Теми статей
Обрати теми

Iнвентаризуємо основні засоби

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань, Свіриденко Алла, податковий експерт, Чернишова Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Беручись за інвентаризацію основних засобів (далі — ОЗ), потрібно розуміти, якими є особливості її проведення та документального оформлення її результатів. Ці питання ми й розглянемо далі.

2.1. Головні процедурні особливості

Нагадаємо: ОЗ, з погляду п. 4 НП(С)БО 7, — це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

При цьому для спрощення далі під ОЗ ми будемо розуміти й інші необоротні матеріальні активи, оскільки щодо них застосовують такий самий порядок інвентаризації.

Загалом інвентаризацію ОЗ здійснюють у таких цілях:

— перевірка фактичної наявності ОЗ;

— установлення надлишку або нестачі ОЗ;

— перевірка дотримання правил утримання й експлуатації ОЗ;

— виявлення активів, які не відповідають критеріям визнання;

— виявлення активів, які не використовуються підприємством;

— перевірка реальної вартості ОЗ, що обліковуються на балансі (вирішення питання про необхідність проведення їх переоцінки).

Ще до початку інвентаризації ОЗ робоча інвентаризаційна комісія повинна перевірити наявність і стан:

— регістрів аналітичного обліку ОЗ (інвентарних карток, інвентарних книг або описів);

— технічних паспортів або іншої технічної документації;

— документів на ОЗ, передані або прийняті підприємством в оренду, на відповідальне зберігання, в тимчасове користування. За відсутності таких документів слід вжити заходів для їх отримання або оформлення;

— документів на об’єкти ОЗ, що переведені на консервацію або виведені з експлуатації у зв’язку з реконструкцією, технічним переозброєнням та іншими поліпшеннями.

При виявленні розбіжностей і неточностей у бухгалтерському обліку або технічній документації потрібно внести відповідні виправлення й уточнення

Інвентаризаційна комісія (робоча інвентаризаційна комісія) перевіряє правильність присвоєння інвентарних номерів (п.п. 1.7 розд. III Положення № 879).

При проведенні інвентаризації земельних ділянок, будівель, споруд, іншої нерухомості, водойм та інших об’єктів природних ресурсів перевіряють також наявність документів, що підтверджують право власності підприємства на ці об’єкти (абзац шостий п.п. 1.3 розд. III Положення № 879). А під час інвентаризації машин, обладнання та транспортних засобів інвентаризаційна комісія (робоча інвентаризаційна комісія) перевіряє заводські номери кузова, двигуна, шасі тощо.

Зверніть увагу: якщо під час інвентаризації комісія виявляє придатні для використання об’єкти ОЗ, залишкова вартість яких згідно з обліковими даними дорівнює нулю, вона передає відповідні матеріали керівнику підприємства (п.п. 1.4 розд. III Положення № 879). Надалі такі об’єкти може бути дооцінено.

Пам’ятайте, що об’єкти ОЗ, які будуть відсутні на підприємстві в період проведення інвентаризації, потрібно проінвентаризувати до моменту їх тимчасового вибуття з підприємства.

2.2. Документування інвентаризації основних засобів

Про те, які форми можна використовувати для оформлення даних інвентаризації ОЗ, ви можете дізнатися з табл. 1.4.

Інвентаризаційна (робоча інвентаризаційна) комісія складає інвентаризаційний опис за об’єктами або групами ОЗ та окремо за кожною матеріально відповідальною особою (п.п. 1.2 розд. III Положення № 879).

В інвентаризаційному описі об’єкти ОЗ фіксують за найменуваннями відповідно до їх основного призначення. При цьому в описі зазначають (п.п. 1.3 розд. III Положення № 879): інвентарний номер, виготовлювача, заводський номер (у разі його наявності), рік випуску, первісну (переоцінену) вартість, суму зносу, строк корисного використання, інші відомості.

Детальніше про особливості відображення в інвентаризаційному описі окремих об’єктів ОЗ див. у табл. 2.1.

Таблиця 2.1. Особливості складання інвентаризаційних описів ОЗ

№ з/п

Об’єкти ОЗ

Порядок відображення в інвентаризаційному описі

1

Однотипні за технічними характеристиками, призначенням та умовами використання об’єкти ОЗ з однаковою вартістю, щодо яких ведеться груповий облік

Включають до опису за найменуванням із зазначенням кількості цих об’єктів

2

Об’єкти, що пройшли відновлення, реконструкцію, розширення або переобладнання, внаслідок чого змінилося їх основне призначення

Вносять до інвентаризаційного опису під найменуванням, що відповідає новому основному призначенню об’єкта

3

Багаторічні насадження

Вносять до інвентаризаційного опису за культурами, ботанічними сортами із зазначенням року закладки, площі, кількості дерев або кущів, за категоріями та їх балансовою вартістю

4

Іригаційні та меліоративні споруди

Записують за видом і родом споруд із зазначенням їх розмірів, року спорудження, балансової вартості та інших відомостей, що характеризують їхнє призначення і стан

5

Необліковані об’єкти, а також об’єкти, дані про які відсутні в обліку

Вносять до інвентаризаційного опису відсутні відомості про такі об’єкти та їх технічні показники*.

Наприклад, щодо будівель зазначають їхнє призначення, основні матеріали, з яких вони побудовані, об’єм, площу (загальну корисну площу), число поверхів, підвалів, напівпідвалів, рік побудови тощо.

Оцінку виявлених об’єктів здійснюють за справедливою вартістю

6

Бібліотечні фонди

Оформляють груповими інвентаризаційними описами

7

Об’єкти, які ремонтуються на інших підприємствах

Вносять до інвентаризаційного опису на підставі документів про передачу об’єктів у ремонт

8

Об’єкти, що не придатні до експлуатації та не підлягають відновленню**

На такі об’єкти складають окремий інвентаризаційний опис із зазначенням часу введення в експлуатацію і причин, які призвели ці об’єкти до непридатного стану

9

Малоцінні необоротні матеріальні активи (далі — МНМА), видані в індивідуальне користування працівників

На такі об’єкти можна складати групові інвентаризаційні описи із зазначенням у них відповідальних за ці об’єкти осіб (на яких ведуться особові картки) з їх розпискою в інвентаризаційних описах

10

Білизна, постільні речі, одяг і взуття одного найменування, близькі за розмірами, якостями матеріалу та ціною

Вносять до інвентаризаційного опису сумарно, із зазначенням кількості цих предметів та їх номенклатурних номерів

11

Предмети спецодягу і столової білизни, відправлені до прання та ремонту

Вносять до інвентаризаційного опису на підставі відомостей-накладних або квитанцій постачальника послуг

* Водночас із цим інвентаризаційна комісія зобов’язана з’ясувати, коли та за чиїм розпорядженням зведено (придбано) виявлені інвентаризацією необліковані об’єкти, куди списані витрати на їхнє зведення (придбання), і відобразити це в протоколі.

** Такі об’єкти списують у порядку, встановленому законодавством.

Врахуйте також, що при встановленні факту невідображення виконаних робіт капітального характеру (добудова поверхів, прибудова нових приміщень тощо) або часткової ліквідації будівель і споруд (знос окремих конструктивних елементів) потрібно:

1) у бухгалтерському обліку підприємства відобразити суму збільшення або зменшення балансової вартості об’єкта;

2) в інвентаризаційному описі зазначити дані про проведені зміни.

Зі зразком заповнення Інвентаризаційного опису необоротних активів ви можете ознайомитися.

img 1

img 2

Після оформлення інвентаризаційні описи передають до бухгалтерії. Там на виявлені нестачі та лишки складають звіряльну відомість (див. приклад у статті «9. Обліковуємо результати інвентаризації»).

висновки

  • ОЗ, які будуть відсутні на підприємстві в період проведення інвентаризації, потрібно проінвентаризувати до моменту їх тимчасового вибуття з підприємства.
  • Інвентаризаційний опис складають за об’єктами або групами ОЗ та окремо за кожною матеріально відповідальною особою.
  • Робоча інвентаризаційна комісія може рекомендувати перевести об’єкти ОЗ до складу інших активів, зробити їх переоцінку або списати з балансу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі