55 х 18 %). Тобто загальні витрати складуть 42,27 коп. (або близько 42,27 % від чистої суми).

Платник ЄП. Платнику ЄП отримувати готівку через зарплатню менш вигідно, адже доведеться додатково витратити ще 3 або 5 % на сплату ЄП, який обчислюється від загального отриманого грошового доходу2. Тому

2 Ведемо мову про кошти, одержані саме від реалізації, якщо ж на зарплату підуть неоподатковувані гроші (позики, внески засновників тощо), то витрати складуть 51,55 %.

платнику ЄП, щоб одержати чисту зарплатну гривню, доведеться витратити на податки та ЄСВ приблизно 56,24 коп. (при ЄП — 3 %), або 59,53 коп. (при ЄП — 5 %)

Виплати інвалідам. Можна зекономити, якщо такі виплати звичайні підприємства будуть проводити особам з інвалідністю, оскільки ставка нарахування на них ЄСВ складає 8,41 %. Тобто на ЄСВ з однієї гривні буде витрачено менше на 16,88 коп. І загальні витрати на 1 гривню «чистої» зарплати, наприклад, у платника податку на прибуток складуть 34,67 коп.

Дуже великі суми. Всім відомо, що законодавством установлено максимальний розмір бази нарахування ЄСВ. Тому готівку доволі часто виводять через виплату зарплати в достатньо великих розмірах, оскільки ЄСВ нараховується на суму доходу, що не перевищує 15 розмірів мінзарплати. З 01.01.2020 р. такий розмір доходу, з якого стягується ЄСВ, складає 70845 грн. Тож максимальний страховий внесок у 2020 році при стандартній ставці ЄСВ (22 %) дорівнює 15585,90 грн. А з зарплати особи з інвалідністю він складає 5958,06 грн. З перевищення цієї суми утримують тільки ПДФО та ВЗ. Тобто чим більше розмір нарахованої зарплати, тим менше буде питома вага податків та ЄСВ, які треба сплачувати з такої суми.

Детально про велику зарплату читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 20, с. 6.

Матеріальна допомога

Неоподатковувана. Згідно з пп. 170.7.3 та 169.4.1 ПКУ не оподатковується ПДФО і ВЗ сума нецільової матдопомоги, що надана протягом року сукупно у сумі, що не перевищує 1,4 розміру місячного прожиткового мінімуму на 1 січня звітного року, округленого до найближчих 10 грн. У 2020 році неоподатковуваний розмір матдопомоги, яку може підприємство надати працівнику чи іншій особі, складає 2940 грн.

Це добре, оскільки жодних податків-зборів з такої суми сплачувати не треба, але зазвичай дуже замало. До того ж коли одразу всім працівникам надається матдопомога, це може викликати відповідні сумніви у контролерів (що це: розготівкування чи замаскована зарплата?).

Оподатковувана. 2940 грн — це неоподатковувана сума на рік. Перевищення її підлягає оподаткуванню. При виплаті допомоги працівнику у разі перевищення протягом року цієї суми сума перевищення оподатковується ПДФО та ВЗ. А ось ЄСВ не буде. Адже разова матеріальна допомога не входить до фонду оплати праці (див. п. 3.2 Інструкції, затвердженої наказом Держстату від 13.01.2004 р. № 5). Тобто щоб одержати чисту гривню, з суми перевищення доведеться сплатити 24,22 коп. ПДФО та ВЗ.

Про матдопомогу працівникам читайте у «Податки & бухоблік», 2019, № 14, с. 6.

Виплати за ЦПД

Виплати за роботи та послуги за цивільно-правовими договорами оподатковуються так само, як і зарплата: ЄСВ 22 %, ПДФО — 18 % та ВЗ — 1,5 %. Тому і витрати на розготівкування 1 гривні будуть ті ж самі, що й для зарплати (див. вище). Проте

до виплат особам з інвалідністю за ЦПД звичайні підприємства знижену ставку ЄСВ (8,41 %) не застосовують, для них діє стандартна ставка 22 %

Але на виплати за ЦПД також поширюється поріг для нарахування ЄСВ у розмірі 15 мінзарплат. Тому нерідко ці виплати використовують у комплекті із заробітною платою3. Адже роботодавець з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ порівнює загальну суму доходів, які нараховані фізособі у звітному місяці (зарплата плюс винагорода за ЦПД)...

3 Проте це треба робити виважено і не регулярно, щоб працівнику не інкримінували незареєстроване підприємництво.

Якщо за іншими видами ЦПД сплачується оренда, роялті чи інші виплати, на які не нараховується ЄСВ, то витрати на ПДФО та ВЗ (без урахування прямих податків) складуть 24,22 %.

Про ЦПД з фізособами детально читайте у «Податки & бухоблік», 2018, № 76, с. 63.

Компенсація за інструмент

Цей спосіб не такий популярний, але теж подекуди використовується.

Виплата компенсації за зношування (амортизацію) належних працівникам інструментів, що використовуються для потреб підприємства, встановлено ст. 125 КЗпП. Однак там ідеться лише про інструменти. Але на практиці інколи цю норму (за аналогією) використовують навіть для виплати компенсації за використання авто працівника. Податківці не заперечують, але згідно з п.п. «г» п.п. 164.2.17 ПКУ (див. БЗ 103.02) суму такої компенсації за використання майна працівника для оподаткування ПДФО (й ВЗ) вони вважають додатковим благом.

Але на такі суми не нараховується ЄСВ (БЗ 201.3). Тобто щоб одержати чисту гривню з такої компенсації, доведеться ще витратити 24,22 коп. на ПДФО та ВЗ.

Крім того, згідно з роз’ясненням у БЗ 201.3 ЄСВ не нараховується й на ту частину компенсації, яка йде на витратні матеріали, пов’язані з експлуатацією інструменту працівника (зокрема, на бензин та інші рідини для авто тощо). Але тут можуть бути проблеми з ПДФО (й ВЗ). Тому, мабуть, вигідніше для цього буде використовувати договір оренди4.

4 Але якщо мова не про інструмент, а про авто, то пам’ятайте, що договір оренди легкового авто у фізособи потребує нотаріального посвідчення.

Дивіденди

Ну хто з засновників не полюбляє регулярно їх отримувати? Але для їх виплати зазвичай необхідна наявність чистого прибутку.

Зазначимо, що ТОВ можуть їх сплачувати не тільки за підсумками року, але й за менші періоди. Якщо це передбачено статутом, то дивіденди можна виплачувати навіть за квартал чи місяць. Головне, щоб за відповідний період була достатня сума бухоблікового прибутку. У разі перевищення дивідендами суми прибутку оподаткування стане жорсткішим: якщо засновник працює на підприємстві, суму перевищення над прибутком податківці напевно оподаткують як зарплату (ще й зі штрафами за несвоєчасну сплату податків та ЄСВ), а якщо не працює — як інші доходи (з 18 % ПДФО). Але тут можливі інші наслідки — якщо зайву суму переоформити з дивідендів на інший вид5.

5 Детально про податкові наслідки сплати дивідендів у сумі, що перевищує чистий прибуток, читайте у «Податки & бухоблік», 2019, № 13, с. 27.

Платник податку на прибуток. Підприємству на загальній системі кожна чиста гривня зазвичай додатково коштуватиме приблизно 26,21 коп. (18 % — податок на прибуток6, 5 % — ПДФО та 1,5 % — ВЗ). Тобто виходить не набагато й менше, ніж виведення готівки, наприклад, через зарплату особі з інвалідністю чи дуже високу зарплату (див. вище).

6 ПДВ як непрямий податок ми у розрахунок не беремо.

Платник ЄП. Якщо підприємство — єдиноподатник, то ставка ПДФО буде вже 9 %. І йому доведеться сплатити ПДФО, ВЗ і ЄП (3 % або 5 %). Щоб вивести чисту гривню дивідендами, єдиноподатнику потрібно буде витратити на податки 15,08 коп. (при ставці ЄП — 3 %) або 17,32 коп. (коли ЄП 5 %). Тобто менше, ніж на загальній системі.

Про дивіденди детально читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 33.

Вихід зі складу засновників

Іноді виводять готівку з підприємства шляхом виходу засновника та виплати йому грошової компенсації належної йому частки майна підприємства. Оподаткування таких сум аналогічне оподаткуванню операцій з корпоративними правами, але воно лягає на плечі засновника, що пішов. Згідно з п. 170.2 ПКУ оподатковуватись за поданою річною декларацією у ексзасновника буде інвестиційний прибуток: різниця між одержаною за частку майна сумою і вартістю його вкладу.

Тобто податково такий спосіб не дуже-то вигідний — просто відтерміновується сплата ПДФО та ВЗ з інвестприбутку

Хіба що засновник вносив у СК нематактив вартістю 10 млн грн, а при виході отримав ті ж 10 млн грн грошима ☺…

Якщо такому «біженцю» підприємство буде винне ще й суму дивідендів за минулі періоди, то така сума повинна оподатковуватись за правилами для дивідендів (див. вище).

Цей спосіб виведення готівки, скоріше, разовий, оскільки потребує значних юридично-документальних рухів та витрат…

Поворотна фіндопомога

Теж дуже популярний спосіб безвитратного виведення з підприємства готівки. Фактично мова йде про безвідсоткові позики на різні строки фізособам (працівникам, засновникам, стороннім особам тощо).

Проте поворотну фіндопомогу треба колись повертати. Тут вдаються або до визначення одразу великих строків позики грошей, або до постійних пролонгувань таких договорів, або до повернення та одразу видачі позик за новими договорами…

Але коли строк позики згідно з договором перевищує рік, зараз підприємства повинні в бухобліку дисконтувати суми таких заборгованостей

І хоча це не дуже приємна для бухгалтера процедура, але підприємства на загальній системі тут може отримати тимчасову податкову вигоду (окрім позик засновникам)…

Тому якщо підприємство бажає отримати таку вигоду від дисконтування (витрати одразу, а доходи поступово), то позика має бути довгостроковою. Якщо ні, то краще давати гроші на термін менше року, а надалі або пролонгувати дію договору, або повертати-видавати.

Про поворотну фіндопомогу (позику) детально читайте в «Податки & бухоблік», 2019, № 94, с. 2; про дисконтування — 2020, № 23, с. 11.

Підзвіт

Це дуже популярний спосіб. Але за видані під звіт кошти треба буде відзвітувати (звісно, якщо ви — не підприємство-«фантом»).

Під яким тільки приводом не витягують підзвітні суми… Найпоширеніші способи розготівкування через підзвіт — це: на відрядження, на різні господарські витрати (закупівля канцтоварів, представницькі витрати, проведення різноманітних заходів тощо), на закупівлю металобрухту, вторинної сировини, сільгосппродукції у населення і ціла низка інших.

Підзвітні розрахунки дуже пильно перевіряють податківці. Тому документи мають буди ідеальні. Пам’ятайте й про своєчасне звітування за такими сумами, щоб не одержати податкових наслідків, передбачених п. 170.9 ПКУ

Про підзвіт детальніше читайте в «Податки & бухоблік», 2019, № 41, с. 72, 2020, № 11.

Через ФОП-єдинників

Чи не найпоширеніший спосіб виведення готівки — через ФОП груп 2 — 4.

Адже ФОП може вільно користуватись одержаними на свій рахунок (або одразу готівкою) грошима, у тому числі знімати їх готівкою з рахунку й на власні потреби

При цьому ФОП-єдинники мають доволі лояльне оподаткування. А зараз їм ще й підвищені граничні суми річних доходів (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 28, с. 2).

Тому багато підприємств використовують ФОП у схемах своєї роботи (навіть заводять для цього своїх ФОП) для придбання у них необхідних товарів/робіт/послуг за «необхідними» цінами, і не в останню чергу — для цілей розготівкування. Але ФОП групи 2, нагадаємо, використовуються переважно в товарних схемах (їм заборонено надавати послуги загальносистемникам). Вартість витрат на виведення однієї гривні тут залежить від різних обставин…

Про ФОП-єдинників читайте у «Податки & бухоблік», 2018, № 84.

Через офшори

Відомий спосіб — виведення готівки через підприємства, розташовані в податково-облегшених юрисдикціях. Але він на відміну від попереднього — народного способу, скоріше для сильних світу цього. Коштує таке розготівкування, звісно, дуже по-різному, оскільки це залежить від низки факторів.

Зазначимо, що у зв’язку з поширенням усіляких BEPSів та особливого оподаткування операцій з суб’єктами з таких юрисдикцій (трансфертні ціни, податкові різниці та інше) популярність такого виду розготівкування зараз вже не настільки велика…

Крадіжка корпоративної картки

Практика знає й такий екзотично-незаконний спосіб. Хтось краде у підприємства корпоративну картку і встигає зняти з неї всі гроші готівкою до того, як підприємство заблокує картку через банк і заявить у поліцію щодо цього злочину… Але тут можуть виникнути проблеми з пошуками злочинця й з покладанням на чиїсь плечі збитків, яких зазнало підприємство… Звичайно, ми категорично не рекомендуємо використовувати такий та наступні способи.

Через неприбуткові організації

Зазвичай підприємство перераховує до них кошти — з різною метою, але з такою, що відповідає статутним цілям неприбуткової організації. А остання вже виводить ці гроші (теж на статутні цілі) у вигляді готівки. Скільки коштує таке розготівкування — справа індивідуальна і залежить від багатьох факторів. Деякі підприємства навіть мають свої кишенькові фонди для виведення через них готівки. Нерідко такі операції виглядають не надто законно…

Незаконне розготівкування

Таких способів, як і бажаючих (з усіх боків) отримати від цього гешефт, на жаль, немало й досі. Зазвичай платники ПДВ бажають проводити розготівкування під придбання товарів/послуг, вартість яких включає в себе ПДВ7.

7 Саме для усунення таких схем (а не для збагачення фіскальних посадовців) й повинна працювати СЕА ПДВ. Але зараз здебільшого вона заважає працювати порядним платникам… ☹

Отже, незаконне розготівкування (у тому числі відкат8) частіше роблять під товари (у тому числі нематактиви, цінні папери, зокрема векселі, облігації), роботи/послуги (найчастіше — транспортні, ремонтні, маркетингові, консалтингові…), страхування, штрафи, фіндопомогу9, відступлення або переведення боргу і багато іншого. Апологетам незаконного розготівкування нагадаємо про можливі наслідки таких діянь: донарахування «зекономлених» податків з чималими штрафами плюс загроза потрапляння підприємства до сумнівних (з відповідними ПДВ- та іншими негативними наслідками), а відповідальним фізособам — під ст. 212 ККУ за ухилення від сплати податків.

8 Тобто повернення готівкою різниці між реальною ціною і зазначеною в договорі (завищеною).

9 Але пам’ятайте, що безповоротну фіндопомогу, одержану ФОП-єдинником, фіскали вимагають оподатковувати ПДФО 18 %!

На цьому наш огляд поки завершимо і закликаємо вас працювати законно. Адже легкі гроші — важкі проблеми…

висновки

  • Найпоширенішими на практиці, мабуть, є такі (більш-менш законні) способи виведення готівки: виплати в дуже великих розмірах зарплати та/або за ЦПД, дивіденди, фіндопомога (у тому числі поворотна), підзвіт…
  • Незаконне розготівкування загрожує донарахуванням «зекономлених» податків з чималими штрафами плюс включенням підприємства до сумнівних (з відповідними ПДВ- та іншими наслідками), а відповідальним фізособам — статтею 212 ККУ за ухилення від сплати податків.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі