Теми статей
Обрати теми

Збільшення статутного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку

Адамович Наталія, податковий експерт
Лист ДПСУ від 22.10.2020 р. № 4375/ІПК/99-00-05-05-02-06

Висновок документа

При направленні нерозподіленого прибутку на збільшення статутного капіталу (СК) без рішення про виплату дивідендів у емітента податкових зобов’язань з податку на прибуток не виникає. Але з 01.01.2021 р. із засновників-нерезидентів доведеться утримувати податок на репатріацію

Досить часто СК збільшують (1) за рахунок реінвестиції дивідендів або (2) за рахунок нерозподіленого прибутку без прийняття рішення про виплату дивідендів. Кожен з цих способів збільшення СК оподатковується по-різному.

Збільшення СК за рахунок реінвестиції дивідендів. При цьому способі слід:

— нарахувати і сплатити до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток за ставкою 18 % (п. 57.11 ПКУ). Причому суму дивідендів не зменшуємо на суму авансового внеску;

— із суми нарахованих нерезиденту дивідендів утримати податок на репатріацію за ставкою 15 %, якщо інша ставка не встановлена міжнародним договором (пп. 141.4.1 і 141.4.2 ПКУ). Робити це слід через те, що податок на репатріацію утримують із доходів нерезидента у вигляді нарахованих дивідендів незалежно від варіантів використання такого доходу.

Збільшення СК за рахунок нерозподіленого прибутку. Дивіденди при цьому не нараховують. І цей варіант оподатковують так:

— без сплати дивідендного авансового внеску. Адже оскільки рішення про збільшення СК за рахунок нерозподіленого прибутку виконується без нарахування дивідендів до сплати, то немає й об’єкта для нарахування авансового внеску (п. 57.11 ПКУ);

— без сплати податку на репатріацію, якщо один з учасників — нерезидент. Тут відсутній дохід, з якого треба утримати податок згідно з п.п. «б» п.п. 141.4.1 ПКУ.

Податківці визнають це вже не вперше (див. лист ДПСУ від 22.07.2020 р. № 2998/ІПК/99-00-05-05-02-06 // «Податки & бухоблік», 2020, № 64, с. 27).

Що зміниться з 01.01.2021 р.? До дивідендів прирівняють платіж у грошовій або негрошовій формі, здійснюваний юрособою на користь її засновника та/або учасника у зв’язку з розподілом чистого прибутку (п.п. 14.1.49 ПКУ).

У зв’язку з цим податківці вважають, що після цих змін, збільшуючи СК за рахунок нерозподіленого прибутку (!) без рішення про нарахування дивідендів, із засновників-нерезидентів слід утримувати податок на репатріацію.

Як пояснюють податківці, сума, на яку збільшується вартість корпоративних прав учасника-нерезидента у зв’язку з таким збільшенням СК, підлягає оподаткуванню за ставкою у розмірі 15 % (якщо інша ставка не встановлена міжнародним договором).

Хоча, на нашу думку, усі ці оновлення не повинні вплинути на оподаткування збільшення СК за рахунок нерозподіленого прибутку без рішення про нарахування дивідендів. Адже сума нерозподіленого прибутку, який направляють на збільшення СК на підставі ст. 17 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 р. № 2275-VIII, хоча й має негрошовий статус, проте статусу дивідендів за п.п. 14.1.49 ПКУ через нерозподіленість і відсутність рішення про виплату дивідендів не набуває.

Причому навіть попри те, що усередині СК її, звичайно ж, доведеться розподілити між наявними учасниками пропорційно їх часткам у СК, збільшивши тим самим їх номінальну вартість.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі